CROPIX
PIŠE DRAŽEN PINEVIĆ

HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL JE ATLETSKI PRAZNIK NA KOJI SE SVI ŽELE VRATITI Zagreb je sada na još ljepši način upisan na atletsku kartu svijeta...

Navijači su pozdravili nekoliko novih rekordera mitinga, a sjajno su se uklopili i naši
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. rujan 2018. 15:06

Kiša je padala cijeli dan, ali je znala kad treba prestati. Publika nije ni sumnjala pa je atletski stadion kraj Save blistao, makar su mu tog kišnog utorka davali male šanse. No, takav je on inače. Tradicija je preživjela svoju 68. epizodu - sa stilom.

Krov je bio najbolja zaštita od kiše, a ispod njega su se skupili gradonačelnik Milan Bandić, izaslanik predsjednice RH Tomislav Madžar, “ministrica” Janica Kostelić, brojni uglednici, a miting je otvorila predsjednica Atletskog kluba Dinamo Ana Hanžeković...

Uigrana predstava

Miting je danas uigrana predstava u kojoj nema improviziranja, na kojem ćete svake godine naći svakog na svom mjestu. Nećemo ipak reći rutina, jer evidentan je napor za skupiti takvo društvo na kraju atletske sezone. I svi su nakon toga umorni, i svi jedna čekaju da dođe sljedeći... To je jedina rutina. Možda bi neki krov na medijskim mjestima bio dobar poklon za 70. rođendan...

I dok se pod krovom orio pljesak, a izvan njegova dohvata preventivno tražile kabanice, na stazi, bacalištu i skakalištu rekordi padali kao da su uvjeti bili savršeni pa se nije stiglo misliti na kišu. Novi na listi rekordera su jamačanski diskaš Federic Decres, sjajna svjetska prvakinja u krosu Lillian Regenruk, koja je istrčala svoj najbolji rezultat u karijeri na 3.000 metara i srušila devet godina stari rekord, a bila je to utrka u kojoj su četiri išle preko starog rekorda...

Posebno zadovoljstvo bilo je vidjeti fenomenalnog Bocvanca Nigela Amosa, srebrnog iz one povijesne utrke s Rudishom u Londonu, koji je na 800 metara projurio s rekordom, postavivši granicu mitinga prvi puta ispod 1:45, što atletski ima posebnu vrijednost. Približio se Zagreb i granici 8,50 u skoku u dalj s fenomenalnim Južnoafrikancem Luvom Manyongom, koji je srušio 12 godina stari rekord Irvinga Saladina, a naprijed je išla i “osjetljiva, ćudljiva” motka s Rusom Timurom Morgunovom.

Svi se žele vratiti

I bez Sergeja Šubenkova, koji se, na žalost, ozlijedio, pa nismo dobili jedinstvenog četverostrukog pobjednika, odlična je bila memorijalna utrka. Prvi puta pobjedu nosi Španjolac Orlando Ortega, drugi ove sezone na svjetskim tablicama. Toliko o vrijednostima i kao dokaz da se u Zagrebu ne pobjeđuje lako.

Zagreb, 040918.
Atletski stadion Mladost na Savi.
Zagrebacki IAAF atletski miting 68. Memorijal Borisa Hanzekovica.
Na fotografiji: Orlando Ortega, pobjenik je memorijalne utrke Borisa Hanzekovica, Ivana Brkljacic, Ana Hanzekovic, Milan Bandic .
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Bez velikog sprinta nema velikog mitinga, a zadovoljstvo je bilo vidjeti ponajbolju svjetsku sprintericu danas Bjelokošćanku Marie-Jose Taluu i pobjednika – favorita Amerikanca Michaela Rodgersa i ispratiti u mirovinu dugogodišnju zvijezdu olimpijsku pobjednicu iz Pekinga, preponašicu Dawn Harper-Nelson.

A uvijek je najbolje kada naši atletičari sjajno nastupaju, pa Sandra pobjedi nakon dijamantne traume, a Andreja Ivančević ode s rekordom na 100 prepone... I sve se lijepo stopi u savršenu priču.

I tako su sat i 45 minuta prošli u trenu. Kiša je za nagradu ostala u oblacima, a Zagreb na još ljepši način upisan na atletsku kartu svijeta. S mjerom, ukusom, tako da se svi žele vratiti. I to je ustvari najbolja pobjeda, savršena preporuka za nove velike zvijezde. Mali/veliki miting po kojem se Zagreb prepoznaje.

Linker
19. travanj 2024 14:21