Athletics - IAAF Diamond League Final - King Baudouin Stadium, Brussels, Belgium - August 31, 2018 Croatia's Sandra Perkovic in action during the women's discus throw REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS/Francois Lenoir

ATLETIKA

PROMJENE U FORMATU DIJAMANTE LIGE OD 2020. GODINE Ukidaju se neke discipline i smanjuje broj natjecanja

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 11.03.2019. u 19:04

 • Vijeće Međunarodne atletske federacije (IAAF) u ponedjeljak je prihvatilo prijedlog za promjene formata mitinga Dijamantne lige, koje će biti na snazi od sljedeće godine i uključivat će smanjenje broja natjecanja, ukidanje pojedinih disciplina te skraćivanje trajanja natjecanja sa sadašanja dva sata na 90 minuta.

  Promjene su rezultat jednogodišnjeg istraživanja provedenog među svim sudoinicima i zainteresiranim stranama, od natjecateljica i natjecatelja, organizatora mitinga, trenera do navijača i televizijskih kuća.

  “IAAF Dijamantna liga je način na koji se milijuni sportskih zaljubljenika susreću s vrhunskom atletikom svake godine. To je snažno natjecanje koje slavi svoju 10. godišnjicu, ali možemo ga učiniti još snažnijim i relevantnijim u svijetu u kojem danas živimo", izjavio je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

  Od 2020. godine Dijamantnu ligu će činiti 12 najboljih mitinga prema kriterijima postavljenima prošle godine, a umjesto dva bit će održan samo jedan završni miting. Dogovoreno je da se svaki miting sastoji od 24 discipline (12 za atletičarke i 12 za atletičare) umjesto dosadašnje 32, a najduža trkačka disciplina će biti 3000 metara. Televizijski prijenosi sa svakog mitinga bit će dostupni širom svijeta, a natjecanja će trajati 90 minuta tijekom kojih će ljubitelji atletike moći pratiti aktualno bodovno stanje i put natjecatelja prema završnom mitingu.

  "Promjene nikada nisu lagane, ali potrebno ih je učiniti onda kad ste najsnažniji, što smo mi i napravili", rekao je Sebastian Coe.

  U prošloj godini atletičarke i atletičari su razdijelili nagradni fond od osam milijuna dolara, a na 14 mitinga ih se natjecalo 789 predstavljajući 83 države.

  Vijeće IAAF je na sastanku u Dohi također odlučilo razvijati izvan stadionska natjecanja, što se ponajviše odnosi na bacačke discipline, a ideja je da se "gledatelji približe akciji".

  Po završetku ove sezone bit će poznato koje 24 discipline će se naći na popisu Dijamantne lige od 2020. godinu.

  Iz drugih medija