REUTERS/Matthew Childs / REUTERS
SVE ZBOG JEDNOG PAPIRA

TOTALNO RAZOČARANJE I NEVJERICA U SRPSKOM TABORU NAKON NEVIĐENOG GUBITKA ZLATNE MEDALJE IVANE ŠPANOVIĆ 'Bio sam u sobi, suci nisu bili sigurni...'

Piše: HinaObjavljeno: 12. kolovoz 2017. 15:27

Atletski savez Srbije objavio je u subotu da je njihova žalba na skok Ivane Španović u posljednjoj seriji finala na Svjetskom prvenstvu u Londonu odbijena kako bi se izbjegla žalba Američke atletske federacije.

Ivana Španović je u petak u posljednjoj seriji finala skoka u dalj izvela najduži skok natjecanja, ali joj se pri doskoku odvojio dio startnog broja na leđima koji je ostavio trag u pijesku i tako je zabilježena daljina bila manja od očekivane.

Na kraju je u finalu skoka u dalj slavila Amerikanka Brittney Reese sa skokom od 7,02 metara, a srebrna je bila Ruskinja Darja Klišina sa 7,00 m. Amerikanka Tianna Bartoletta je u posljednjoj je seriji skočila 6,97 m i za samo jedan centimetar bila je bolja od Ivane Španović, koja je na kraju završila na četvrtom mjestu.

"Zbog papirnnatog broja loše kvalitete, koji je ostavio trag u pijesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. Atletski savez Srbije na ovu odluku se žalio, ali je, po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako oni navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije, koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je lakše da se odbije naša žalba", priopćio je Atletski savez Srbije.

Goran Obradović, trener Ivane Španović, izjavio je da čak ni mjeriteljima nije bilo jasno gdje je bio trag.

- Posljednje tri ili četiri godine se bojimo da joj broj ne ukrade neku medalju. Baš zato, uvijek sam ga ja i stavljao, ali sinoć nisam mogao jer mi je bila pet metara daleko... A samo da joj je bila prikvačena još jedna ili dvije ziherice, ne bi do ovoga došlo - kaže Obradović.

- Zato je imala svega tri ziherice, i ostalo znate... Taj broj se nije praktično ni otkvačio, on se poderao i taj dio je ostavio nekakav trag... - neutješan je trener.

- Ja sam cijelo vrijeme bio u toj sobi gdje se donosila odluka. Pazite, nitko od sudaca nije mogao sa sigurnošću reći: Evo ga - trag. Oni su odokativno odredili da je on na 6,91, i to je to. Mi smo odmah podnijeli žalbu, ali oni su presudili da konačnu odluku donesu nakon gledanja video snimke, a ne nakon videomjerenja. Nažalost, mi nemamo pravo na novu žalbu.

- Nije teorija zavjere, i to jasno želim reći. Sve je jasno, broj se po pravilima računa kao dio tijela i to je to. Nažalost, on je ostavio neki trag, da kažem neku distorziju u pijesku. Kao što oni nisu mogli dokazati jasan trag, mi nismo mogli dokazati ni da ga nema, i oni su donijeli takvu odluku. Uopće se ne želim baviti time bi li isto odlučili da je u pitanju neka Amerikanka. Ponavljam, nema mjesta pričama o teoriji zavjere.

- Nije kasno za nju. Daleko od toga. Za dvije godine, imat će 29, i svakako da će i tada napasti zlato. Teško smo progurali noć, baš teško, ali smo odlučni da se domognemo vrha i ovo nas neće pokolebati. Idemo dalje, što drugo - poručio je za kraj Ivanin trener za Blic.

Linker
25. travanj 2024 12:08