REUTERS
NEVJEROJATNO POSTIGNUĆE

GOTOVO JE, SANDRA PERKOVIĆ ISPISALA JE POVIJEST, APSOLUTNA JE REKORDERKA SVIH VREMENA Hrvatska sportska heroina se mučila, pa uništila konkurenciju

Sandra Perković obranila je naslov europske prvakinje u bacanju diska u Berlinu. Ovo joj je peto uzastopno europsko zlato. Dosad nikome nije uspjelo osvojiti pet uzastopnih europskih zlata u istoj diciplini.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. kolovoz 2018. 21:01

Nikada u povijesti atletike nitko nije osvojio pet naslova europskog prvaka u istoj pojedinačnoj disciplini. Sve do danas kada je Sandra Perković dodala još jedan veličanstveni pothvat svojoj ionako impresivnoj zbirci uspjeha. Kraljica diska stavila je još jedan dragulj na svoju krunu, nakon Barcelone, Helsinkija, Züricha i Amsterdama, uspela se na tron i u prekrasnom ambijentu Olimpijskog stadiona u Berlinu. S hicem od 67,62 metra pokorila je europsku konkurenciju, istina uz puno, puno drame, ali ništa što već nismo vidjeli.

Ruku na srce, drugačiji rasplet od njezina trijumfa nismo ni očekivali. Sandra je i na globalnoj razini, gdje su joj najbliže pratiteljice dvije Kubanke i Australka, ove sezone toliko jača od konkurencije, a kako tek neće biti u Europi. U Berlin je doputovala s više o šest metara boljim rezultatom od drugoplasirane na kontinentalnoj ljestvici i premda ljepota sporta leži i u iznenađenjima, Sandra takav scenarij u glavnom njemačkom gradu nije namjeravala dopustiti. Premda se dugo činilo da bismo mogli svjedočiti senzaciji…

Finale nije počelo dobro za hrvatsku rekorderku. Pogriješila je u prvom pokušaju i njezin je disk završio u mreži. Vidjeli smo već puno puta takav početak, tako da nije bilo panike, premda ovakva situacija nikada nije ugodna jer četiri najslabije otpadaju nakon prve tri serije. A u prvoj je, iskoristivši Sandrine probleme, povela njezina prijateljica Nadine Müller koja je bacila okruglih 62,00 m. Njemica je bila i jedina koja je prebacila 60 metara.

U drugom je pokušaju Sandra išla na sigurno, bacila je 59,09 metara. Skromno, vrlo skromno za njezine standarde, ali dovoljno da izbije na treće mjesto i osigura maksimalnih šest serija, a to je u tom trenutku bilo najvažnije. Müller je u drugom činu još malo popravila svoj rezultat, ponovno okruglih 63,00 m, a druga Njemica, Shanice Craft, došla je do drugog mjesta s 59,73.

Ni treća serija nije donijela Sandrino buđenje. Njezin je disk ovaj put sletio na 59,97 metara, ali jasno je da to nikako nije nešto što bi je zadovoljilo. Uostalom, njezin je izraz lica to nedvojbeno potvrđivao. Nakratko je skočila na drugo mjesto, ali ju je ubrzo treća Njemica Claudine Vita (61,23) vratila na treće. Müller je i poslije prvog 'poluvremena' bila na čelu, unatoč neispravnom hicu u trećoj seriji, a iz daljnjeg su natjecanja ispale Irina Rodrigues, Hrisoula Anagnostopoulou, Jade Lally i Eliška Stankova.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 09:  Sandra Perkovic of Croatia competes in the Women Discus Throw Qualification during day three of the 24th European Athletics Championships at Olympiastadion on August 9, 2018 in Berlin, Germany. This event forms part of the first multi-sport European Championships.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

Drama se nastavila i nakon četvrtog ulaska u krug za bacanje, disk je po drugi put završio u mreži. Trener Edis Elkasević umirivao je Sandru riječima da ima još dva hica i da sve može dovesti u red. I dovela je…

U petoj se seriji napokon dogodila toliko očekivana eksplozija. Po karakterističnom urliku nakon izbacivanja diska bilo je jasno da je stigla smjena na vrhu. Disk je odletio do 67,62, do daljine koja je za Sandrine europske suparnice ove godine samo san. Zlato je već bilo u rukama, u posljednjoj ga je seriji još trebalo staviti oko vrata.

I napravila je to. Nijedna od konkurentica je nije uspjela prestići, zadnji pokušaj nije bio ispravan, ali više nije bilo ni bitno. Peti je naslov u džepu.

FINALE U BACANJU DISKA, KONAČNI REZULTATI:

1. Sandra Perković (Hrv) 67.62 metara

2. Nadine Müller (Njem) 63.00

3. Claudine Vita (Njem) 62.46

Linker
24. travanj 2024 05:21