Athletics - London Marathon Preview Press Conference - The Tower Hotel, London, Britain - April 24, 2019 Ethiopia's Tamirat Tola, Kenya's Abraham Kiptum, Great Britain's Mo Farah, Kenya's Eliud Kipchoge and Ethiopia's Tola Shura Kitata pose ahead of the London Marathon Action Images via Reuters/Matthew Childs - RC1EE85F5200
Action Images via Reuters/Matthew Childs

MRLJA U SVIJETU ATLETIKE

SUSPENDIRAN JE BIVŠI SVJETSKI REKORDER U POLUMARATONU! Svi njegovi rezultati od prošle godine su izbrisani, među njima i to vrijeme

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 12.11.2019. u 14:41

 • Bivši svjetski rekorder u polumaratonu Kenijac Abraham Kiptum (30) suspendiran je na četiri godine zbog kršenja antidopinških pravila, objavila je Jedinica za integritet atletike (AIU).

  Kiptum je suspendiran još 26. travnja zbog nepravilnosti u njegovoj biološkoj putovnici. Putovnice djeluju na principu stvaranja krvnog profila sportaša i svaka moguća varijacija prilikom dopinškog testiranja može upućivati na korištenje nedopuštenih sredstava.

  Četverogodišnja zabrana započinje od tog datuma, a svi njegovi rezultati od 13. listopada prošle godine, uključujući i tadašnji svjetski rekord u polumaratonu, su izbrisani.

  Kiptum je postavio svjetski rekord u polumaratonu u listopadu prošle godine u Valenciji istrčavši rezultat 58 minuta i 18 sekundi. Kiptumovo vrijeme je za pet sekundi bilo bolje od prijašnjeg rekorda koji je postavio Eritrejac Zersenay Tadese u Lisabonu 2010.

  Njegov sunarodnjak Geoffrey Kamworor je ove godine u rujnu u Kopenhagenu postavio novi rekord istrčavši 17 sekundi bolje vrijeme.

  Tagovi
  Iz drugih medija