Instagram
NOVO ATLETSKO ČUDO

NI BLANKA VLAŠIĆ, NI NEDODIRLJIVA SVJETSKA REKORDERKA NISU BILE TOLIKO DOBRE U NJENIM GODINAMA! Nije ni punoljetna, a već je ispisala povijest

JAROSLAVA MAHUČIH Ukrajinska 17-godišnja visašica u Dohi je postala najmlađa pobjednica u povijesti Dijamantne lige, a sve što je dosad napravila sugerira da bi u nadolazećim godinama mogla biti velika priča svjetske atletike
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. svibanj 2019. 00:36

Sa samo 15 godina pomela je starije cure, osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore (U-18) i najavila da bi mogla postati velika priča. Godinu poslije dodatno je skrenula pozornost na sebe, osvojivši zlata na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu i Olimpijskim igrama mladih. Iako kod tako mladih sportaša uvijek treba biti oprezan jer mnogi su veliki talenti netragom nestali na putu prema seniorskim vodama, Jaroslava Mahučih skupila je dovoljno argumenata da je možemo gledati kroz ozbiljne naočale.

Uostalom, ukrajinska visašica već je napravila velik zaveslaj i u tim seniorskim vodama iako će tek najesen dosegnuti punoljetnost.

U Dohi je prije desetak dana postala najmlađa pobjednica u povijesti Dijamantne lige, sa 17 godina i 266 dana preskočila je 1,96 metara i ostavila iza sebe sve konkurentice, uključujući i našu Anu Šimić. I srušila osobni rekord, ali samo na otvorenom jer je koji mjesec ranije u dvorani preskočila 1,99 i izjednačila svjetski juniorski rekord (U-20). A s obzirom na to da će još dvije godine biti juniorka, realno je očekivati da će taj rekord dodatno popraviti i da će biti samo njezin.

NAIROBI, KENYA - JULY 15:  Yaroslava Mahuchikh of Ukraine with her gold medal following the final of the girls high jump on day four of the IAAF U18 World Championships at the Kasarani Stadium on July 15, 2017 in Nairobi, Kenya.  (Photo by Ben Hoskins/Getty Images for IAAF)
Ben Hoskins/Getty Images for IAAF

Zaljubljena u skok u vis

Tko je, dakle, Jaroslava Mahučih, djevojka koja se pretvorila u jednu od najboljih atletskih priča na početku nove sezone? Atletikom se počela baviti sa sedam godina u rodnom Dnjipru. Točnije, u početku ju je kombinirala s karateom, ali...

- Nije mi se uopće svidio karate. Ali atletika jest iako prije dolaska nisam uopće znala o čemu se radi ni što trebam raditi. U početku sam isprobavala sve, sprint, prepone, skok u dalj... Vis je došao tek poslije. Sjećam se da sam na prvom natjecanju preskočila 1,1 m - smije se danas Jaroslava na tu brojku.

No uz trenericu Tatjanu Stepanovu brojke su s vremenom rasle i kad je na ukrajinskom prvenstvu preskočila 1,55, ljubav je definitivno planula.

- Tada sam se više posvetila skoku u vis, a uskoro su počeli stizati uspjesi i rekordi. Danas sa sigurnošću mogu reći da sam zaljubljena u skok u vis.

Još donedavno je kao uzor isticala Mariju Lasickene, trenutačno nedodirljivu kraljicu skoka u vis, ali danas kada se i sama natječe među velikim curama, ipak malo drugačije razmišlja.

- Puno je bolje ako si usredotočen samo na sebe i svoj napredak umjesto da gledaš nekoga drugoga.

NAIROBI, KENYA - JULY 14:  Yaroslava Mahuchikh of Ukraine in action during the final of the girls high jump on day three of the IAAF U18 World Championships at the Kasarani Stadium on July 14, 2017 in Nairobi, Kenya.  (Photo by Stephen Pond/Getty Images for IAAF)
Stephen Pond/Getty Images for IAAF

Obožava superheroje

Prvi veliki međunarodni uspjeh bio joj je, kao što smo spomenuli, svjetsko mlađejuniorsko zlato prije dvije godine u Keniji. Amerikanci i Australci bojkotirali su to natjecanje u strahu od terorističkih napada, ni njezinim roditeljima nije bilo svejedno, ali 15-godišnja klinka nije se na to obazirala.

- Nije me bilo strah iako su mi mama i tata ponavljali “gdje to ideš, tamo je opasno, puno je komaraca, pa to je Afrika”. A ja sam razmišljala samo “pa to je SP, najveće natjecanje”. I još su nas vodili u nacionalni park i vidjeli smo žirafe, nosoroge i druge životinje - pričala je s tipičnom dječjom radošću.

Životinje su joj i inače velika ljubav.

- U slobodno vrijeme volim slikati i crtati, najčešće životinje, a pogotovo mačke.

Obožava i superheroje, pogotovo Marvelove junake, kao i naša Sara Kolak. Nedavno se u Ukrajini pojavila u reklami u kojoj su sportaši bili maskirani u superjunake.

- Odabrala sam Gamoru iz “Čuvara galaksije” jer imamo sličan karakter, obje smo ratnice.

Pobjeda u Dohi ju je, priznaje, iznenadila.

- Došla sam u Dohu izravno s priprema i to mi je trebalo biti samo kontrolno natjecanje. A kad sam saznala da sam najmlađa pobjednica u povijesti, bila sam jako sretna. Sanjala sam da ću jednog dana nastupiti u Dijamantnoj ligi, a sada već imam i pobjedu. Voljela bi se u rujnu vratiti u Dohu na Svjetsko prvenstvo, ali ne smijem se sada zanositi.

Brzo ću preko 2,00

Pokušala je u katarskoj prijestolnici preskočiti dva metra, ali nije bila uspješna.

- Iako je to samo centimetar više od mog osobnog rekorda, svejedno me bilo strah. Ali mislim da ću vrlo brzo preskočiti i tu visinu - poručila je samouvjereno.

Koliko je Mahučih stvarno dobra? Za usporedbu, naša Blanka Vlašić je prije 18. rođendana skakala 1,95, svjetska rekorderka Stefka Kostadinova 1,88, aktualna svjetska prvakinja Marija Lasickene 1,91... Naravno da to ne mora ništa značiti, ali ipak ponešto govori.

Mahučih bi mogla biti golem dobitak za skok u vis koji prolazi kroz krizno razdoblje, daleko je to od vremena Blankine dominacije kada je nekoliko djevojaka na istom natjecanju preskakalo dva metra. Ili kad je Blanka gubila zlato sa 2,05. Danas je takvu razinu drži samo Marija Lasickene, a tek povremeno bljesne još neka visašica. I zato bi mlađahna Jaroslava mogla biti pravo osvježenje za godine koje dolaze.

Šesta Ukrajinka preko dva metra?

Jaroslava Mahučih nastavlja tradiciju velikih ukrajinskih skakačica u vis. Pet je Ukrajinki dosad preskočilo dva metra - Inga Babakova (2,05), Vita Stjopina (2,02), Vita Palamar (2,01), Irina Mihaljčenko (2,01) i Julija Levčenko (2,01). Mahučih je na dobrom putu da se priključi ovom klubu.

KAKO SU SKAKALE PRIJE 18. ROĐENDANA

Stefka Kostadinova 1,88

Blanka Vlašić 1,95

Marija Lasickene 1,91

Jaroslava Mahučih 1,99

Linker
23. travanj 2024 16:50