Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
BOGAT PROGRAM

FOTO, VIDEO: NA BUNDEKU ODRŽAN 36. PO REDU KROS SPORTSKIH NOVOSTI Gradonačelnik otvorio tradicionalno natjecanje, pogledajte sve pobjednike

FESTIVAL SPORTA NA BUNDEKU Više od 3000 sudionika na 36. Krosu Sportskih novosti, službenom Prvenstvu Hrvatske za učenike osnovnih i srednjih škola u trčanju u prirodi.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. travanj 2019. 10:07

Dan koji će svi sačuvati u najljepšoj uspomeni

Strahovali smo posljednjih dana od kiše, ali nebo nam se na kraju smilovalo. Kros Sportskih novosti je još jednom bio uspješan. Vrlo uspješan. Iako vrijeme nije bilo idealno, iako je pljusak stalno vrebao iz prikrajka, na Bundeku se ove subote okupilo više do 3000 učenika i studenata koji su zajedničkim snagama 36. Kros pretvorili u pravi festival sporta i zabave i ponovno ga učinili jednim od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj.

Sve je sudionike dočekala ambasadorica Krosa, naša uspješna maratonka Matea Parlov, koja i sama dobro zna što znači trčati i pobjeđivati na ovoj priredbi. Natjecanje je, pak, kao što je to već postao običaj, otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. A nekoliko metara dalje od pozornice, tamo na stazi na kojoj su se vodile borbe za medalje, a podijelili smo ih čak 96, bili su učenici i studenti iz cijele Hrvatske. Onima iz udaljenijih krajeva pomogli su Sportski savez Grada Zagreba i Hrvatski olimpijski odbor, prvi su platili autobus jednoj školi iz Privlake, a drugi školi iz Osijeka.

Dobio je Kros neke nove junake, ali vidjeli smo i puno poznatih lica među pobjednicima. Prije svih Marina Bloudeka, sjajnog 19-godišnjeg Virovitičanina, koji je došao već do šestog trijumfa na Krosu SN-a, natjecanju koje jednostavno obožava. Bilo je puno onih koji su obranili lanjske naslove, uglavnom su to klinci koji već vrlo ozbiljno treniraju atletiku. Naravno da su bili u prednosti pred onima kojima je trčanje samo rekreacija, ali i ti drugi su bili itekako bitni.

Reći da su svi koji su nastupili bili i pobjednici je otrcana fraza, u konačnici to nije ni točno, jer su neki ipak bili najbolji. Ali, poanata Krosa doista nije pronaći najbolje, nego potaknuti što veći broj djece da se bave sportom, da pronađu ljepotu u njemu i da budu fizički aktivni. Da se odmaknu od mobitela i video-igrica i uživaju u pravoj igri, druženju i sportu. Upravo je to naglasio i glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko u pozdravnom govoru.

- Posebna mi je čast što smo kao najdugovječniji sportski medij u državi domaćini Krosa već 36. put i što smo ga sačuvali kao najmasovnije i najstarije prvenstvo u trčanju u prirodi. Kros SN radimo s jedinim ciljem, a to je da potaknemo mlade da se bave sportom i uživaju u njemu. Zalažemo se za to da sport mora biti dostupan i besplatan svoj djeci u Hravtskoj, da se što više mladih bavi njime jer u školama imaju nedovoljan broj sati tjelesnog - poručio je Zorko.

No, iako to nije glavni cilj, Kros je kroz povijest stvorio itekako velik broj vrhunskih sportaša.

- Naša ambasadorica Matea Parlov je najbolji primjer, ali nije osnovni cilj pobijediti, nego nastupiti, družiti se, steći nove prijatelje i sačuvati ovaj dan u lijepoj uspomeni. A pritom uopće ne sumnjam da će se i netko od ovogodišnjih pobjednika za koju godinu, tada već kao vrhunski sportaš, moći pohvaliti da mu je početak karijere obilježio baš ovaj Kros na Bundeku - dodao je Zorko, zahvalivši se pritom svima koji su pomogli u organizaciji, kao i pokroviteljima koji su svim sudionicima omogućili hranu, piće i majicu za uspomenu.

Sličnu je poruku poslao i glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

- Ovo je najdugovječnije natjecanje, mjesto na kojem su počeli karijere mnogi vrhunski sportaši, sportaši koji su nakon toga bili i na najvećem sportskom natjecanju - Olimpijskim igrama. Znam da je važno pobijediti, ali još je važnije širiti duh olimpizma.

Bila je to definitivno još jedna lijepa sportska subota i već se veselimo idućem, 37. Krosu SN-a. Nadamo se i još masovnijem. Zagrebačke škole prednjače po broju učenika, tako će sigurno biti i dalje, ali voljeli bismo ipak i da se malo više zagrebačkih profesora probudi i shvati važnost Krosa. I da barem prijave djecu koja žele trčati ako ih već nemaju volje i vremena dovesti do Bundeka. Njima će to biti tek koja minuta posla, a klincima uspomena do kraja života.

ANA HANŽEKOVIĆ: "Nadam se jednog dana i 10.000 djece na Bundeku"

Ana Hanžeković, predsjednica Uprave Sportskih novosti, uživala je zajedno s djecom na još jednom Krosu SN-a, ali i željela naglasiti određene teškoće s kojima se suočavamo kao društvo.

- Današnje generacije djece nažalost ne znaju niti dobro, ispravno hodati, a kamo li trčati. Zato baš jedna od stvari na koju sam ponosna, jest da broj djece koja dolaze na Kros Sportskih novosti ne opada. Jedino mi je žao što nemamo mogućnosti dovesti djecu iz cijele Hrvatske. Nekada, kako su mi pričali, djeca su dolazila s krajnjeg juga i najsjevernije točke Hrvatske. Ta nemogućnost dovođenja djece iz svih krajeva države je jasno financijska situacija, pitanje prijevoza, pa u konačnici i smještaja one djece koja bi došla iz najudaljenijih krajeva. Oni bi jasno trebali onda i prespavati jednu noć u Zagrebu. No, optimistična sam, nadam se da dolazi neko bolje doba te da ćemo jednog dana na Bundeku imati minimalno 10.000 djece. Hoću li to doživjeti ja ili netko drugi, ali idemo u tom smjeru.

Zagreb, 130419.
Jezero Bundek.
Tradicionalni 36. Kros Sportskih novosti u organizaciji Sportskih novosti i Hrvatskog atletskog saveza.
Na fotografiji: Ana Hanzekovic, Dragan Primorac.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Prije četiri godine smo uspjeli dogovoriti dolazak 6-7 autobusa izvan Zagreba, što je već bila velika stvar budući da je bilo razdoblja kada bi dolazila samo dva autobusa djece iz Zagreba i okolice. Tada je dakle najveći teret bio na trenerima koji su dovozili djecu svojim automobilima. Na ovom Krosu Sportskih novosti, koliko god da je vrijeme bilo loše, pokazalo je i da trkačima to ne smeta. Potreba je i želja i profesora i djece da se nečime bave. Hoće li ta naša djeca naučiti ispravno hodati i trčati, ovisi prvenstveno o nama - rekla je Ana Hanžeković, predsjednica Uprave Sportskih novosti.

Linker
21. travanj 2024 19:43