Matthias Hangst/Getty Images / Getty Images
IMPRESIVNA PERKOVIĆ

SANDRA IMA NAJDULJI HITAC U POVIJESTI DIJAMANTNE LIGE 'Nikad u životu nisam imala ovakvo otvaranje sezone, ova bi godina mogla biti jako zanimljiva!'

Pobjeda Sandre Perković na prvom ovosezonskom mitingu elitne serije, u Dohi, s drugim rezultatom karijere (71,38) i 4,5 metara duljim hicem od drugoplasirane, Kubanke Perez
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. svibanj 2018. 17:06

Impresivno je u novu sezonu Dijamantne lige zakoračila Sandra Perković. Prošlu je sezonu Dijamantne lige zatvorila pobjedom u finalu u Bruxellesu, a novu je otvorila trijumfom u Dohi, i to u kakvom stilu! Bacila je disk 71,38 metara, što joj je drugi rezultat u karijeri, samo tri centimetra slabiji od hrvatskog rekorda, koji je postavila lani u švicarskoj Bellinzoni. Popravila je ujedno vlastiti rekord mitinga u Dohi (dosad 68,23) i srušila rekord cijele Dijamantne lige (dosad 70,88), a vjerojatno nije ni potrebno spominjati da je riječ o najboljem ovogodišnjem rezultatu u svijetu. I drugom u posljednjih 25 godina.

Jedanaesti je put u karijeri Sandra bacala dalje od 70 metara, treći put dalje od 71. No prethodna dva hica preko 71 ostvarena su u srpnju i kolovozu, nikad ovako rano u sezoni. Strašno je Sandra “objasnila” suparnicama koliko je dobra, kao da im je željela poslati poruku - ostavite svaku nadu. I ove sezone.

- I prije ovog natjecanja najavila sam da dolazim spremna i zdrava i da se od mene može puno očekivati. Nikad u životu nisam imala ovakvo otvaranje sezone, samo tri centimetra kraće od mog nacionalnog rekorda - oduševljeno je govorila Sandra nakon mitinga.

Za zagrijavanje je 27-godišnja Zagrepčanka u prvoj seriji bacila 66,78 metara i odmah preuzela vodstvo, koje je samo nakratko ispustila kad ju je u drugoj seriji prestigla Yaime Perez (66,82). Sandrin je odgovor međutim bio brz i efikasan, samo koju sekundu poslije bacila je 67,41 i vratila Kubanku na drugo mjesto, a svoje ime na čelo poretka. I više nije silazila s njega do kraja natjecanja.

Urlik oduševljenja

No time se jučer nije zadovoljila. Odlučila je obilježiti Dohu praskom, praskom koji je stigao u trećoj seriji. Čim je izbacila disk, podigla je ruke visoko u zrak, znala je da ide daleko. I otišao je, sve do 71,38, praćen Sandrinim urlikom oduševljenja.

Očekivano se hrvatska rekorderka nakon toga ispraznila, nije se više približila granici od 70 metara, ali je disk još dvaput odletio do respektabilnih daljina: 66,34 i 66,98 metara. Pet od šest ispravnih hitaca, svi preko 66 metara. Impresivno.

- Spremna sam, zdrava sam, uživam. Stadion je bio pun, iskoristila sam sve što je pružao, iskoristila sam svaki trenutak. Preponosna sam i sad je na meni da se vratim kući, odradim što bolje treninge, pripremim se i dam sve od sebe za ono što slijedi. Ova bi godina mogla biti jako zanimljiva za mene - dodala je Sandra.

Godina je ovo u kojoj će u Berlinu loviti peti naslov europske prvakinje, nešto što nikome u svijetu atletike dosad nije uspjelo. S obzirom na to kako trenutno izgleda, teško će je netko zaustaviti na tom putu.

Pobjeda broj 39 u DL-u

U petak su joj u Dohi najbliže bile dvije Kubanke. Perez je na kraju bila druga sa spomenutih 66,82, dok je bivša svjetska prvakinja Denia Caballero za treće mjesto bacila 63,80, rezultat kojim nije bila nimalo zadovoljna. Još je manje zadovoljna bila aktualna svjetska doprvakinja Dani Stevens, koja je u Dohu došla sa sjajnim ovogodišnjim rezultatom (68,26), a otišla s petim mjestom i s nimalo uvjerljivih 63,59.

Sandri je ovo, inače, bila 39. pobjeda u karijeri u Dijamantnoj ligi, za nju je zaradila 10.000 dolara, a jubilarnu 40. lovit će 31. svibnja u Rimu. Između toga su mitinzi u Šangaju i Eugeneu, ali na njima ženski disk nije u programu.

Linker
26. travanj 2024 19:54