Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
PET GODINA IZOLACIJE

'KAD GA STAVITE U KOLICA S POGLEDOM NA PANORAMU S PLANINAMA I JEZEROM, MICHAEL ZAPLAČE' Prošlo je pet godina od nesreće koja je šokirala svijet sporta

MICHAEL SCHUMACHER Danas se navršava pet godina od velike nesreće i teške ozljede glave sedmerostrukog prvaka F1, a šira javnost malo zna u kakvom je doista stanju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. prosinac 2018. 20:25

Danas se navršava pet godina otkako je Michael Schumacher doživio po život opasnu nesreću na skijanju u francuskim Alpama. Zbog teške ozljede glave neko je vrijeme bio u induciranoj komi, a nakon što je premješten na kućnu njegu u Gland, mjesto na Ženevskom jezeru, informacije o njegovu zdravstvenom stanju obavijene su velom tajne.

Makar bi javnost i njegovi navijači zasigurno htjeli znati što se događa s najtrofejnijim vozačem Formule 1 svih vremena (sedam naslova prvaka), njegova je najuža obitelj odlučna u namjeri da ne daje baš nikakve obavijesti. Premda, vijest o nekakvom većem oporavku nesumnjivo bi se jako brzo proširila, a činjenica da vlada zavjet šutnje zapravo puno govori i sugerira da stanje nije dobro.

- Kada smo jednom razgovarali, rekao mi je da je njegova želja da nestane iz javnog života i da ne bude stalno u medijima - rekla je još prošle godine njegova menadžerica Sabine Kehm.

- Želim poštovati njegovu želju te iz tog razloga ne želimo davati informacije o Michaelu niti se gurati na naslovnice. Uostalom, njegovo zdravlje je privatna stvar njega i obitelji.

Informacije na kapaljku

Ipak, tu i tamo se dogodi da netko od šire obitelji ili prijatelja ponudi nekakvu informaciju. Poput Schumijeva rođaka koji se prije dvije godine povjerio francuskom magazinu Paris Match: “Kad ga stavite u kolica s pogledom na panoramu s planinama ponad jezera, Michael ponekad zaplače”.

Osim sposobnosti pokazivanja emocija, odnosno svojevrsne komunikacije, iz te se izjave da iščitati i kako njemački as može biti u kolicima, odnosno barem nije prikovan isključivo za krevet, jer se dugo pretpostavljalo da je zapravo samo u stanju vegetacije.

Prije dvije je godine, međutim, njemački magazin Bunte morao platiti 50.000 eura kazne zbog lažne tvrdnje da Schumacher može ponovo hodati. Drugim riječima, jasno je da Michael ne hoda.

- Kada sam bio kod njega, lice mu je bilo punije - opisao je pak Georg Gänswein, njemački nadbiskup i jedan od bliskih savjetnika pape Franje.

Nedavno je, pak, Jean Todt, dugogodišnji Schumijev šef u Ferrariju, a sada predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA), primio nagradu za životno djelo od njemačkog magazina Auto Bild i naravno da je Nijemce zanimalo sve o njegovu odnosu s bivšim vozačem.

Mick ide tatinim putem

- Njegove fotografije vise svuda po zidovima u mojem uredu, kao i kod mene doma. Vrijeme koje sam proveo s Michaelom u Ferrariju bit će uvijek najljepše u životu - rekao je Francuz.

- Volimo jedan drugoga jer smo zajedno ispisali nevjerojatnu sportsku priču.

Ni Todt, doduše, nije želio (ili nije smio) otkrivati ništa nova o Schumijevu zdravstvenom stanju iako je jamačno vrlo dobro upoznat budući da ga, kako sam tvrdi, posjećuje najmanje dva puta mjesečno. Zajedno su i na TV-u gledali utrku u Brazilu ranije ove godine...

Schumacherov sin Mick - koji je bio na skijanju s njim u trenutku kada se dogodila nesreća - inače ide upravo očevim stopama. Gradi karijeru vozača utrka i za sada mu ide prilično dobro. Prije koji mjesec proslavio je osvajanje naslova prvaka u Formuli 3, pa će sljedeće godine nastupati u F2 prvenstvu, koje je jedna od završnih stepenica do ulaska u elitu, odnosno Formulu 1.

- Moj otac je moj idol, jednostavno zato što je bio i uvijek će biti najbolji na svijetu. Moj san je jednoga dana osvojiti naslov prvaka u Formuli 1 poput njega - rekao je već nebrojeno puta danas 19-godišnji Mick.

Pet mučnih godina je prošlo i doista je nepravedna paradoksalna životna karma da čovjek koji je tijekom 19 godina u bolidu Formule 1 svaki drugi vikend gledao smrti u oči jureći 350 na sat strada zbog najobičnijeg nedjeljnog skijanja. No, navijači se još mole i vjeruju u Schumija, priželjkujući da će poput beskompromisnog borca kakav je uvijek bio na stazama i sada naći put do oporavka.

7 naslova prvaka (najviše u povijesti) u Formuli 1 osvojio je Schumacher


91 pobjedu (najviše u povijesti) u Formuli 1 ostvario je Schumacher


1991. godine debitirao je u Formuli 1 (u belgijskom Spa)


2012. godine vozio je posljednju F1 utrku (Brazil) s time da je pauzirao od 2007. do 2009.

Linker
19. travanj 2024 07:24