CROPIX
PRIJAVE I DALJE TRAJU

HRVATSKA OLIMPIJKA JOŠ JE JEDNA U NIZU SPORTAŠICA KOJOJ JE KROS SPORTSKIH NOVOSTI ODIGRAO VAŽNU ULOGU U ŽIVOTU 'Na Krosu SN sam zavoljela atletiku'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. travanj 2018. 11:40

Matea Matošević Hačić (29) atletikom se počela baviti relativno kasno, tek u srednjoj školi, ali to je nije spriječilo da u samo nekoliko godina izraste u olimpijku. A ta olimpijka, hrvatska predstavnica u maratonu na Igrama u Rio de Janeiru, dobro pamti gdje je napravila prve atletske korake.

- Krenula sam s treninzima u klubu, a prvo natjecanje mi je bio Kros Sportskih novosti na Bundeku - prisjeća se članica zagrebačkog Agrama.

Zanimljivo je da nema medalju s Krosa SN, ali on je svakako odigrao veliku ulogu u njezinoj karijeri.

- Moji rezultati tada baš i nisu bili dobri, iako je kros moja najdraža disciplina. Tada sam tek počela trenirati pa rezultati nisu bili zapaženi, ali na Krosu sam zavoljela atletiku i pronašla se u njoj - govori Matea.

Vidimo se na Bundeku

Ovogodišnji Kros SN (21. travnja) ima i jednu veliku novost - prvi ćemo put organizirati i utrku građana na četiri kilometra, a prijave su otvorene za sve.

Zagreb, 090417.
Jezero Bundek.
Tradicionalni 34.Kros Sportskih novosti u organizaciji Sportskih novosti i Hrvatskog atletskog saveza. Na utrku se prijavilo preko 5000 sudionika. 
Na fotografiji: start utrke.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Nisam znala, o, pa to je super! Odlična ideja, time će se utrka omasoviti, iako je već i sada dosta prijavljenih natjecatelja. Ali ovo je izvrsna prilika i za starije da također trče tom stazom na Bundeku, koja je odlična. Pregledna je i sjajna za gledatelje jer mogu sa strane pratiti cijelu utrku.

Razmišlja li Matea možda o tome da se i sama prijavi na utrku građana?

- Na žalost, 22. travnja je Prvenstvo Hrvatske na 10.000 metara tako da ću teško moći trčati na Krosu.

No, zato će biti na Bundeku, družiti se s natjecateljima i dodijeliti pokoju medalju.

- Bila sam i prošle godine, vidimo se opet na Bundeku.

Matea je sezonu otvorila pobjedama na Splitskom polumaratonu i Zagrebačkom proljetnom polumaratonu. Predstojeći je vikend trebala trčati prvi ovogodišnji maraton, ali od toga neće biti ništa.

- Plan je bio nastupiti na maratonu u Rotterdamu, ali, na žalost, morala sam odustati zbog zdravstvenih problema. Valjda se sve događa s nekim razlogom, posložit će se sve. Okrenut ću se sada više stazi, prvo me čeka PH na 10.000 m u Zadru, a poslije toga još pokoji polumaraton, cestovne utrke na 10 km, 3.000 i 5.000 metara na stazi... A za jesen planiram nastup na Zagrebačkom maratonu. Ima nas puno maratonki u ovom trenutku, a samo tri mogu biti u olimpijskom programu, tako da bi bilo dobro da do kraja godine istrčim barem jedan maraton.

Trening, posao, trening

A kad spominje maratonsku konkurenciju u domaćim vodama, ona je doista trenutačno impresivna. Osim nje, prošle su godine ispod olimpijske norme trčale i Bojana Bjeljac, Nikolina Šustić Stanković i Nikolina Stepan, godinu prije toga i Marija Vrajić, a za maratonski debi se s velikim ambicijama sprema i ambasadorica Krosa SN Matea Parlov.

- To je super, poticaj za sve. Svima pomaže da je što veća konkurencija, jedna drugu guramo i možemo iz sebe izvući još više. Čeka nas velika borba za tri mjesta na Olimpijskim igrama - kaže Matošević Hačić, koja vodi “dvostruki život”.

Osim sportske karijere, uspješno gura i pravničku.

- Radim u Sportskom savezu grada Zagreba, završila sam vježbenički staž i sada sam zaposlena. Super mi je, sretna sam i zahvalna što imam priliku raditi jer u ovo vrijeme nije baš lako naći posao. Ujutro odradim trening, pa idem na posao, pa me popodne čeka drugi trening. Tako sam izabrala pa se moram s time nositi - uz osmijeh je zaključila Matea.

Prva prijava iz OŠ Hugo Kon iz Zagreba

Prijave škola za ovogodišnji Kros se primaju najkasnije do 17. travnja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., isključivo na obrascu za prijave, koji se može preuzeti na stranici www.has.hr. Prva ovogodišnja prijava stigla je iz OŠ Hugo Kon iz Zagreba s ukupno 14 trkača (osam učenica i šest učenika).

Ove će godine prvi put trčati i učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, a prvi put u povijesti organiziramo i utrku građana, koji će odraditi jedan krug dužine 4 km. Prijaviti se mogu svi putem stranice www.utrka.com. Start je u 9 sati, prije nego što u akciju krenu školarci. Na startu će, dakako, biti i studenti, koji za prijavu trebaju kontaktirati Zagrebački sveučilišni športski savez.

Linker
24. travanj 2024 14:37