Getty Images
DIJAMANTNA LIGA

NEUGODNO IZNENAĐENJE! SANDRI PERKOVIĆ SE OVO NIJE DOGODILO PUNIH DEVET GODINA 'Možda je ovo šok, ali sad bar znam na čemu moram raditi'

Sandra Perković otvorila sezonu tek petim mjestom na mitingu Dijamantne lige u Stockholmu i prvi put nakon devet godina ostala izvan postolja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. svibanj 2019. 22:33

Sandra Perković u svom je prvom ovogodišnjem nastupu, na mitingu Dijamantne lige u Stockholmu, zauzela tek peto mjesto u bacanju diska sa skromnih 63,71 m. U vrlo hladnim, vjetrovitim i mokrim uvjetima kakve je jučer ponudila švedska prijestolnica, Sandra se nije snašla i dogodio joj se plasman kakav ne pamti dugih devet godina. Pobjedu je odnijela Kubanka Denia Caballero (65,10), kojoj je to prvi trijumf u Dijamantnoj ligi, a olimpijskoj, svjetskoj i europskoj prvakinji ne preostaje ništa drugo nego da s trenerom Edisom Elkasevićem proanalizira što se jučer dogodilo.

- Ispunila sam normu za SP u Dohi i OI u Tokiju, to je bio primarni cilj. Biti peta je možda šok i za mene i za sve, ali s obzirom na period treninga u kojem se sada nalazimo, to nije ništa iznenađujuće. Sada barem znamo na čemu trebamo raditi - javila se Sandra iz Švedske.

Puno neispravnih hitaca

Prva je serija krenula uz čak pet neispravnih hitaca, a među njima je bio i Sandrin. Vodstvo je sa 64,36 metara preuzela Kubanka Yaime Perez, lanjska osvajačica Dijamantne lige, a nakon druge serije ju je na vrhu zamijenila sunarodnjakinja Caballero koja je bacila, pokazat će se, pobjedničkih 65,10. No, ono što je nama u tom trenutku bilo daleko važnije jest da Sandra ni nakon dva pokušaja nije upisala svoj rezultat na semafor.

Athletics - IAAF Diamond League Final - King Baudouin Stadium, Brussels, Belgium - August 31, 2018   Croatia's Sandra Perkovic in action during the women's discus throw   REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS/Francois Lenoir

Iako se alarm već lagano počeo paliti, znali smo da smo od Sandre takav scenarij doživjeli već ‘mali milijun’ puta, a na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nam je slične šokove priuštila dvaput, i u kvalifikacijama i u finalu. Baš kao u Riju, i jučer se naša atletičarka iščupala u trećoj seriji i spasila od ispadanja. Ali ovaj put nije odmah skočila na prvo mjesto, već je bacila sigurnih 63,46 koji su je smjestili iza dviju Kubanki, ali joj i osigurali dodatna tri hica.

- Vrijeme i uvjeti su bili katastrofalni, bilo je hladno, a nakon toga je počala kiša. Moja je krivica što u prva dva hica nisam bacila najdalje, uživala i gledala kako druge djevojke bacaju po kiši, ali primijetilo se to što se nisam natjecala osam mjeseci - rekla je Sandra.

Samo loš dan?

Njezine su se muke nastavile do kraja natjecanja. U četvrtoj i petoj seriji upisala je još dva neispravna pokušaja, baš kao i Caballero koja se zadržala na vrhu iako je Perez opasno zaprijetila, bacivši samo centimetar kraće. A da situacija za hrvatsku rekorderku postane još teža, pobrinule su se Kineskinje Yang Chen i Bin Feng koje su u posljednjoj seriji bacile 64,25 odnosno 63,87 i gurnule Sandru izvan postolja. U svom posljednjem ulasku u krug Sandra je malo popravila rezultat, ali tih 63,71 nije bilo dovoljno da se pomakne s petog mjesta.

Druge su se djevojke očito bolje snašle u teškim uvjetima, iskoristile su priliku i nanijele Sandri poraz kakav nije doživjela još od mitinga u Lausannei 2010., kad je bila sedma. Bilo je to i posljednje natjecanje do jučerašnjeg na kojem je nije bilo na postolju. Tada je, međutim, još bila vrlo mlada atletičarka, puna oscilacija, a samo koji tjedan kasnije je prvi put postala europska prvakinja.

- Te duljine koje su djevojke bacale nisu posebno značajne. A kada se vi spustite na takvu razinu, očekivano je da nećete pobijediti. Kada se vratim na svoju razinu, onda mi neće moći prići. Doha je tek u listopadu, to ja glavni cilj, tako da ovdje ni pobjeda, ni hitac od 68 metara ne bi ništa puno promijenili - zaključila je Sandra.

Priliku da pokaže je li u Stockholmu imala samo loš dan u neugodnim uvjetima imat će 16. lipnja, kad je u Rabatu druga ovosezonska stanica Dijamantne lige sa ženskim bacanjem diska.

DL Stockholm, disk (ž) - rezultati

1. Denia Caballero (Kub) 65,10 m

2. Yaime Perez (Kub) 65,09

3. Yang Chen (Kin) 64,25

4. Bin Feng (Kin) 63,87

5. SANDRA PERKOVIĆ (HRV) 63,71

6. Valerie Allman (SAD) 63,45

7. Andressa de Morais (Bra) 61,86

8. Melina Robert-Michon (Fra) 59,63

9. Vanessa Kamga (Šve) 57,54

Linker
23. travanj 2024 00:31