AUSTRIJANCI TRAŽE IZRUČENJE

TKO JE HRVAT U SREDIŠTU SVJETSKOG DOPING SKANDALA Suprug je i trener jedne od najboljih hrvatskih atletičarki, godinama trenira i djecu i rekreativce

 
Fotografija iz 2010. godine: proslava istrčavanja olimpijske norme s Dariom Nemecom, Slavkom Petrovićem i ostatkom tima

Austrijsko državno odvjetništvo u Innsbrucku traži izručenje Darija Nemeca, 39-godišnjeg atletskog trenera iz zagrebačkog Atletskog kluba Svetice u kojem trenira djecu te supruga najbolje hrvatske maratonke Lise Nemec, zbog “kaznenog djela ilegalne trgovine hormonima i drugim poticateljima rasta te kaznenog djela teške prijevare”. Zagrebački županijski sud odobrio je predaju trenera Nemeca koju je, na temelju europskog uhidbenog naloga, zatražilo Državno odvjetništvo iz Innsbrucka u studenome 2019. godine.

Nemec se na tu sudsku odluku žalio Vrhovnom sudu pa se čeka odluka.

- Odluka još nije donesena. Nemamo komentara - rekao nam je Nemecov odvjetnik Marko Reš.

U međuvremenu je zagrebački sudac odbio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu za određivanje istražnog zatvora radi predaje te odredio mjeru opreza, odnosno zabranu napuštanja boravišta te obvezu javljanja policiji, i to tri puta tjedno. Mjere opreza stupile su na snagu 17. siječnja 2020.

Austrijsko državno odvjetništvo Nemecu, među ostalim, doznajemo, stavlja na teret da je navodno “u razdoblju od 2012. do 2019. godine u Zagrebu (Hrvatska), Salzburgu, Grazu (Austrija), Erfurtu (Njemačka), Valdidentru (Italija), Veldenu am Wörthersee, Jesenicama (Slovenija), St. Jakobu im Rosental i u drugim mjestima bio pomagač u počinjenju kaznenih djela liječniku Marku Schmidtu protiv kojega se u Njemačkoj vodi poseban kazneni postupak te u više slučajeva kao neposredni počinitelj kod niže navedenih, zasebno gonjenih i još nepoznatih sportaša s ciljem dopinga”.

Nadalje ga terete da je navodno “primjenjivao zabranjena sredstva prema referentnoj listi Anti-doping-konvencije, i to hormone za rast”, a bila su to “sredstva kao što su - ‘Thymosin beta-4’, ‘IHG1’ te lijek ‘Molidustat’ i ‘Human albumin’, i to u količini koja mnogostruko prelazi graničnu količinu, kao i s liste zabranjenih sredstava navedene zabranjene metode u svrhu umjetnog povišenja transfera kisika (krvni doping)”.

DAEGU, SOUTH KOREA - AUGUST 27:  Lisa Christina Stublic of Croatia falls at the finish line after competing in the women's marathon during day one of the 13th IAAF World Athletics Championships at the Daegu Stadium on August 27, 2011 in Daegu, South Korea.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Chris McGrath/Getty Images
Lisa Nemec

Bez odgovora na optužbe

Pri tome je izvršio, tereti ga austrijsko odvjetništvo, “više takvih djela tijekom posljednjih sedam godina te je djelovao s namjerom da si višestrukim izvršavanjem osigura trajni izvor prihoda”.

Ta akcija austrijske i njemačke policije - “Operacija Aderlass” (u prijevodu puštanje krvi, krvarenje) - koja je u “mrežu” uhvatila i hrvatskog trenera, možda bi u nas prošla u tišini da ovih dana nije objavljen prilog o dopingu na njemačkoj televizijskoj postaji ARD, koji ima poznatu ekipu istraživačkih novinara što se bave isključivo dopingom.

U posljednjem izdanju te emisije Sportschau naglasak je ponovno bio na “Operaciji Aderlass” u kojoj je glavni osumnjičeni njemački liječnik Mark Schmidt, uhićen još u veljači prošle godine.

Upravo je doktor Schmidt, čini se, otkrio detalje slučaja u kojemu je kao navodnog suradnika spomenuo trenera Nemeca, supruga maratonke Lise Nemec koja drži hrvatske rekorde u trčanju polumaratona (2014.) i maratona (2013.). I ona se, baš kao i varaždinski biciklist Kristijan Đurasek, navodno koristila tretmanom autologne transfuzije krvi, tvrdi Sportschau ARD-a, a i austrijsko državno odvjetništvo to navodno stavlja na teret treneru Nemecu. Međutim, to su optužbe koje tek treba dokazati, a treba čuti i stranu bračnog para Nemec, koji ovih dana nije odgovarao ni na pozive ni na poruke.

Hrvatski atletski savez na sve te informacije ovih dana je reagirao zatraživši očitovanje Atletskog kluba Svetice, u kojem je do lani Nemec bio i na funkciji tajnika, te su njegovu trenersku licencu, doznajemo, stavili u mirovanje. Iz Kluba su ubrzo, doznajemo dobili očitovanje, u kojem su ih izvijestili da su i sami iznenađeni.

U klubu je Nemec uglavnom trenirao djecu i rekreativce, a na stranicama kluba opisan je kao “profesionalac, stručnjak za srednje i duge pruge”. Njegovi izdvojeni uspjesi kao atletičara koji se navode na stranici su: “Nekadašnji reprezentativac Hrvatske, pretrčao Maksimirsku šumu uzduž i poprijeko te vlasnik više medalja na prvenstvima Hrvatske nego što ima godina, a bome ime godina… (1981.)”.

Predsjednik AK Svetice Zoran Kljajić također nam je, kad smo stupili u kontakt, rekao da je iznenađen svim tim informacijama i da zapravo nema komentara.

Bivši glavni trener Lise Nemec, kao i trener u klubu Svetice, je Slavko Petrović, ujedno dugogodišnji prijatelj i suradnik Darija Nemeca. Danas je glavni trener nove trkačke ženske nade. Upravo je Petrović blizak sa supružnicima Nemec otkad su se upoznali, a bio je i jedan od svjedoka u korist Lise Nemec u pravnom postupku u Švicarskoj u kojem je pokušala pobiti rezultate testiranja zbog kojih je suspendirana iz trčanja na četiri godine.

- Nisam nikad ništa primijetio što bi se odnosilo na doping - bio je kratak Petrović. Tvrdi da o slučaju ne zna ništa, a da doktora Schmidta nije vidio nikad u životu.

- Znam samo da je Dario (Nemec) angažirao odvjetnika. Nazvao sam ga kao prijatelja da ga pitam kako je, kazao je da je dobro - rekao nam je Petrović i dodao da osobno ima “nultu toleranciju na doping”.

Dopingu krvlju, naime, stara je metoda, a riječ je o vađenju krvi i ponovnom vraćanju u tijelo kako bi se povećala razina hemoglobina i poboljšali sportski rezultati, koja je u posljednje vrijeme opet uzela maha jer su doping kontrole postale uspješnije u pronalasku drugih preparata.

Suspenzija za suprugu

Biciklist Đurasek upravo je zbog akcije njemačke i austrijske policije - “Operacije Aderlass” - suspendiran na četiri godine, i to od studenog 2019., a danas kaže da je to za njega završena priča.

- Za mene je to prošla afera, davno zaključena priča - bilo je sve što nam je Đurasek želio reći o toj temi.

Emica Elvedji
CROPIX
Kristijan Đurasek

I za Lisu Nemec činilo se da je ta afera prošla, lani joj je istekla suspenzija od četiri godine, međutim, tek će ova istraga možda razotkriti pozadinu priče o sportskom (ne)uspjehu supružnika Nemec.

I dok se u Austriji dopingirani sportaši kazneno gone zbog prijevare, u Hrvatskoj još nije poznat takav slučaj. No, u nas u kazneno djelo spada pod “omogućavanje trošenja droga i tvari zabranjenih u športu”. Kazneno će odgovarati onaj koji navodi drugoga na trošenje ili mu daje da ih troši te će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Posebno je zakon rigorozan ako je to djelo počinila službena osoba “zdravstveni radnik, socijalni radnik, nastavnik, odgojitelj ili trener iskorištavajući svoj položaj” te će biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Međutim, sportaši osim sankcija na razini suspendiranja iz sporta dosad u nas nisu bili kažnjavani, a njihovi treneri, pak, ne snose nikakve sankcije.

Odvjetnik Anto Nobilo smatra da je Austrija progon sportaša zbog korištenja dopinga očito podigla na višu razinu.

- Kod nas doping afere završavaju na suspenzijama. Ali nije ta teza o teškoj prijevari bez pravne logike, jer se sportaš obvezuje u ugovoru s klubovima, sponzorima da će poštivati određena pravila igre, a onda ispadne da ih nije poštivao, a sve u interesu nekog materijalnog dobitka - govori Nobilo.

Kad je Lisa Nemec “pala” na doping testu 2015., pokušala je sa suprugom u dugom i skupnom pravnom postupku dokazati da su joj u Hrvatskoj lažirali rezultate antidopinške kontrole. Optuživala je u tom postupku, koji je završen 2017. pred Međunarodnim sportskim arbitražnim sudom u Lausanni, ­pojedince iz vrha Hrvatskog atletskog saveza, pa i konkurentskog atletskog kluba.

Lisa Nemec, tada Stublić, snimljena 2010. godine prilikom uručenja nagrade od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Druga laureatkinja te godine bila je olimpijka atletičarka Sandra Perković

Tvrdila da je na trenutak napustila prostoriju u kojoj su je testirali te da je ostao otvoren njezin uzorak, i to kako bi otišla po baterije za uređaj koji navodno nije radio, a trebao je osobi koja je provodila testiranje. Sumnjala je da joj je ta osoba u tom trenutku lažirala rezultate.

- Tko je sve vrijeme bio uz vas - pitala je Lisu Nemec novinarka ženskog magazina Gloria u lipnju 2017. u opširnom intervjuu pod naslovom “Moja istina...” u kojem je govorila kako je prevarena te da su suprug i ona ostali bez prihoda. U tom intervju, među ostalim, rekla je da traži posao na internetu te je otkrila kako su na obranu potrošili više od 150.000 eura.

Mnogi su se tada pitali odakle skromnoj trkačici koja dolazi iz svijeta atletike, u kojem ne “pljušte” milijunski ugovori, prihodi za toliko skup pravni postupak, pa i poznatog američkog odvjetnika Paul J. Greene, osnivača Global Sports Advocates, koji se specijalizirao za slučajeve sportaša pod optužbama za doping.

Injekcije nepoznata sadržaja

- Imala sam tri odvjetnika, jednog iz Amerike i dvojicu iz Zagreba, koje smo suprug i ja u početku plaćali od ušteđevine. Za istjerivanje pravde i izgubljenu zaradu - od natjecanja i sponzorstava izvan Hrvatske - svota je u ovih godinu i pol premašila 150.000 eura.

Potrošili smo svu ušteđevinu, a pomagao je i moj tata - rekla je tada maratonka Nemec te dodala:

“Ostala sam i bez sponzora, olimpijske i gradske stipendije, ali sve ću to izdržati... Trenerska plaća mog supruga Darija Nemeca sad nam je jedini prihod, a svekrva Branka svaki nam dan donosi ručak. Postoje ljudi koji nam pomažu, ne samo financijski”.

Međutim, je li trenerska plaća supruga Nemeca zaista bio jedini prihod?

Jer austrijsko državno odvjetništvo očito ne misli tako.

Terete Darija Nemeca, među ostalim, da je navodno “... 2017. u Grazu predao Georgu Preidleru (austrijskom biciklistu) po navodno 12 komada gotovih injekcija (Pens) sa supstancijom nepoznata sadržaja, i to stavio u promet, za što mu je isti navodno platio najmanje 5000 eura...”. Preidler je, naime, na sudu početkom ove godine, kako prenose austrijski mediji, priznao da je radio doping krvlju “iz čiste znatiželje”, ali negirao je da je uzimao neke druge tvari. Austrijsko odvjetništvo teretilo ga je također za sportsku prijevaru,

Prema optužbama austrijskog državnog odvjetništva, Nemec je navodno u “biznis s hormonima rasta” ušao još 2012. godine.

Njegova supruga Lisa, djevojački Stublić, rođena je u Americi, a porijeklo po ocu vuče iz Hrvatske.

U Americi se bavila trčanjem, ali ne na visokom profesionalnom nivou. Tijekom 2008. poželjela je upoznati očevu domovinu, planirala je ostati nekoliko mjeseci, ali planove joj je promijenio susrest s trenerom Slavkom Petrovićem, prijateljem i suradnikom njezina današnjeg supruga.

Bivši trkači, danas treneri, Petrović i Nemec bili su bliski još od studentskih dana. Lisa tek u Hrvatskoj postaje profesionalna trkačica sa zapaženim rezultatima, na čemu je u intervjuima zahvaljivala upravom svom glavnom treneru Petroviću, a i suprugu Nemecu.

Par je, prema pisanju švicarskog dnevnika Neue Zürcher Zeitung, 2012. upoznao Waltera Mayera.

“Tijekom priprema u Austriji upoznali su trenera skijaškog trčanja Waltera Mayera koji se s mladim parom od početka dobro slagao”, piše NZZ.

Austrijskim istražiteljima Mayer je rekao da je Dariju i Lisi pomagao s mjerenjem laktata te da se među njima razvilo prijateljstvo.

No, ono što je važno istaknuti je da je Mayer već tada bio povezan s raznim dopinškim aferama.

Još je tijekom Olimpijskih igara u Salt Lake Cityju 2002. u kući austrijskih skijaša pronađena oprema za transfuziju krvi, a Mayer je proglašen krivim za kršenje antidopinških pravila...

Austrijski istražitelji danas, pak, traže izručenje Nemeca kako bi ga, među ostalim, ispitali i o poslovnom odnosu s Meyerom te Geraldom Heiglom, trenerom kojeg austrijski istražitelji također terete za doping sportaša.

Zagreb, 280910.
Atletski stadion Svetice.
Atleticarka, Hrvatska maratonka rodjena u Americi Lisa Christina Stublic, na nedavnom maratonu u Berlinu trku je zavrsila na 9. mjestu te na taj nacin izbirila Olimpijsku normu. 
Na slici: Zdravica za veliki rezultat, Dario Nemec ( pomocni trener i decko ), Slavko Petrovic ( trener ), Matea Pilic ( fizioterapeutkinja ), Mia Kusekovic i Josip Delic ( prijatelji te slavljenica Lisa Christina Stublic.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Nenad Dugi / CROPIX
Dario Nemec (skroz lijevo)

U promet stavljao i EPO

Nemec je tom dvojcu, prema optužbama austrijskih tijela gonjenja, prodao navodno “zasad nepoznate količine Eritropoetin (EPO) i time ga stavio u promet”. EPO je, inače, hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvoj crvenih krvnih zrnaca, a prvotno je zamišljen kao lijek bubrežnim bolesnicima. EPO stimulira produkciju crvenih krvnih zrnaca, a time i kapacitet brzog prijenosa kisika do vitalnih organa tijela, posebno mišića.

To doping sredstvo potom je navodno primijenjeno za doping skijaša na duge staze Johannesa Dürra i Haralda Wurma. Upravo je javno priznanje Johannesa Dürra u veljači 2019. bio okidač za pokretanja “Operacije Aderlass”, policijske istrage Austrije i Njemačke koja je razotkrila njemačkog doktora Schmidta kao središnju figuru dopinga brojnih sportaša. Dürru je poslije zabranjeno natjecanje doživotno, a dobio je i uvjetnu zatvorsku kaznu od 15 mjeseci nakon što je priznao kazneno djelo.

Nemec je navodno i po želji Geralda Heigla, sumnjaju austrijski istražitelji, navodno predao Walteru Mayeru pet praznih vrećica za krv. Austrijski istražitelji Nemeca sumnjiče i kao glavnog posrednika između njegove supruge Lise i dr. Marka Schmidta, i to zbog navodnog dopinga u razdoblju od 2013. do 2015.

Pokušali smo ovih dana doći i do Lise Nemec i, naravno, njezina supruga, kako bismo čuli njihovu stranu, ali par nije odgovarao ni na pozive ni poruke, pa ni one poslane preko odvjetnika.

Istražitelji Nemeca nadalje sumnjiče da je u razdoblju od 2013. i 2014. godine supruzi dao navodno “zasad nepoznatu količinu EPO i time ga stavio u promet”. Lisa Nemec, podsjetimo, suspendirana je 2015. upravo zbog prisutnosti tog hormona u krvi.

Nemeca austrijski istražitelji, nadalje, spominju i kao osobu koja je dala navodno nepoznatu količinu hormona rasta biciklistima Kristijanu Đuraseku i Georgu Preidleru, a i da je navodno drugim sportašima dostavio upute za doziranje takvih hormona. Istražitelji ga žele ispitati i o suradnji s liječnikom Schmidtom, jer drže da je navodno surađivao s njim nekoliko godina te da mu je navodno prodao, i to više puta “nepoznatu količinu medicinskog lijeka Molidustat i hormon rasta “IGF1” te nepoznatu količinu hormona rasta “TB 500” ili “TB 1000” (Thymosin beta-4). Također je Schmidtu navodno 2015. u Grazu prodao medicinske instrumente za obradu krvnog dopinga, a i navodno posredovao između sportaša čiji identitet je nepoznat i dr. Schmidta.

“Pridonio prijevari sportaša”

Povezuju ga i s navodnim uzimanjem te ponovnim vraćanjem krvi nekim sportašima, a instrumente za obradu krvnog dopinga navodno je 2015. prodao u Jesenicama jednom suradniku dr. Schmidta, i to po navodnoj cijeni od 3600 eura. Posredovao je, navodno, i između dva biciklista čiji identitet je nepoznat i dr. Marka Schmidta zbog navodnog dopinga.

Austrijsko odvjetništvo stoga smatra da je Nemec takvim postupcima navodno pridonio prijevari spomenutih sportaša, pri čemu su ti sportaši “djelovali s namjerom da sebi ili drugima pribave nepripadnu imovinsku korist, a sportaši su prevarili svoje klubove, sponzore i organizatore sportskih događaja da postupaju po Anti-doping-konvenciji nekog od zabranjenih sredstava i/ili metode za doping u sportu, tako što su u inkriminiranim razdobljima uzeli svoju vlastitu krv i istu su djelomice odstranjenjem crvenih krvnih zrnaca, a djelomice bez odstranjenja opet vratili u svoje tijelo, te ih uporabom zabranjenih sredstava kao hormona rasta - naveli na plaćanje novca od sponzora u navedenim sezonama u iznosu od najmanje 100,00 EUR za koji iznos su oštećene žrtve, pri čemu je s namjerom prouzročio štetu u ukupnom iznosu od 5 tisuća do 300 tisuća eura”, smatra austrijsko državno odvjetništvo, tereteći Nemeca da je time počinio kazneno djelo ilegalne trgovine hormonima i drugim poticateljima rasta te prevare u organizaciji.

Odvjetnik Darija Nemeca: 'Odbacujemo navedene optužbe'

Od Marka Reša, odvjetnika Darija Nemeca, naknadno smo dobili odgovor u kojem stoji:

- Moja stranka ovim putem najoštrije odbacuje navedene optužbe. Pritom, ukazujem na presumpciju nevinosti moje stranke prema kojoj je Dario Nemec nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:55