CROPIX
MITING U LAUSEANNI

LOŠ POVRATNIČKI NASTUP SARE KOLAK U DIJAMANTNOJ LIGI Olimpijska pobjednica podbacila nakon gotovo dvije godine pauze, sada je upitno i veliko finale

Olimpijska pobjednica u bacanju koplja, hrvatska atletičarka Sara Kolak zauzela je 10. mjesto na mitingu "Dijamantne lige" u Lauseanni s hicem od 56.19 metara.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. srpanj 2019. 21:46

Ako je prije dva tjedna u Ostravi imala povratak iz snova, s pobjedom u jakoj konkurenciji i vrlo dobrih 64,45 metara, drugi ovogodišnji nastup olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak neće pamtiti po dobrom. Prvi nastup u Dijamantnoj ligi nakon gotovo dvije godine 24-godišnja Ludbrežanka je okončala na desetom mjestu s hicem od 56,19 metara. Lausanne joj je prije dvije godine bila sretno mjesto, tu je bacila koplje najdalje u karijeri i s tih 68,43 m je i dalje rekorderka mitinga, ali ovaj petak definitivno nije bio njezin dan.

Naravno da ovakav rasplet nije posve neočekivan. Sare gotovo pune dvije godine nije bilo na natjecanjima zbog ozljede i operacije lakta i jasno je da su u takvoj situaciji oscijalacije moguće i uobičajene. Trebat će joj još neko vrijeme da pronađe pravi ritam ili, kako to sama kaže, uđe u svoj film.

U Ostravi je prije 15 dana bacila, probila led i "ubila" dvije norme jednim udarcem - za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Dohi i za Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine. Skinula je time veliki teret s leđa, ali je i odmah priznala da nije sve u tom povratničkom nastupu bilo savršeno. Uostalom, taj spomenuti hitac joj je bio i jedini preko 60 m, u ostalim se pokušajima dosta mučila i tražila pravu tehniku. I sama je istaknula da je pred njom još dosta posla, a to očito vrijedi i dalje.

U današnje natjecanje Sara je krenula s neispravnim hicem, a najbolje je otvaranje imala svjetska prvakinja i rekorderka Barbora Špotakova sa 63,79. I u drugoj se seriji pored imena 24-godišnje Ludbrežanke pojavio X i tu je već situacija postala neugodna jer samo osam najboljih nakon prva tri pokušaja nastavlja natjecanje. Uspjela je u trećoj seriji upisati ispravan hitac, ali tih 56,19 nije bilo dovoljno da uđe u Top 8 i da dobije još tri pokušaja.

Pobjedu je u Lausannei ugrabila Njemica Christin Hussong, europska prvakinja je zablistala u drugoj seriji, bacila sjajnih 66,59 i zasjela na prvo mjesto s kojeg se više nije micala. Najbolji joj je to rezultat ove sezone, ujedno i četvrti na svjetskoj ljestvici. Druga je sa 65,63 bila Australka Kelsey-Lee Barber, a treće je mjesto uhvatila Špotakova koja se poslije prve serije povukla s natjecanja.

Budući da je prva dva dijamantna mitinga, u Šangaju i Rimu, propustila u namjeri da se što bolje pripremi za povratak i neuobičajeno dugačku sezonu, Sari sada opasno visi plasman u finale u Zürichu u koje će se plasirati osam najboljih. Naša je atletičarka i dalje bez boda i na jedinom preostalom kvalifikacijskom mitingu, 21. srpnja u Londonu, vrlo vjerojatno će joj igrati samo pobjeda.

Sara i nakon Lausanne ostaje u Švicarskoj, već u utorak baca na mitingu u Luzernu gdje dosad još nije nastupala.

BACANJE KOPLJA

1. Christin Hussong (Njem) 66,59

2. Kelsey-Lee Barber (Aus) 65,63

3. Barbora Špotakova (Češ) 63,79

4. Shiying Liu (Kin) 62,63

5. Tatjana Haladovič (Bje) 62,07

6. Lina Muze (Lat) 60,18

7. Annu Rani (Ind) 59,35

8. Elizabeth Gleadle (Kan) 58,76

9. Kara Winger (SAD) 56,99

10. SARA KOLAK (HRV) 56,19

Lyles do četvrtog rezultata svih vremena na 200 m

Na atletskom mitingu "Dijamantne lige" u Lausannei u petak postavljena su tri najbolja rezultata u svijetu ove godine, a najvredniji je onaj 22-godišnjeg američkog sprintera Noaha Lylesa koji je 200 metara trčao za 19.50 sekundi.

Lyles je tim rezultatom popravio osobni rekord za čak 15 stotinki te stigao na četvrto mjesto ljestvice svih vremena. Brže od njega ovu su dionicu svladali samo Jamajčani Usain Bolt (19.19) i Yohan Blake (19.26) te Amerikanac Michael Johnson (19.32).

Drugo mjesto zauzeo je Ekvadorac Alex Quinonez sa 19.87, a treće Kanađanin Andre de Grasse sa 19.92.

Poljak Piotr Lisek je pobijedio u skoku s motkom preskočivši 6,01 metara što mu je također novi osobni rekord, a ujedno i najbolji rezultat u svijetu ove godine, on je za jedan centimetar preskočio doseg Šveđanina Armanda Duplantisa. Drugi je u motki bio Amerikanac Sam Kendricks sa 5,95m, a treće Duplantis sa 5,81m.

Odlična je bila i utrka na 1500 metara za atletičare u kojoj je na kraju slavio Kenijac Timothy Cheruiyot sa 3:28.77 ispred Norvežanina Jakoba Ingebrigtsena koji je sa 3:30.16 postavio novi osobni rekord, dok je treće mjesto zauzeo Ayanleh Souleiman iz Džibutija sa 3:30.79.

Olimpijska pobjednica u bacanju koplja, hrvatska atletičarka Sara Kolak zauzela je 10. mjesto u Lauseanni s hicem od 56.19 metara. Kolak je prestupila u prve dvije serije, da bi u trećoj ostvarila jedini ispravan hitac, no on nije bio dovoljan kako bi izborila ulazak među osam najboljih i nastavak natjecanja u posljednje tri serije. Tih 56.19 metara je za 8.26 metara slabiji rezultat od najboljeg dometa 24-godišnje Ludbrežanke kojega je ostvarila prije 15 dana u Ostravi i kojim je ispunila normu za nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi od 27. rujna do 6. listopada, a čak 12.24 metara slabije od njezina rekorda mitinga kojega je postavila prije dvije godine.

Pobijedila je Njemica Christin Hussong sa 66.59m ispred Australke Kelsey-Lee Barber sa 65.63m i Čehinje Barbore Špotakove sa 63.79m.

Linker
18. travanj 2024 06:28