LUKASZ SZELAG AFP
ČUDESAN TALENT

'OBIČNI DEBELI KLINAC' U SAMO NEKOLIKO TJEDANA POSTAO SVJETSKI REKORDER! Evo zašto je njegov skok u dvorani važniji od Bubkinog...

ARMAND MONDO DUPLANTIS Čudesno talentirani 20-godišnji atletičar iz američkog Laffayettea, koji nastupa pod švedskom zastavom, srušio je svjetski rekord u skoku s motkom, preskočivši 6,17 metara
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. veljača 2020. 21:48

Kad je na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. sa samo 17 godina ušao u finale, među velike dečke, i u konačnici zauzeo deveto mjesto, došao je vrlo samouvjereno pred mikrofone i izjavio:

- Do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. želim postati najbolji na svijetu i tamo ići po zlato.

Neki su možda te riječi golobradog klinca doživjeli kao bahatost, ali Armand Duplantis, u atletskom svijetu poznatiji pod nadimkom Mondo, dobro je znao što priča. Nekoliko mjeseci prije Tokija je postao najbolji na svijetu. Istina, još uvijek nije svjetski prvak, lani je u Dohi osvojio “samo” srebro, ali od subote je svjetski rekorder u skoku s motkom, prvi čovjek u povijesti koji je preletio 6,17 metara. Dvorana u poljskom Torunu eksplodirala je kad je “mali” Mondo dotaknuo zvijezde, kad je letvica u drugom pokušaju ostala na mjestu.

Christian Petersen/Getty Images
Christian Petersen Getty Images

Srušio mentora i uzora

I ovdje treba razjasniti jednu stvar. U skoku s motkom ne postoje dva svjetska rekorda, u dvorani i na otvorenom. Još 2000. godine Svjetska atletika (bivši IAAF) je izmijenila pravilo vezano za ovu disciplinu i ono kaže da se svjetski rekordi (i svi drugi) mogu postavljati “u objektu s krovom ili bez njega”. Iako se i danas nerijetko može čuti kako je legendarni Sergej Bubka aktualni svjetski rekorder, on to već godinama nije. Istina, i dalje drži najbolji rezultat u povijesti na otvorenom (6,14), ali svjetski rekorder je samo jedan. Od 2014. do prošlog vikenda to je bio Renaud Lavillenie, a danas je to Mondo Duplantis koji je za jedan centimetar nadmašio sjajnog Francuza, svog mentora i uzora.

Upravo je Lavillenie u subotu ujutro poslao Duplantisu poruku:

“Mali, želim ti dobar dan. Ali, ne predobar”.

Znao je 33-godišnji Francuz da mu se tron svjetskog rekordera itekako trese. Znao je to zapravo svatko tko je u utorak gledao miting u Düsseldorfu. Već tada je Duplantis napadao tih 6,17 i u drugom je pokušaju bio jako, jako blizu. Letvica se tada nećkala, ali je na kraju ipak odlučila malo odgoditi najveći Mondov dan u karijeri.

- Ne mogu reći da sam presretan, nitko na svijetu to ne bi rekao. Ali, Monda poznajem već godinama, tako da je razočaranje ipak manje. U konačnici, rekordi su tu da se ruše. Ja sam imao čast držati ga šest godina i ne smijem biti razočaran. Mondo ima sve vrijeme ovog svijeta pred sobom i siguran sam da će biti još bolji - rekao je Lavillenie nakon što je potisnut na drugo mjesto svih vremena.

A Duplantis? On je nakon nebeskog leta teško pronalazio riječi, a kad ih je pronašao, jedna od prvih izjava je bila posveta Lavillenieju.

- Kad sam odrastao, Renaud je bio moj apsolutni uzor. Ne postoji osoba koju bih radije naslijedio na mjestu rekordera. Podrška koju mi je pružao tijekom cijelog ovog procesa bila je fenomenalna.

Matthias Hangst/Getty Images
Matthias Hangst Getty Images

A taj ga je proces u konačnici doveo do ispunjenja dječačkog sna.

- O ovome sam sanjao još otkad sam imao tri ili četiri godine. Želio sam srušiti svjetski rekord. Da, želio sam osvojiti i sva moguća zlata, ali moj najveći cilj je bio svjetski rekord.

Možda će se netko nasmijati na riječi da je trogodišnji klinac sanjao o svjetskom rekordu i, istina, vjerojatno u cijeloj priči ima pretjerivanja jer koji trogodišnjak uopće može razumjeti pojam “svjetski rekord”. Ali, morate znati da je skok s motkom duboko ukorijenjen u Mondov DNK i da su mu neka od najranijih sjećanja sasvim sigurno vezana uz motku koja je u ovom slučaju - obiteljski biznis.

Tata Greg je nekadašnji američki motkaš koji je skakao respektabilnih 5,80 m i prenio je tu ljubav na svu svoju djecu. Dva Mondova starija brata Andreas i Antoine su trenirala skok s motkom, Andreas je, štoviše, nastupio i na Svjetskom juniorskom prvenstvu, a i mlađa sestra Johanna je motkašica. Mama Helena je također bivša atletičarka, doduše nije bila motkašica, već sedmobojka, ali je i ona itekako “kriva” što se Mondo zaljubio u kraljicu sportova. U subotu je upravo mami prvoj poletio u zagrljaj, čim se iščupao iz ralja ostalih motkaša koji su ga “napali” nakon povijesnog skoka.

- Kako nekome objasniti san s kojim živite od svoje treće godine? Veliki san. I cijeli proces koji je vodio do ovog trenutka. Sve što se događalo je bilo izgradnja ovoga. Sve male i sve velike stvari, sve loše i sve dobre stvari.

Zaletište u dvorištu

Ta priča o njegovoj zaluđenosti skakanjem doista seže u doba kad je imao tri ili četiri godine. Drška od metle je bila njegova motka, a krevet njegova strunjača. Kad su se Gregu i Heleni sva ta Mondova ateriranja na krevet popela na vrh glave, tata je zasukao rukave i u dvorištu obiteljske kuće u Laffayetteu napravio sinu zaletište sa strunjačom i letvicom. I zauvijek mu usmjerio život.

Mnogi su se veliki sportski talenti gubili po putu, ali kod Monda to nije dolazilo u obzir. Bio je jedan od onih genijalaca koji su bili spremni sate i sate, dane i dane provoditi trenirajući i usavršavajući se. Poput onog dečka iz Šibenika koji je opalio bezbroj lopti u koš ili one cure iz Zagreba koju niste mogli otjerati sa snježnih staza.

- Druga bi djeca izlazila van i igrala se loptom ili vozila na skateboardu, a on je išao u dvorište i skakao s motkom. Skakao je, pa ušao u kuću nešto pojesti, pa opet skakao i tako cijeli dan - ispričao je jednom tata Greg.

Već kao sedmogodišnjak je srušio neslužbeni svjetski rekord za svoju dobnu kategoriju, s deset godina je skakao 3,86, a s 15 je postao svjetski prvak za mlađe juniore u konkurenciji atletičara koji su bili i po tri godine stariji.

Pa je počeo nizati svjetske juniorske rekorde, a u Berlinu 2018. sa samo 18 godina postao europski seniorski prvak, preskočivši 6,05! Nadao se da će godinu dana kasnije ugrabiti zlato i na svjetskoj pozornici i premda je u Dohi preskočio 5,97, jednako kao i pobjednik Sam Kendricks, ostao je na drugom mjestu zbog većeg broja pokušaja. I dobro zna zašto mu se to dogodilo.

“Obični debeli klinac”

- U Dohi nisam mogao napraviti više od toga jer sam bio obični debeli klinac s faksa. Sad sam u puno boljoj formi i mogu izvući puno više iz motke - objasnio je na slikovit način.

“Obični debeli klinac” se u svega nekoliko tjedana istesao i odletio u visine u kojima nitko ranije nije bio. I to s istom motkom s kojom je skakao u Dohi.

- Izlazio sam petkom i subotom i nije mi žao zbog toga. No, sada sam 100 posto u ovome, 100 posto profesionalac. I zabavljam se kao nikad u životu.

I ne sumnja da može poletjeti još više.

- Naravno. Osjećam se dobro, zašto ne bih išao preko 6,18?

Doista, teško je vjerovati da neće nastaviti pomicati granice. Kao što je to nekad radio Bubka. Ima li ikoga tko se nakon subote spreman kladiti protiv njega?

Jedna od najboljih ‘otmica’ u povijesti

Mondo Duplantis rođen je u Americi, u Laffayetteu je završio školu, studira na sveučilištu Louisiana State. Nema sumnje da je SAD njegov dom. Pa kako su onda Šveđani izveli jednu od najboljih sportskih “otmica” u povijesti?

“Kriva” je opet mama Helena, rođena Šveđanka, zahvaljujući kojoj ima švedsko državljanstvo, ali i stroga pravila Američkog atletskog saveza. Poznato je da Amerikanci imaju svoje “trialse”, svoje nacionalno prvenstvo koje je jedini filter za nastup na najvećim natjecanjima, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. I nema popusta ni za koga.

Ako niste među tri najbolja na “trialsima”, ne idete na SP ili OI. Ni loš dan, ni zdravstveni problemi, ni propušten nastup zbog ozljede vam neće pomoći. I to je glavni razlog zašto je Duplantis odabrao Švedsku, jednostavno nije htio riskirati da ne ode na neko veliko natjecanje. Nije taj njegov potez dobro prihvaćen u SAD-u, ali u njegovu obranu je, između ostalih, stao i aktualni svjetski prvak Sam Kendricks, još jedan sjajan motkaš koji je uvijek bio velika podrška Mondu.

- Mondo je ponosan i na majčino i na očevo porijeklo. Odluku je donio na profesionalnim načelima i premda ga mnogi optužuju jer nije odabrao SAD, neka ga to ne brine. Jedina mu briga treba biti da skače visoko i bude uspješan sportaš - rekao je Kendricks. (vb)

MONDOV NAPREDAK

6 godina: 1,67 m

7 godina: 2,33 m

8 godina: 2,89 m

9 godina: 3,20 m

10 godina: 3,86 m

11 godina: 3,91 m

12 godina: 3,97 m

13 godina: 4,15 m

14 godina: 4,75 m

15 godina: 5,30 m

16 godina: 5,51 m

17 godina: 5,90 m

18 godina: 6,05 m

19 godina: 6,00 m

20 godina: 6,17 m

Linker
21. travanj 2024 06:22