CROPIX
PRIJAVE I DALJE TRAJU

DVA TJEDNA DO POČETKA 35. KROSA SPORTSKIH NOVOSTI Hrvatska rekorderka otkrila: Na Krosu SN postala sam ozbiljna trkačica!

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. travanj 2018. 19:13

Dva su tjedna preostala do Krosa Sportskih novosti, tradicionalne priredbe koja okuplja tisuće učenika i studenata iz cijele Hrvatske. Ove godine slavimo 35. izdanje koje će se održati u subotu, 21. travnja, na Bundeku. Hrvatsko prvenstvo za učenike osnovnih i srednjih škola u trčanju u prirodi zajednički organiziraju Sportske novosti i Hrvatski atletski savez, uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za sport i mlade, Hrvatskog školskog-sportskog saveza i Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza.

- Posebna mi je čast što smo kao najdugovječnije sportske novine domaćini Krosa već 35. godinu i što je Kros SN naše najmasovnije i najstarije prvenstvo u trčanju u prirodi. Bez naših stalnih partnera, Hrvatskog atletskog saveza i Grada Zagreba, organizacija ovako opsežnog događaja ne bi bila moguća. Hvala i svim pokroviteljima uz čiju pomoć smo se pobrinuli da svi sudionici dobiju okrepu, osigurali smo tradicionalno i majice za sve trkače, a uz brojne poznate sportaše koji će dijeliti nagrade najboljima, u zabavnom dijelu nastupit će ovogodišnja dobitnica Porina Mia Dimšić - najavio je na konferenciji za novinare glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

Kros SN će se ovaj put trčati u subotu, a ne, kao što je dosad bilo uobičajeno, u nedjelju, a još jedna velika promjena odnosi se na uključivanje u utrku učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola.

- Kros SN je najbolji praktičan odgovor onima koji vole samo deklarativno podržavati da sport mora biti dostupan i besplatan svima, da što više djece i mladih treba uključiti u sport, da su nam djeca premalo aktivna i da ih treba poticati na bavljenje sportom. Kros SN je upravo to. Organiziramo ga s isključivim ciljem da potaknemo mlade da uživaju u sportu, da taj dan na Bundeku pamte samo po lijepome i sve to radimo bez kune pomoći iz državnog ili olimpijskog proračuna - dodao je Zorko.

Zagreb, 060418.
Caffe bar, Novi dvori, Bundek.
Konferencija za medije povodom 35. Krosa Sportskih novosti koji ce se odrzati 21. travnja na SRC Bundeku a organiziraju ga Sportske novosti, Hrvatski atletski savez i Trcanje d.o.o.
Na fotografiji: Matea Parlov.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Matea Parlov / CROPIX
Matea Parlov

Predstavnik Hrvatskog atletskog saveza Boro Stipić izrazio je uvjerenje kako će i ove godine više od 3.500 djece sudjelovati na Krosu.

- Skupiti 3.500 djece na jednom mjestu u jednom uistinu nije lako, posebno u ova vremena. Zato smo posebno sretni i ponosni što to iz godine u godinu uspijevamo, zajedno sa Sportskim novostima. Zamislite neizvjesnost djeteta koje ide iz Slavonije u Zagreb na natjecanje, uvjeravam vas da će biti puno neprospavanih noći s 20. na 21. travnja. Ova priredba nije profitabilna, ona ne donosi novac, po mjerilima marketinga i ekonomije ona je gubitak, ali ima ključan značaj i veliku važnost za sport, djecu i mladež. Ovdje imaju šansu i djeca koja nisu u atletskim klubovima, koja nisu svaki dan na stazi, imaju šansu okusiti tu neizvjesnost prije starta utrke. Zato zahvaljujem Sportskim novostima i Hanza Mediji što i u ovim teškim vremenima organiziraju Kros jer sportske priredbe koje se održavaju 35 godina u ovoj se zemlji mogu nabrojati na prste - istaknuo je Stipić.

Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, poručio je kako je cilj Krosa da djeca steknu kulturu bavljenja sportom. Igor Čović iz Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza dodao kako je bitno da se i studentskoj populaciji pruži mogućnost sudjelovanja u sportskim aktivnostima, dok je glavni tajnik Sportskog saveza Grada Zagreba Zdenko Antunović najavio još veću podršku Krosu ove godine.

Još jedna velika ovogodišnja novost je i uvođenje utrke građana koji će trčati četiri kilometra. Start je u 9 sati, prije početka glavnog programa.

- Trend rasta trkačkog pokreta stigao je sa zapada i u Hrvatsku. Jako je puno cestovnih i trail utrka, ali imamo malo kros utrka za građane i zato hvala Sportskim novostima na ovoj ideji. Prvenstvena je zamisao bila da pružimo dodatan sadržaj roditeljima čija djeca nastupaju na Krosu, da prvo otrče svoj dio, a onda opušteno mogu navijati za svoju djecu. Koliko je važan Kros SN govori i podatak da su svi važeći hrvatski seniorski rekorderi od 1.000 do 10.000 metara nastupali na njemu. Daleko je to najjače trkačko natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola, veliki generator budućih trkača - rekao je organizator utrke građana Robert Franjković.

Ambasadorica Krosa i ove je godine višestruka hrvatska prvakinja i rekorderka Matea Parlov.

- Na ovom sam natjecanju stasala u ozbiljnu trkačicu i zato mi je velika čast biti ambasadoricom. Očekujem velik broj građana i učenika jer mi je kao kineziologu jako bitno da se trkački pokret u Hrvatskoj širi - poručila je Matea.

U ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je na službenom putu u Sarajevu, na kraju je prisutne pozdravila njegova zamjenica Olivera Majić.

- Podržavamo sve sportske aktivnosti i kulturu sportskog življenja. Sport je i te kako profitabilan jer bavljenje njime i zdrav život nam jamče sadašnje i buduće zaposlenike. Ovdje se radi o spoju humanosti, kulture, obrazovanja, gospodarstva, znanosti i, naravno, medija koji će sve to posredovati na najbolji način jer oni stvaraju sliku 21. stoljeća - naglasila je Majić.

Linker
16. travanj 2024 11:03