Matthias Hangst/Getty Images / Getty Images
BRAVO KRALJICE

HRVATSKA IMA NOVO SPORTSKO ČUDO KOJE JE NEPOSREDNO PRIJE SMRTI OTKRIO JEDAN OD NAŠIH NAJVEĆIH TRENERA Mlada heroina uzela zlatnu medalju

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 12. srpanj 2019. 23:13

Hrvatska ima i osmu medalju, četvrto zlato s europskih prvenstva za atletičare do 23 godina. Njega u Zagreb, a potom i rodni Orebić, donosi Marija Tolj, još uvijek 19-godišnja (rođendan joj je krajem studenog) diskašica koja baca za Dinamo-Zrinjevac, a trenira je Roland Varga.

Gävle, švedski grad na Baltiku, mjesto je najvećeg uspjeha u karijeri za djevojku koju je sa 14, neposredno prije smrti, otkrio legendarni Ivan Ivančić. I koja je sa 19, evo, bacila 62,76 metara te osvojila europsko zlato U-23 u stilu Sandre Perković.

Jer finale u Švedskoj je Marija Tolj otvorila sa 49,05, onda prestupila, da bi pod pritiskom odlaska s bacališta već nakon treće serije srušila osobni rekord, prebacila ga za gotovo dva metra (sa 60,92 početkom lipnja na 62,76 u petak) i time osigurala zlato. Što i nije čudno s obzirom da je Marija ujedno ostvarila normu (61,20) za SP u Dohi i ušla u ovogodišnji svjetski Top 20. Seniorski!

Zagreb, 040519.
Atletski stadion na Savi.
Atletski miting Dinamo-Zrinjevac 2019, Memorijal dr. Ivan Sebalj, Memorijal Ivan Buljat.
Na fotografiji: Marija Tolj, disk - zene.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Pobjeda, ponovimo još jednom, u stilu Sandre Perković, pobjeda s više od pet metara boljim hicem od drugoplasirane Moldavke Aleksandre Emilijanov, američke studentice s Kansasa, koja je u Gävle došla s najboljim mlađeseniorskim rezultatom sezone (61,62) u Europi.

Međutim, i to je sad u vlasništvu Marije Tolj, koja je ujedno postala i druga Hrvatica svih vremena, ostala samo iza Sandre koja je njezinih godina bila na 62,79 ili samo tri centimetra dalje. Dodajmo da je u posljednje dvije serije finala Tolj još bacila 61,86 i 61,17, a kad se tome doda 60,25 iz kvalifikacija, dolazimo do toga da je imala četiri uvjerljivo najbolja hica tijekom dva dana natjecanja diskašica...

Linker
18. travanj 2024 02:14