Cropix
ZLATNA RAZINA

HRVATSKA SPORTSKA PRIREDBA MEĐU NAJBOLJIMA NA SVIJETU! Hanžekovićev memorijal uvijek bio krema svjetske atletike, to su prepoznali iz vrha tog sporta

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. studeni 2019. 18:46

Hanžekovićev memorijal, zagrebački atletski miting koji će dogodine proslaviti jubilarno 70. izdanje, ušao je u najvišu, odnosno zlatnu kategoriju Continental Toura, nove serije mitinga koja kreće sljedeće sezone. Već dulje vrijeme je poznato da, nakon ne baš popularne reforme Dijamantne lige, Svjetska atletika (bivši IAAF) pokreće i novi Continental Tour, a jučer je napokon objavljeno i koji će mitinzi biti uključeni. Među devet natjecanja zlatne razine je i Hanžekovićev memorijal koji će se iduće godine održati 15. rujna.

Zagreb je 2000. godine postao dio tadašnjeg IAAF Grand Prixa, 2010. godine je ušao u članstvo IAAF World Challengea, a odsad je dio Continental Toura.

- Osjećam neizmjeran ponos što je Memorijal Borisa Hanžekovića prepoznat kao jedan od najboljih svjetskih mitinga i raduje me što će upravo na 70. godišnjici biti okrunjen zlatnom razinom World Athletics Continental Toura. Zahvaljujem svima koji su dugogodišnjim odricanjem i predanim radom omogućili današnju svjetsku razinu Memorijala - istaknula je direktorica mitinga Ivana Brkljačić koja je bila na predstavljanju novog koncepta natjecanja u Monte Carlu.

Temeljne discipline zlatne razine Continental Toura u sljedećoj će sezoni biti upravo one koje su nedavno izbačene iz Dijamantne lige, dakle bacanje diska, troskok, te utrke na 200 i 3000 metara zapreke, kao i bacanje kladiva koje već dugo nije dio dijamantnog programa. Na taj način predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe i suradnici nastoje smiriti buru koju su izazvali rezanjem programa Dijamantne lige i umanjiti štetu koju su nanijeli atletičarima izbačenih disciplina. Među njima je i najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković kojoj će mitinzi Continental Toura sada biti u prvom planu, ne računajući, dakako, ona najveća natjecanja.

U ovom disciplinama će se bodovi za svjetski renking dijeliti na isti način kao u Dijamantnoj ligi, dok će pobjednicima na svakom pojedinom mitingu pripasti po 6000 dolara nagrade. Također, najbolji pojedinci u ovim disciplinama na kraju sezone dobit će pozivnicu za Svjetsko prvenstvo u Eugeneu 2021. godine.

Linker
20. travanj 2024 00:42