REUTERS/Edgard Garrido
PIŠE IVAN JELKIĆ

HAMILTON JE POSTAO VEGAN, ALI JE ZADRŽAO APETIT ZA TITULAMA 'Sposoban je pobijediti i sa slabim bolidima. Ne mogu se svi prvaci time pohvaliti...'

TITULA BROJ ČETIRI Englez u Mercedesu Lewis Hamilton dvije je utrke prije kraja sezone matematički osigurao naslov prvaka u Formuli 1 i postao tek peti u povijesti s najmanje četiri naslova uz svoje ime.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 31. listopad 2017. 13:24

Nije to bila utrka kakvu je želio, nije to bila utrka kakvu bi bilo koji veliki šampion poželio na dan svoje krunidbe, jer deveto je mjesto pozicija na kojoj Lewis Hamilton nikada ne želi biti, no u konačnici to i nije toliko presudno jer je jedino što će pamtiti nakon “zbrkane” nedjeljne utrke u Mexico Cityju činjenica da je ušao u društvo najboljih vozača Formule 1 u povijesti.

Nije da već i prije nije bio tamo, ali kada se sve brojke stave na papir i kada se podvuče crta, pojačava se dojam i potvrđuje slika velikog vozača, što Lewis Hamilton nedvojbeno jest. Ne samo u aktualnoj generaciji vozača, već općenito.

Usporedbe - pogotovo one u kojima se uspoređuju različite ere ili vozači različitih era - nisu nimalo zahvalne, niti mogu uvijek objektivne, no svejedno su brojke te po kojima se donekle može sastaviti ljestvica najboljih.

Lewis Hamilton postao je peti vozač u povijesti s najmanje četiri naslova svjetskog prvaka, ali svejedno je puno onih koji bi njega istaknuli kao boljeg, kvalitetnijeg, bržeg (ili kako god već) vozača od Sebastiana Vettela, koji također ima četiri titule i koji ih je osvojio brže i ranije od Engleza.

Puno toga, jasno, ovisi o bolidu. Svatko može pobijediti u najboljem bolidu jer je važnost tehnologije u Formuli 1, jednostavno, neporeciva. Zato je, u pravilu, prvak onaj s najboljim bolidom, ali kako uvijek postoji iznimka, tako je i Hamilton pobijedio 2008. godine. To je jedina sezona u ovom stoljeću u kojem je prvak bio vozač u bolidu koji nije bio najbolji na stazi. Naime, McLaren je te 2008. bio inferiorniji u odnosu na Ferrari, ali vozačka je titula svejedno završila u Lewisovim rukama. I to je ono što danas 32-godišnjeg Engleza čini posebnim i drugačijim prvakom od ostalih. Jer ni Michael Schumacher, ni Fernando Alonso, ni Vettel, pa ni Ayrton Senna svoje titule nisu osvajali u podređenim bolidima.

- Sposoban je pobijediti u dominantnom bolidu, kakve ima posljednjih sezona, ali i sa slabima, kao što je to radio 2009. i 2011. Ne mogu se svi prvaci time pohvaliti - odao mu je priznanje i Fernando Alonso.

F1 - Formula 1 - Mexican Grand Prix 2017 - Mexico City, Mexico - October 29, 2017  Mercedes' Lewis Hamilton celebrates after winning the World Championship     REUTERS/Henry Romero
REUTERS/Henry Romero

Zato Lewisa pomalo antiklimaktično krunjenje u Meksiku devetim mjestom neće previše pogoditi.

- Četiri je sjajan broj, ali ja želim i peti naslov - rekao je Englez, koji nije spominjao magičnu brojku sedam i Michaela Schumachera, ali teško da nije i o tome razmišljao.

Izazovna godina

- Želim otići kao pobjednik, na vrhu. Mogu, jasno, i lakšim putem, kao Rosberg prošle godine, oprostiti se odmah, ali mislim da u meni ima još snage za nekoliko sljedećih sezona. Ova je godina bila izazovna jer nismo uvijek bili najbolji, Ferrari i Vettel bili su dobri rivali, a to mi se sviđa, da imamo konkurenciju koja će nas tjerati naprijed.

Hamilton je, otkrilo se to tek nekoliko mjeseci poslije, već prošle godine razmišljao o napuštanju Formule 1 jer nije mogao podnijeti interne borbe u momčadi s Nicom Rosbergom, a sve je eskaliralo nakon njihova sudara u Španjolskoj. Tu momčad Lewisa proglasila krivim, a njemu je takva presuda teško pala, smatrao je da momčad favorizira Nijemca i bio je spreman čak i na radikalan potez povlačenja iz sporta.

No Rosberg ga je preduhitiro te, nakon što je i na stazi i u raznim psihološkim igricama pobijedio Hamiltona, uzeo naslov prvaka i rekao “zbogom”. Zbog čega je i Englezu, očito, laknulo i što ga je ostavilo u Formuli 1.

Gotovo kroz cijelu 2017. glavnu je riječ vodio Ferrari, Sebastian Vettel bio je vodeći dvije trećine sezone, ali onda je uslijedio neviđen pad talijanske momčadi garniran vozačkim pogreškama Nijemca i njihov se san o prvom naslovu prvaka poslije Räikkönenova 2007. srušio u rekordnom roku kao kula od karata.

Međutim, ono po čemu će Hamiltonova četvrta titula takođerostati specifična jest da ju je osvojio kao - vegan.

Prije dva mjeseca Englez je obznanio da se potpuno odriče mesa i svih životinjskih proizvoda. I makar njegov režim prehrane naizgled nije povezan s eventualnim (ne)uspjehom na stazi, dosta se pozornosti skrenulo upravo na tu temu. Pa se postavilo i pitanje može li veganstvo otupjeti Hamiltonovu vozačku kvalitetu.

- Veganska dijeta smanjuje razinu testosterona, a on doprinosi agresivnosti, koja je korisna u utrkama, te također pomaže bržem oporavku mišića, odnosno vraćanju snage - rekao je dr. Rob Child, biokemičar i nutricionist koji je radio za McLaren i Ferrari u Formuli 1, ali i s biciklistima na Tour de Franceu i olimpijcima.

- Također, sportašima je teško očuvati zalihe željeza u tijelu, a to može izazvati umor. Možda ne u jednoj utrci, ali u kontinuitetu to može ugroziti njegovu tjelesnu formu.

No to su, naravno, samo nagađanja, uostalom, Hamilton uza se ima specijaliste i nutricioniste. Inače, još se prije dvije godine odrekao crvenog mesa, jeo je samo piletinu i ribu, pa je i tako postao prvak. Sada je pak radikalno promijenio prehranu.

- Zasad ne osjećam nikakve nedostatke - poručio je Hamilton prije negoli je počeo objašnjavati razloge svoje odluke.

- Zagađenje koje dolazi od tvornica za preradu mesa veće je nego od korištenja zrakoplova i automobila i to me navelo na razmišljanje. Želim živjeti zdravije, a kada vidite što se sve danas stavlja u meso i koje sve kemikalije jedemo tim putem... Ne želim se jednoga dana probuditi sa začepljenim arterijama - podvukao je Hamilton.

Lewis u društvu Serene i Venus, Đokovića, Robertsona, Defoea...

Lewis Hamilton sigurno nije posljednji, a ni prvi svjetski poznat sportaš koji se odlučio postati vegan.

Primjerice, obje teniske sestre Williams, Venus i Serena, još su od 2012. veganke, a Serena je otada jedna od najdominantnijih tenisačica u povijesti.

Novak Đoković također je poznat po istom režimu prehrane, otvorio je i veganske restorane u Beogradu i Monte Carlu, a vegani su, između ostalih, i engleski nogometaš Jermain Defoe te svjetski prvak u snookeru Neil Roberston.

Dakle, različiti sportovi, različite potrebe (snaga, izdržljivost, koncentracija...), ali svejedno - uspješni.

- Količina voća koju jedem daje mi potrebnu količinu energije, posebno kod treninga. Ne osjećam se umorno i, u odnosu na prije, kada sam jeo meso, puno se lakše koncentriram, što je najvažniji element snookera, a tako je, u neku ruku, i u Formuli 1 - objasnio je Neil Robertson.

Linker
20. travanj 2024 04:36