Christian Petersen Getty Images
NOVO ATLETSKO ČUDO

'OSJEĆAM SE KAO DA HALUCINIRAM!' NOVI SVJETSKI REKORDER NIJE MOGAO DOĆI SEBI NAKON LUDE VEČERI, ODUŠEVLJEN I LEGENDARNI SERGEJ BUBKA 'Idi još više!'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 09. veljača 2020. 11:52

Armand Duplantis, nadimkom “Mondo”, zbilja je svjetski. Od sinoć je - svjetski rekorder u skoku s motkom. A tek mu je 20 godina…

- O ovome sam sanjao otkako sam imao tri godine, bila je prva rečenica koju je Duplantis pustio u javnost nakon što je u poljskom Torunu iz drugog pokušaja preskočio 6,17 metara i za jedan centimetar nadmašio šest godina stari rezultat Francuza Renauda Lavillenieja…

- Osjećam se kao da haluciniram, kao da mi noge nisu na tlu nego i dalje lebdim. Kao da sam u lažnom (“fake”) svijetu, pričao je kasnije u mikrofon poljske televizije.

Kada Armand Duplantis, Šveđanin rođen u Americi, kaže da je od najranije dobi maštao o svjetskom rekordu ta izjava ima stvarnu podlogu. Njegov otac Greg Duplantis također je bio skakač s motkom, s osobnim rekordom od 5,80 metara, a Armand, najmlađi od trojice sinova, je već sa sedam godina postavio najbolji svjetski rezultat u svom godištu.

Duplantis je vrlo blizu svjetskog rekorda bio i u utorak, na mitingu u Düsseldorfu, pa nitko nije previše iznenađen ovim skokom. Samo oduševljen… Poput sinonima skoka s motkom, Sergeja Bubke, koji se oglasio na društvenoj mreži.

“6,17!!!! Fantastičan posao! Moje iskrene čestitke Armandu i njegovim roditeljima! Sjajno je da u atletici postoje ovakvi talenti. Sretno! Idi još i više!”

Duplantis, kao i Lavillenie 2014. godine u Donjecku, je svoj rekord skočio pod krovom, a po pravilniku Svjetske atletike (bivši IAAF) motka spada u red onih disciplina u kojima više nema podjela između dvoranskog i rekorda na otvorenom. Dakle, Duplantisovih 6,17 metara smatra se apsolutnim svjetskim rekordom u skoku s motkom. U Torunu je iz prvog pokušaja letio preko 5,52, 5,72, 5,92 i 6,01 te iz drugog 6,17.

Matthias Hangst/Getty Images
Matthias Hangst Getty Images

Prije ovoga mitinga u dvorani je samo jednom letio preko šest metara (6,00 u utorak u Düsseldorfu), dok mu je pod nebom najviše preskočio 6,05 u kolovozu 2018. godine kada je u Berlinu postao europski prvak i svjetski rekorder do 20 godina starosti. Prošle jeseni je na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojio srebrnu medalju s rezultatom 5,97.

U Poljskoj je nastupio i hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević. S hicem od 21,42 centimetra zauzeo je treće mjesto i uoči posljednjeg natjecanja Svjetske dvoranske turneje (World Indoor Tour) koje je na rasporedu 21. veljače u Madridu, nalazi se na diobi prvog mjesta. Mihaljević je u dva natjecanja sakupio 15 bodova koliko ima i sinoćnji pobjednik Tomaš Stanek. Češki atletičar bacio je kuglu 21,82 metra što je trenutačno drugi rezultat u svijetu ove godine. Po sedam bodova su u ovom redoslijedu sakupili domaći natjecatelji, Poljaci. Michal Haratyk koji je bio drugi s 21,50 te Konrad Bukowiecki. Vodeći na svijetu ove godine (21,88) je bacio za svoje standarde slabih 20,39 te je pred punim tribinama dvorane u Torunu zauzeo šesto mjesto.

Mihaljević je sinoć imao još jedan hitac preko 21 metra: 21,21.

Linker
20. travanj 2024 01:11