Sandra Perković
 Scanpix/Vegard Wivestad Grott/via REUTERS
VEČERAS FINALE

IZ KUTA NAJVEĆIH PROTIVNICA U nogometu skoro uvijek pobjeđuju Nijemci, a u disku uvijek Sandra!

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 08. srpanj 2016. 17:32

Kad iza sebe imaš tri europska zlata i dođeš uzeti četvrto, kad te već šest godina ni jedna Europljanka nije uspjela ni dotaknuti, a pogotovo ne pobijediti, kad te iste Europljanke ostavljaš metrima iza sebe, kad se zoveš Sandra Perković, onda ti sve ovo stoji u CV-u i faca si gdje god se pojaviš. Tolika faca da te i protivnice traže autogram i “selfije”. A ti samo pokažeš zube, razvučeš osmijeh i kažeš “no problem”.

Osmijeh je zaštitni znak Sandre Perković. I “oružje” zbog kojeg je baš svi vole. Pa i one kojima otima medalje kao od šale. Kao da se poigrava s njima.

- Nikad joj neću zaboraviti kad mi je priskočila u pomoć na Svjetskom prvenstvu u Moskvi 2013. kada mi je bio slomljen nos - prisjetila se Ukrajinka Natalija Semenova, kojoj je Poljakinja Žaneta Glanc doslovno slomila nos.

- Sandra mi je dala svoj ručnik, svoju vodu dok se druge nisu ni okrenule za mnom. Ona je velik čovjek, ne samo najbolja diskašica na svijetu.

Trenutačno na papiru nije svjetska prvakinja, nego viceprvakinja, ali Europljankama to nije bitno. Za njih je Sandra najbolja.

- Sandra ima sve. Tehniku, snagu, eleganciju... I prava je sportašica, čak mogu reći i prijateljica - hvali je Njemica Nadine Müller, kojoj je Sandra uzela toliko medalja i koja će joj večeras od 20.15 na amsterdamskom olimpijskom stadionu biti konkurentica.

- Ne, nas dvije nismo suparnice.

Isto tvrdi i Sandra. Koliko god smo mi novinari godinama pokušavali naći nekoga tko bi se mogao ravnopravno fajtati sa Sandrom, nije nam uspjelo.

- Ja najviše od svih diskašica volim Nadine Müller.

Da to nije ona taktika “drži neprijatelja blizu sebe”?

- Ha, ha, nije. Mi smo Europljanke i moramo se držati zajedno kad se nađemo rame uz rame s Kubankama, Kineskinjama, Australkom, Amerikankama... Nas dvije se stvarno poštujemo, pomažemo si međusobno. Nadine je jako fina cura, fer igrač...

Jedna je Njemica čak bila bolja od Sandre u kvalifikacijama, Julia Fischer bacila je disk do 66,20, metar dalje od Sandre.

- Dobra je fora da sam je dobila. Ali to je gotovo nemoguće napraviti u finalu. Sandra je svijet za sebe. Kao s nekog drugog planeta. Kad mi druge mislimo da smo spremne srušiti je, ona baš tada ubaci u još veću brzinu. Ne znam otkud joj ta snaga i koncentracija. Stvarno joj se svi trebamo diviti - hvali našu kraljicu diska Fischer.

Treća Njemica, još jedna koja se može popeti večeras na postolje, Shanice Craft otišla je korak dalje.

- Sandra je apsolutni favorit uvijek. I ovdje, i na Olimpijskim igrama, i gdje god se pojavi. Ona je neka druga razina. Čak i kad ima loš dan, mi druge nemamo šanse. Znate kako kažu, “nogomet je sport u kojem uvijek pobjeđuju Nijemci” - počela se smijati.

- Disk je onda očito disciplina u kojoj uvijek pobjeđuje - Sandra!

Pozlatile ti se riječi večeras! Četvrti put za redom. Za povijest kojoj će se teško bilo tko još dugo moći približiti.

Linker
19. travanj 2024 21:00