Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

PRIJAVE I DALJE TRAJU

HRVATSKA OLIMPIJKA JOŠ JE JEDNA U NIZU SPORTAŠICA KOJOJ JE KROS SPORTSKIH NOVOSTI ODIGRAO VAŽNU ULOGU U ŽIVOTU 'Na Krosu SN sam zavoljela atletiku'

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 05.04.2018. u 09:40

 • Matea Matošević Hačić (29) atletikom se počela baviti relativno kasno, tek u srednjoj školi, ali to je nije spriječilo da u samo nekoliko godina izraste u olimpijku. A ta olimpijka, hrvatska predstavnica u maratonu na Igrama u Rio de Janeiru, dobro pamti gdje je napravila prve atletske korake.

  - Krenula sam s treninzima u klubu, a prvo natjecanje mi je bio Kros Sportskih novosti na Bundeku - prisjeća se članica zagrebačkog Agrama.

  Zanimljivo je da nema medalju s Krosa SN, ali on je svakako odigrao veliku ulogu u njezinoj karijeri.

  - Moji rezultati tada baš i nisu bili dobri, iako je kros moja najdraža disciplina. Tada sam tek počela trenirati pa rezultati nisu bili zapaženi, ali na Krosu sam zavoljela atletiku i pronašla se u njoj - govori Matea.

   

  Vidimo se na Bundeku

  Ovogodišnji Kros SN (21. travnja) ima i jednu veliku novost - prvi ćemo put organizirati i utrku građana na četiri kilometra, a prijave su otvorene za sve.

  Zagreb, 090417.
Jezero Bundek.
Tradicionalni 34.Kros Sportskih novosti u organizaciji Sportskih novosti i Hrvatskog atletskog saveza. Na utrku se prijavilo preko 5000 sudionika. Na fotografiji: start utrke.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
  CROPIX
   

  - Nisam znala, o, pa to je super! Odlična ideja, time će se utrka omasoviti, iako je već i sada dosta prijavljenih natjecatelja. Ali ovo je izvrsna prilika i za starije da također trče tom stazom na Bundeku, koja je odlična. Pregledna je i sjajna za gledatelje jer mogu sa strane pratiti cijelu utrku.

  Razmišlja li Matea možda o tome da se i sama prijavi na utrku građana?

  - Na žalost, 22. travnja je Prvenstvo Hrvatske na 10.000 metara tako da ću teško moći trčati na Krosu.

  No, zato će biti na Bundeku, družiti se s natjecateljima i dodijeliti pokoju medalju.

  - Bila sam i prošle godine, vidimo se opet na Bundeku.

  Matea je sezonu otvorila pobjedama na Splitskom polumaratonu i Zagrebačkom proljetnom polumaratonu. Predstojeći je vikend trebala trčati prvi ovogodišnji maraton, ali od toga neće biti ništa.

  - Plan je bio nastupiti na maratonu u Rotterdamu, ali, na žalost, morala sam odustati zbog zdravstvenih problema. Valjda se sve događa s nekim razlogom, posložit će se sve. Okrenut ću se sada više stazi, prvo me čeka PH na 10.000 m u Zadru, a poslije toga još pokoji polumaraton, cestovne utrke na 10 km, 3.000 i 5.000 metara na stazi... A za jesen planiram nastup na Zagrebačkom maratonu. Ima nas puno maratonki u ovom trenutku, a samo tri mogu biti u olimpijskom programu, tako da bi bilo dobro da do kraja godine istrčim barem jedan maraton.

   

  Trening, posao, trening

  A kad spominje maratonsku konkurenciju u domaćim vodama, ona je doista trenutačno impresivna. Osim nje, prošle su godine ispod olimpijske norme trčale i Bojana Bjeljac, Nikolina Šustić Stanković i Nikolina Stepan, godinu prije toga i Marija Vrajić, a za maratonski debi se s velikim ambicijama sprema i ambasadorica Krosa SN Matea Parlov.

  - To je super, poticaj za sve. Svima pomaže da je što veća konkurencija, jedna drugu guramo i možemo iz sebe izvući još više. Čeka nas velika borba za tri mjesta na Olimpijskim igrama - kaže Matošević Hačić, koja vodi “dvostruki život”.

  Osim sportske karijere, uspješno gura i pravničku.

  - Radim u Sportskom savezu grada Zagreba, završila sam vježbenički staž i sada sam zaposlena. Super mi je, sretna sam i zahvalna što imam priliku raditi jer u ovo vrijeme nije baš lako naći posao. Ujutro odradim trening, pa idem na posao, pa me popodne čeka drugi trening. Tako sam izabrala pa se moram s time nositi - uz osmijeh je zaključila Matea.

  Prva prijava iz OŠ Hugo Kon iz Zagreba

  Prijave škola za ovogodišnji Kros se primaju najkasnije do 17. travnja na e-mail [email protected], isključivo na obrascu za prijave, koji se može preuzeti na stranici www.has.hr. Prva ovogodišnja prijava stigla je iz OŠ Hugo Kon iz Zagreba s ukupno 14 trkača (osam učenica i šest učenika).

  Ove će godine prvi put trčati i učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, a prvi put u povijesti organiziramo i utrku građana, koji će odraditi jedan krug dužine 4 km. Prijaviti se mogu svi putem stranice www.utrka.com. Start je u 9 sati, prije nego što u akciju krenu školarci. Na startu će, dakako, biti i studenti, koji za prijavu trebaju kontaktirati Zagrebački sveučilišni športski savez.

   

  Iz drugih medija