Tatjana Lisenko
 Ezra Shaw/Getty Images
CRNE BROJKE

PORAZNO OTKRIĆE U NOVOJ DOPINŠKOJ AFERI Niti jedna ruska kladivašica nije došla čista na Olimpijske igre u London

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 23. ožujak 2017. 14:56

Samo nekoliko dana bilo je mira u ruskoj atletici, a onda je objavljena nova dopinška afera. Naime, Ruski atletski savez objavio je da su još tri njihove atletičarke diskvalificirane zbog pozitivnog nalaza na ponovljenim testiranjima uzoraka s Igara u Londonu 2012. godine:

Pozitivne su bile troskokašica Viktorija Valjukevič te kladivašice Marija Bespalova i Gulfija Hanafejeva. Viktorija, koja je 2005. bila europska dvoranska prvakinja, bila je osma u olimpijskom finalu. S druge strane, pad Bespalove i Hanafejeve pokazuje još strašniju stvar, a to je da Rusija u London nije došla ni s jednom čistom kladivašicom. Jer prije njih dvije na doping-testu pala je i olimpijska pobjednica Tatjana Lisenko, kojoj je prošle godine oduzeto zlato.

Hanafejevoj je ovo treći prijestup nakon što je 2002. bila pozitivna na zabranjene supstance, a 2008. je otkriveno da je svoj urin posuđivala kolegi na doping-testu. Bespalova je već pod četverogodišnjom suspenzijom jer je 2015. pala na steroid.

Ruske crne brojke kažu da su retroaktivnim testiranjem uzoraka iz 2008. i 2012. izgubili čak 26 olimpijskih medalja, a najveći broj dolazi iz kraljice sportova.

Linker
17. travanj 2024 01:01