Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

SPORTAŠICA GODINE

KAKO JE TO MOGUĆE? Zašto će Sandra Perković dobiti tri puta manje novca od Ivice Kostelića?

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 23.12.2016. u 08:12

 • SKUPŠTINA HOO-a Usvojen proračun za 2017. godinu u visini 133 milijuna kuna

  Svečarsko je raspoloženje s dodjele nagrada najboljima na Velikom danu hrvatskog sporta preneseno dan kasnije na Skupštinu Hrvatskog olimpijskog odbora. Tako bi se barem dalo za zaključiti nakon otprilike dva sata rasprave u kojoj su gotovo jednoglasno usvojeni vrlo “teški” materijali poput proračuna za 2017. (službeno se to zove “Javne potrebe na državnoj razini i financijski plan HOO-a za 2017.”) ili pak Pravilnika o kategorizaciji sportaša.

  U biti, od svečarske je atmosfere odudarao jedino Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza. Jedina osoba u našem sportu koja nije pod nadzorom Zlatka Mateše, jedini koji negoduje i glasuje protiv.

  - Ne mogu glasovati za proračun, u kojem su atletici predviđena 3,3 milijuna kuna, a za medijsku promociju 3,8 milijuna - veli Veštić nastavljajući:

  - Uz dužno uvažavanje zimskim sportovima, ali za Ivicu Kostelića predviđeno je oko 900.000 kuna, a za Sandru Perković tri pa i više puta manje. U 2018. je za Top kandidate OI u Tokiju, dakle, one koji su u Riju osvojili medalje, planirano 148.000 kuna, a u olimpijskoj 2020. najmanje, samo 119.000 kuna. Ne vjerujem očima. Atletika u sljedećoj godini ima na raspolaganju manje nego 2016. Očito je uspjeh kazna.

   

  Disonantni tonovi

  Replicirao mu je Josip Čop, glavni tajnik HOO-a, tvrdnjom...

  - Atletika je u 2016. dobila 3,04 milijuna iz redovnog programa, a još 2,85 milijuna iz razvojnog programa, dakle, onog koji vrednuje konkretne rezultate.

  Na ovo je Veštić uzvratio.

  - Dobro, ja ću vam u ožujku, kad potrošimo sav novac, poslati atletičare na vrata HOO-a.

  Bilo je tu još disonantnih tonova na relaciji HOO - Veštić, koji će se, budite uvjereni, prenijeti i u 2017.

  Od jučer su, pak, i službeno u krug olimpijskih sportova u HOO-u primljeni savezi u karateu, baseballu, softballu, koturaljkanju i planinarstvu (sportsko penjanje), dok je Hrvatski ju jitsu savez postao privremeni član HOO-a.

  Iz drugih medija