BERLIN, GERMANY - AUGUST 09: Marija Tolj of Croatia competes in the Women's discus throw qualifying round during day three of the 24th European Athletics Championships at Olympiastadion on August 9, 2018 in Berlin, Germany. This event forms part of the first multi-sport European Championships. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images / Getty Images

BRAVO KRALJICE

HRVATSKA IMA NOVO SPORTSKO ČUDO KOJE JE NEPOSREDNO PRIJE SMRTI OTKRIO JEDAN OD NAŠIH NAJVEĆIH TRENERA Mlada heroina uzela zlatnu medalju

AUTOR:
  • Toma Dragičević

 • OBJAVLJENO:
 • 12.07.2019. u 21:13

 • Hrvatska ima i osmu medalju, četvrto zlato s europskih prvenstva za atletičare do 23 godina. Njega u Zagreb, a potom i rodni Orebić, donosi Marija Tolj, još uvijek 19-godišnja (rođendan joj je krajem studenog) diskašica koja baca za Dinamo-Zrinjevac, a trenira je Roland Varga.

  Gävle, švedski grad na Baltiku, mjesto je najvećeg uspjeha u karijeri za djevojku koju je sa 14, neposredno prije smrti, otkrio legendarni Ivan Ivančić. I koja je sa 19, evo, bacila 62,76 metara te osvojila europsko zlato U-23 u stilu Sandre Perković.

  Jer finale u Švedskoj je Marija Tolj otvorila sa 49,05, onda prestupila, da bi pod pritiskom odlaska s bacališta već nakon treće serije srušila osobni rekord, prebacila ga za gotovo dva metra (sa 60,92 početkom lipnja na 62,76 u petak) i time osigurala zlato. Što i nije čudno s obzirom da je Marija ujedno ostvarila normu (61,20) za SP u Dohi i ušla u ovogodišnji svjetski Top 20. Seniorski!

  Zagreb, 040519.
Atletski stadion na Savi.
Atletski miting Dinamo-Zrinjevac 2019, Memorijal dr. Ivan Sebalj, Memorijal Ivan Buljat.
Na fotografiji: Marija Tolj, disk - zene.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
  Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
   

  Pobjeda, ponovimo još jednom, u stilu Sandre Perković, pobjeda s više od pet metara boljim hicem od drugoplasirane Moldavke Aleksandre Emilijanov, američke studentice s Kansasa, koja je u Gävle došla s najboljim mlađeseniorskim rezultatom sezone (61,62) u Europi.

  Međutim, i to je sad u vlasništvu Marije Tolj, koja je ujedno postala i druga Hrvatica svih vremena, ostala samo iza Sandre koja je njezinih godina bila na 62,79 ili samo tri centimetra dalje. Dodajmo da je u posljednje dvije serije finala Tolj još bacila 61,86 i 61,17, a kad se tome doda 60,25 iz kvalifikacija, dolazimo do toga da je imala četiri uvjerljivo najbolja hica tijekom dva dana natjecanja diskašica...

  Iz drugih medija