Marko Todorov / CROPIX
DIJAMANTNA LIGA

SANDRA NAKON DRAME DO DRUGOG MJESTA, FILIP MIHALJEVIĆ DIO POVIJESNOG NATJECANJA KUGLAŠA Na mitingu u Parizu Perković napravila korak naprijed

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. kolovoz 2019. 23:38

Nakon dugo vremena Hrvatska je imala dvoje predstavnika na istom mitingu Dijamantne lige. I bio je to dobar dan za našu atletiku na stadionu Charlety u Parizu. Istina, Sandra Perković još uvijek čeka prvi ovosezonski dijamantni trijumf, ali 65,01 i drugo mjesto u bacanju diska ipak su, nadajmo se, najava boljih dana. Filip Mihaljević je, pak, bio dio povijesnog dosega u bacanju kugle jer se nikad dosad još nije dogodilo da osmorica bace preko 21 metar na istom natjecanju! Jedan od njih je bio i Filip koji je završio na šestom mjestu s 21,22.

Još jedna prilika

Sandra je u Pariz došla u posve neuobičajenoj situaciji, bez ijedne pobjede ove sezone u Dijamantnoj ligi. U Stockholmu je bila peta, a u Rabatu i prošli vikend u Birminghamu treća. Ni na jednom od tih mitinga nije bacila dalje od 65 metara, a razlog za optimizam i nadu da će se stvari ipak početi razvijati u povoljnijem smjeru bio je hitac od 68,58 m na nedavnom Europskom ekipnom prvenstvu u Varaždinu. Nadala se olimpijska, svjetska i europska prvakinja da će joj Pariz u kojem je pobijedila tri puta i u kojem drži rekord mitinga (68,60) biti prekretnica i premda pravu formu još uvijek traži, korak naprijed je ipak napravila.

Varazdin, 100819.
Stadion Sloboda.
Ekipno europsko prvenstvo u atletici.
Na fotografiji: Sandra Perkovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

U prva je dva pokušaja upisala neispravne hice, bila je to dramatična situacija u kojoj se puno puta u karijeri našla. Trebalo je u trećoj seriji ugurati se među osam najboljih koje nastavljaju natjecanje i uspjela je Sandra u tome, još jednom. U najvažnijem je trenutku izvukla iz sebe hitac od 64,65 m i skočila na drugo mjesto, a da priča bude zanimljivija, time je iz natjecanja izbacila Kubanku Yaime Perez, ženu s najboljim rezultatom ove godine i pobjednicu Rabata i Birminghama. Perez je također u prve dvije serije imala neispravne hice, a u trećoj je bacila samo 60,96. U tom je trenutku bila osma, ali samo dok u krug nije ušla Sandra.

Nakon prvog “poluvremena” Sandra je tako zaostajala samo za drugom Kubankom Denijom Caballero koja je u drugoj seriji bacila 66,91. U drugi je dio naša atletičarka krenula novim “iksom”, u petoj je seriji njezin disk odletio do 64,14, a za kraj je ostavila tih najboljih 65,01 nakon kojeg je uslijedio široki osmijeh i ples kojim je pokazala koliko je zadovoljna.

Imat će Sandra još jednu priliku za pobjedu u Dijamantnoj ligi ove sezone, i to onu najbitniju pobjedu. Finale u Bruxellesu je osigurala još ranije i 6. rujna će loviti sedmi dijamant u karijeri i nagradu od 50.000 dolara. Tri dana prije toga je čeka najdraži miting, nastup u rodnom Zagrebu na 69. Hanžekovićevom memorijalu.

Prvi put u karijeri priliku za nastup u Dijamantnoj ligi dobio je i hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević. I dokazao je da ju je zaslužio. Četvrti put ove sezone i šesti put u karijeri bacao je preko 21 m i potvrdio da je u dobroj formi uoči vrhunca sezone. A posebno je tih 21,22 vrijedno kad se uzme u obzir da se 25-godišnji Livnjak još donedavno borio s ozljedom leđa.

Varazdin, 100819.
Stadion Sloboda.
Ekipno europsko prvenstvo u atletici.
Na fotografiji: Filip Mihaljevic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Krenuo je naš atletičar u natjecanje malo suzdržano, bacivši 19,81, ali već je u drugoj seriji pokazao da ga ugledno društvo i veličina mitinga nisu previše impresionirali. Bacio je 21,01, a nakon dva neispravna hica i 20,89 u petoj seriji, u posljednjoj je izvukao najbolje iz sebe i s 21,22 skočio na šesto mjesto, ostavivši iza sebe Konrada Bukowieckog i Boba Bertemesa koji su ispred njega na ovogodišnjoj svjetskoj ljestvici.

Osmorka preko 21 m

Filipu najbolji ovosezonski rezultat ostaje onih 21,84 iz Slovenske Bistrice, kojim je srušio hrvatski rekord i koji ga drži na devetom mjestu u svijetu. Sljedeću priliku da se približi toj brojci imat će 2. rujna na zagrebačkim Fontanama, u sklopu Hanžekovićeva memorijala.

Bacanje kugle i ove je sezone možda i najjača muška disciplina u atletskom svijetu. Čak sedmorica su ovo ljeto bacala preko 22 metra, nikad više u povijesti, a petorica od njih su bila u Parizu. Jasno je da je u takvoj situaciji natjecanje na Charletyju bilo pravi show, a priča broj jedan bio je aktualni svjetski prvak Tom Walsh koji je već u prvoj seriji odapeo kuglu 22,44 m i srušio rekord mitinga. Novozelanđaninu je to najbolji rezultat sezone koji ga je lansirao na treće mjesto svjetske ljestvice.

A da još malo ulije strah u kosti suparnicima uoči SP-a u Dohi, još je tri puta jučer bacio preko 22 m! I nije bio jedini koji je u Parizu prebacio spomenutu granicu, uspjelo je to i Amerikancu Joeu Kovacsu koji je s 22,11 osvojio drugo mjesto. Brazilac Darlan Romani, koji je ove sezone bacio 22,61, jučer nije bio tako raspoložen i s 21,56 je mogao najviše do trećeg mjesta. Ukupno su osmorica atletičara bacila dalje od 21 m, što se prvi put dogodilo na istom natjecanju.

BACANJE KUGLE (m)

1. Tomas Walsh (NZ) 22,44

2. Joe Kovacs (SAD) 22,11

3. Darlan Romani (Bra) 21,56

4. Michal Haratyk (Polj) 21,34

5. Tomaš Stanek (Češ) 21,30

6. FILIP MIHALJEVIĆ (HRV) 21,22

7. Konrad Bukowiecki (Polj) 21,20

8. Bob Bertemes (Luk) 21,20

9. Frederic Dagee (Fra) 20,24

BACANJE DISKA (ž)

1. Denia Caballero (Kub) 66,91

2. SANDRA PERKOVIĆ (HRV) 65,01

3. Bin Feng (Kin) 64,60

4. Kristin Pudenz (Njem) 64,37

5. Valarie Allman (SAD) 63,69

6. Melina Robert-Michon (Fra) 62,62

7. Nadine Müller (Njem) 62,32

8. Andressa de Morais (Bra) 62,00

9. Yaime Perez (Kub) 60,96

10. Claudine Vita (Njem) 60,80

Linker
18. travanj 2024 12:15