Getty Images
OKTANSKI SPEKTAKL

24 SATA LE MANSA -  UTRKIVALI SE BIVŠI VOZAČI FORMULE 1 I ZVIJEZDE HOLLYWOODA Legendarni vratar Fabien Barthez odvozio 296 krugova

Piše: Edi DžindoObjavljeno: 19. lipanj 2017. 16:28

Vozači Timo Bernhard, Earl Bamber i Brendon Hartley osigurali su 19. pobjedu Porschea na prestižnoj utrci izdržljivosti 24 sata Le Mansa. Nijemac Bernhard bio je taj koji je ušao u cilj, pretekavši Ho-Pina Tunga u posljednjem satu utrke i tako gledateljima u Francuskoj priuštio dramatičnu završnicu. Bernhardu i Novozelanđaninu Hartleyu ovo je prvo slavlje u Le Mansu, dok je Hartleyev sunarodnjak Bamber slavio 2015. s Nickom Tandyjem i poznatim vozačem Formule 1 Nicom Hülkenbergom, također kao član Porschea.

Nelson Piquet treći

Tijekom utrke činilo se da Porsche nema izgleda za pobjedu zbog iznimno dugog zadržavanja u garaži tijekom četvrtog sata kad se na autu mijenjao prednji motor, no, mehaničari i vozači su pokazali da je LMP1 (Le Mans Prototip 1) i dalje dominantniji u odnosu na LMP2 (Le Mans Prototip 2), kojima je ove godine povećan broj konjskih snaga, premda je u utrci bilo samo šest LMP1 modela, naspram čak 25 LMP2.

Osim Porschea, još je samo jedan LMP1 završio utrku, među onima koji su odustali bio je i bivši vozač Formule 1, Japanac Kamui Kobayashi. Za razliku od Kobayashija, drugi poznati bivši vozač Formule 1, istoimeni sin legende Nelsona Piqueta, s momčadi Valliante Rebellion završio je utrku na odličnom trećem mjestu zaostavši tek tri kruga za pobjednicima i tako nastavio trend uspješnih nastupa vozača Formule 1 u Le Mansu.

Nije novost da na utrkama izdržljivosti nastupaju bivši vozači Formule 1, ali na 24 sata Le Mansa je nastupila i jedna nogometna legenda. Bivši vratar Toulousea, Monaca, Marseillea, Nantesa, Manchester Uniteda i francuske reprezentacije Fabien Barthez, koji je već desetak godina u automobilizmu, u Ligier Gibsonu nije uspio izdržati sva 24 sata, odvozivši 296 krugova. Barthezu je nešto bolje ipak išla nogometna karijera.

Mnoga izlijetanja, pretjecanja i taktička nadmetanja u garažama mogla su se uočiti tijekom jednodnevne utrke što Le Mans i dalje čini posebnim. Prvi je već u drugom satu utrke otpao Oliver Webb, koji je udario u zid tijekom zahtjevnog zavoja. U garaži su mehaničari pokušali popraviti ono što se moglo popraviti, no, Bykolles Racing nije uspio osposobiti automobil za nastavak utrke.

258.500 gledatelja

Kao i uvijek, Le Mans, kao jedna od tri najcjenjenije utrke na svijetu uz Monte Carlo i Indianapolis, privukao je mnoge ljubitelje automobilizma diljem svijeta. Na je tijekom 24 sata bilo 258.500 gledatelja, što dokazuje da je 24 sata Le Mansa još uvijek spektakl i da auto-moto sportovi još uvijek privlaže veliku pozornost ljubitelja sporta.

Linker
23. travanj 2024 09:48