Zagreb, 170319.
Ulica Hrvatske bratske zajednice.
Odrzan 4. Zagrebacki proljetni polumaraton Zagreb21.
Na fotografiji: Matea Parlov.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
MARKO TODOROV / CROPIX

MATEA PARLOV KOŠTRO

DOBRA NAJAVA SKORAŠNJEG SVJETSKOG PRVENSTVA Najbrža Europljanka u Danskoj istrčala drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 16.09.2019. u 10:13

 • Sjajno je u najvažniji dio atletske sezone utrčala Matea Parlov Koštro (27). Članica AK Svetice prije tjedan je dana na jakoj cestovnoj utrci na 10 km u Pragu zauzela deveto mjesto, a jučer je u Kopenhagenu, na jednom od najjačih svjetskih polumaratona, završila na 16. mjestu.

  Impresivno zvuči podatak da je bila najbrža Europljanka, ispred nje je bilo osam Etiopljanki i sedam Kenijki, a još impresivnije da je s rezultatom 1;11:54 došla na drugo mjesto svih vremena u Hrvatskoj, brža je bila samo Lisa Nemec (1;09:18). Također, ovim je rezultatom Matea došla na 13. mjesto ovogodišnje europske ljestvice, iako zapravo i na toj listi dominiraju afričke trkačice s državljanstvima europskih zemalja.

  - Znala sam da sam spremna tako da sam prije utrke dogovorila s trenerom prolaze. Dosta je puhalo i malo sam se bojala toga, ali ispalo je super jer sam cijelo vrijeme držala grupu, a kad bi se jedna raspala, trčala bih do nove grupe, tako da se koliko-toliko zaštitim od vjetra - javila se Matea iz Danske.

  Ovo je svakako dobra najava skorašnjeg Svjetskog prvenstva u Dohi gdje će nas Matea predstavljati u maratonu. Premda treba odmah reći da će uvjeti u katarskoj prijestolnici biti kudikamo teži nego u Kopenhagenu.

  - Da, bit će pretoplo u Dohi i visoki postotak vlage, ali probat ću izvući maksimum - kaže Matea.

  Utrka u Kopenhagenu je, kao i ona u Pragu, iz najviše IAAF-ove kategorije Gold Label. A uz odličan rezultat, to u prijevodu znači i puno skupljenih bodova za IAAF-ov renking koji će određivati dio putnika na Olimpijske igre u Tokio.

  - Za ući na Olimpijske igre po renkingu će se gledati jedan maraton i jedan polumaraton. Trener i ja smo računali da ću, ako istrčim polumaraton ispod 1;13, imati velike šanse skupiti dovoljno bodova. Mislim da ću uspjeti, ali treba biti oprezan jer je ovo novi sustav i vjerojatno praktički do kraja neću znati idem li ili ne. Ali, u svakom slučaju, na odličnom sam putu i veselim se idućoj sezoni.

  A koliko je polumaraton u Kopenhagenu bio jak, svjedoči podatak da je u muškoj utrci Kenijac Geoffrey Kamworor srušio svjetski rekord. Čak i uz kratkotrajan pljusak, malo mu je nedostajalo da postane prvi u povijesti koji se spustio ispod 58 minuta, ali i s tih 58:01 je za 17 sekundi nadmašio rekord koji je lani u Valenciji postavio njegov sunarodnjak Abraham Kiptum. Kod žena je s 1;05:57 slavila Etiopljanka Birhane Dibaba koja je za gotovo dvije minute popravila osobni rekord.

  Tagovi
  Iz drugih medija