U LOVU NA OLIMPIJSKU NORMU

USPJEŠNI HRVATSKI TRKAČ GORAN GRDENIĆ NAJAVLJUJE 35. KROS SPORTSKIH NOVOSTI Kros SN je odlično natjecanje, stižu najbolji učenici iz cijele Hrvatske!

GORAN GRDENIĆ Na početku karijere trčao je na Krosu Sportskih novosti, a danas ga čeka nastup na maratonu u Rotterdamu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. travanj 2018. 14:05

Goran Grdenić (28) još je jedan u nizu uspješnih hrvatskih trkača, koji je na početku karijere, kad se tek upoznavao s čarima atletike, nastupao na Krosu Sportskih novosti. I ne samo nastupao, nego u više navrata i pobjeđivao. U međuvremenu je izrastao u jednog od naših najboljih dugoprugaša i cestovnih trkača i upravo ga danas očekuje nastup na maratonu u Rotterdamu, na kojem će pokušati popraviti osobni rekord i napraviti još jedan korak prema glavnom cilju karijere - ispunjavanju olimpijske norme.

- Da, cilj je i dalje norma za Olimpijske igre, možda ne još ove godine, ali vjerujem da ću joj se sljedeće godine približiti. Danas trčim maraton u Rotterdamu, to je glavna utrka ovog dijela sezone, a na jesen me čeka i Zagrebački maraton. Koji bi me rezultat u Rotterdamu zadovoljio? Bit ću suzdržan pa ću reći ispod dva sata i 30 minuta - javio se Goran iz Nizozemske.

Ulaznica za atletiku

Što se tiče nastupa na Krosu SN, počeo je relativno kasno.

- Prvi put sam trčao tek tek u trećem razredu srednje škole, tada sam već neko vrijeme trenirao atletiku. I bio je to jako dobar nastup, ostale su mi lijepe uspomene. Prvi sam put bio peti, a onda sam sljedeće godine, u četvrtom razredu, pobijedio. Kasnije sam nastupao i kao student i imam ukupno tri ili četiri prva mjesta, ne sjećam se više točno.

Kros SN, koji će 21. travnja na Bundeku proslaviti svoje 35. izdanje, tijekom godina je lansirao brojne atletičare. Gotovo je nemoguće pronaći nekog istaknutijeg domaćeg trkača na srednjim i dugim prugama koji u školskim ili studentskim danima nije bio dio ove priče. Nekima je upravo Kros bio ulaznica za atletiku i odredio im smjer sportske karijere, pa i cijelog života.

- Kros SN je svakako jako dobro natjecanje jer okuplja učenike ne samo iz Zagreba, nego dolaze i oni najbolji iz ostatka Hrvatske. To je jedno od najvećih natjecanja za školarce u Hrvatskoj - ističe Grdenić, kojem Kros budi najljepše uspomene.

Lijepe uspomene

- Definitivno, kros je prekrasna disciplina jer je riječ o trčanju u prirodi. Uvijek je bio poseban doživljaj trčati na Krosu SN, a kako se održava u proljeće, više-manje je uvijek bilo lijepo vrijeme, koliko me sjećanje služi. Imam lijepe uspomene na Kros.

Kao iskusan trkač i bivši pobjednik Krosa, Grdenić je za kraj dao i savjet klincima koji će se ove godine naći na startu na Bundeku.

- Mnogi se znaju zaletjeti na početku, krenuti prebrzo, tako da bi im moj savjet bio da startaju odmjereno, a kasnije neka ubrzavaju. Na startu zna biti velika gužva, zato ne treba krenuti prebrzo, ali ni presporo da ne ostanu previše iza. Treba naći neku sredinu.

Linker
24. travanj 2024 11:59