Foto: Tom Dubravec / CROPIX
U LOVU NA PETO ZLATO U NIZU

SANDRA PERKOVIĆ USPJELA JE IZNENADITI SVOG TRENERA 'Došla je na prvi trening motivirana kao da joj je prvi put u životu'

Dvostruka olimpijska pobjednica u disku Sandra Perković s trenerom Edisom Elkasevićem u Zagrebu je otvorila prvi ciklus priprema za novu sezonu, u kojoj želi ispisati povijest.
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 25. listopad 2017. 21:54

Novi početak. Nova sezona. A ciljevi isti. Opet najviši ciljevi pred dvostrukom olimpijskom pobjednicom i svjetskom prvakinjom u bacanju diska Sandrom Perković, koja je odradila prve treninge nakon mjesec i pol dana odmora.

- Odmorila sam se i psihički i fizički. I stvarno zaželjela treninga. To je ono što volim najviše na svijetu i što me maksimalno ispunjava. Sljedeća sezona opet je puna izazova. Želim sedmi uzastopni dijamant, ali glavni je cilj velik izazov, koji me u kolovozu čeka u Berlinu - otkrit će Sandra.

Na Olimpijskom stadionu, koji je od 7. do 12. kolovoza domaćin Europskog prvenstva.

- Želim peto zlato u nizu, postati jedina koja je to uspjela.

Sandra je do sada povezala europske naslove u Barceloni 2010, Helsinkiju 2012, Zürichu 2014. i Amsterdamu 2016. U povijesti europskih prvenstava samo je još pet atletičara uspjelo nanizati četiri zlata, Britanac Colin Jackson na 110 m prepone (1990, 1994, 1998, 2002), latvijski kopljaš Janis Lusis (1962, 1966, 1969, 1971) i britanski Steve Backley (1990, 1994, 1998, 2002), njemačka daljašica Heike Drechsler (1986, 1990, 1994, 1998) i ruska bacačica kugle Nadežda Čižova (1966, 1969, 1971, 1974). Ali nitko ih nema pet.

Split, 240317.
Dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perkovic i Stipe Zunic, finalist olimpijskih igara u bacanju kugle u Rio de Janeiru treniraju zajedno na na atletskom bacalistu u Parku mladezi. Na fotografiji: Sandra Perkovic i trener Edis Elkasevic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Sandra će povijest napasti na mjestu na kojem je za nju sve krenulo. Na stadionu na kojem je 2009. bila najmlađa svjetska finalistica.

- Veliki cilj mi je i baciti rekord europskih prvenstava.

On je netaknut još od Stuttgarta 1987. kada je Njemica Diana Sachse lansirala disk do 71,36 m. Pet centimetara kraće od Sandrina nacionalnog rekorda bačenog ove godine na mitingu u Bellinzoni.

- Za to moram biti zdrava i fokusirana, a znam da je moj tim i iskusan i spreman za sve što nas čeka. Idemo jako!

Na čelu tog tima šestu sezonu za redom je trener Edis Elkasević, kojeg je Sandra iznenadila na prvom treningu na zagrebačkoj Mladosti.

- Ne mogu vjerovati da je Sandra nakon svih tih silnih uspjeha i dalje tako motivirana - u uvodu će Edis.

- Došla je na trening tako željna kao da joj je ovo prva sezona u životu. Vesela je, izgleda jako motivirana i vidi se da se dobro odmorila i psihički i fizički. Meni je prvi trening uvijek dobar pokazatelj, puno toga otkrije, a ovaj je pokazao da je Sandra opet željna velikih stvari, a to znači i dobrog kopanja. Puno, jako puno rada nas čeka.

Što je trener smislio za početak priprema?

- Imamo tri tjedna uvoda. Moramo pripremiti tijelo za prave treninge. Sandra nije besposličarila posljednjih mjesec i pol. Odmorila se, ali odrađivala je i rehabilitacije i stvarno je došla pripremljena za sve ono što je čeka. Svaki dan ćemo lagano povećavati intenzitet da u ova tri tjedna dovedemo tijelo na 70-80% spremnosti za prve treninge bacanja i ona prava dizanja u teretani.

Gdje će sve to obavljati?

- Sve do kraja studenoga trenirat ćemo u Zagrebu, nakon čega idemo na trotjedni ciklus priprema u Split.

Split, 080315.
U organizaciji ASK-a na Parku mladezi odrzava se Zimsko bacacko Prvenstvo Hrvatske.
Na fotografiji: Edis Elkasevic i Sandra Perkovic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Vratit će se u Zagreb za božićne blagdane, pokupiti sva silna priznanja koja je čekaju za proteklu savršenu sezonu, u kojoj je drugi put osvojila svjetski naslov, došla do šestog dijamantna, bacila nešto što nitko nije u posljednjih 25 godina diska (71,41 m)...

- Od siječnja do svibnja ubacit ćemo u najveću brzinu. Vjerojatno će to velikim dijelom biti pripreme u Splitu, samo se nadam da ova zima neće biti kao prošla, da nas neće mučiti bura i bacanja na -5.

Nisu razmišljali da kao mnogi odu na zimu u neke toplije krajeve?

- Mi puno ovisimo o rekvizitima. Teško je ići izvan zemlje sa stotinama kila opreme, posebnih sprava, utega... A i u Hrvatskoj ovisimo o liječnicima, dobrim fizioterapeutima. Ako odemo u neku Južnu Afriku, to je rizik, svašta se može dogoditi, svakakve ozljede, a ne znaš kakvi su liječnici. Ovdje imamo svoj tim ljudi i što god se dogodi, sjedneš u auto i iz Splita si za 3 sata do Zagreba. Ne želimo riskirati nešto što je uigrano. Da, nije idealno bacati u Hrvatskoj pod minusima, ali nadam se da ćemo to morati trpjeti samo još ove sezone.

Zagreb, 270815.
Zracna luka Pleso.
Docek Sandre Perkovic i trenera edisa Elkasevica po povratku sa Svjetskog prvenstva u Pekingu, gdje je Sandra osvojila srebrnu medalju.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

A onda?

- Obećali su nam u Gradu Zagrebu da će se do početka sljedeće sezone napraviti neka vrsta “garaže”, neki prostor koji će se moći grijati i iz kojeg će Sandra moći van izbacivati diskove. Iskreno, dosta je i njoj da toliko dugo mora biti okolo na pripremama, a i to košta. Puno bi nam pomogao takav prostor, onda bismo mogli napadati i puno veće stvari, puno veće daljine. Ovako stalno ovisimo o vremenu i moramo bacati na velikim minusima, što je opet opasno za tijelo. Ako ne radiš, nisi dobar, ako radiš, riskiraš. Mislim da Sandra stvarno zaslužuje imati takvu “garažu”, rezultati će vratiti za uloženo.

Kakve daljine je Edis zacrtao za 2018?

- Cilj je da prosjek hitaca bude što bliže 70 metara. U sljedeće dvije godine mogla bi se poklopiti jedna na kojoj će na svakom natjecanju bacati preko 70 metara. Nije nemoguće da to bude već sljedeća. Sandrina je velika prednost što je tijelo unatoč svim naporima koje ima sve ove godine - očuvano. Cijeli tim se trudi očuvati joj tijelo.

Kao i proteklih godina, i sljedeću sezonu otvoriti će mitingom u Splitu, a od svibnja kreću Dijamantne lige.

- EP u Berlinu je glavno natjecanje godine, ali to neće biti kraj sezone, jer 8. i 9. rujna u Ostravi je Kup kontinenata. Nekako su nam se počeli ponavljati gradovi. Ove je godine SP bio u Londonu, gdje je Sandra osvojila i olimpijsko zlato, a sljedeće se uz Berlin ponoviti i Ostrava.

Tamo je Sandra 2007. bila mlađejuniorska viceprvakinja svijeta.

- Ne bih rekao da je mrlja, ali na Kupu kontinenata do sada ima drugo i treće mjesto. Nedostaje nam prvo, dakle...

Dakle, napadat će sve što se nudi.

Linker
14. travanj 2024 07:25