Charles Coates/Getty Images
SLUŽBENO

FIA POTVRDILA PROMJENE U FORMULI 1 Dobre vijesti za sve navijače: Od sljedeće sezone vozačima olakšano pretjecanje, prva utrka za Saudijsku Arabiju

Piše: HinaObjavljeno: 07. lipanj 2018. 18:29

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) potvrdila je u četvrtak promjene u pravilima natjecanja Svjetskog prvenstva formule 1, kojima će od sljedeće sezone biti omogućene konstrukcijske promjene na bolidima, a time će vozačima biti olakšano pretjecanje.

Kod sadašnjih automobila pretjecanje je otežano jer bolidi lako gube na brzini zbog zračnih turbulencija koje stvaraju bolidi koje pokušavaju prestići, a drugi otežavajući faktor je brzo pregrijavanje guma.

Potvrđene su i promjene u pravilima natjecanja formule E. Izbačeno je pravilo o obveznoj promjeni vozila tijekom utrke, jer je postignut tehnološki napredak u baterijama koje električne formule koriste te mogu izdržati trajanje utrke od 45 minuta plus jedan krug.

U kalendaru za 2019. godinu po prvi put je uključena utrka u Saudijskoj Arabiji, pod uvjetom da staza u Ad Dirijahu zadovolji uvjete za homologaciju.

U kalendaru bi se trebale naći i utrke u Zürichu i Monaku, a sezona će završiti 13. i 14. srpnja u New Yorku.

Linker
19. travanj 2024 15:19