Lewis Hamilton na rukama navijača u Silverstoneu
 Getty Images
POVIJESNI DATUM

NA 70. ROĐENDAN NAJSTARIJE UTRKE FORMULE 1 RAZGRABLJENO 140 TISUĆA ULAZNICA, ALI LEWIS HAMILTON JE LJUT 'Zašto su utrku stavili baš na ovaj dan!?'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 13. srpanj 2019. 19:13

Najstarija velika nagrada u Formuli 1, ona u Velikoj Britaniji, u nedjelju slavi 70. rođendan. Čak je 52 puta održana u Silverstoneu, gdje se vozi i ove godine, ali natrpan raspored sportskih događaja na Otoku zasjenio je veliku obljetnicu.

Naime, 20 vozača Formule 1 krenut će u utrku od 15:10, a u isto vrijeme će u All England Clubu Novak Đoković i Roger Federer započeti borbu za wimbledonsku titulu. Povrh toga, Engleska od 11:30 nastupa u finalu Svjetskog prvenstva u kriketu na domaćem tlu protiv Novog Zelanda, a taj susret svojom dužinom sigurno će se preklapati s utrkom Formule 1 i wimbledonskim finalem.

Posebno je nezadovoljan takvim preklapanjima aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton koji na domaćem Grand Prixu lovi šestu pobjedu u karijeri kojom bi se u povijesnom poretku odvojio od Alaina Prosta i Jima Clarka.

- Ne razumijem zašto utrku stavljaju na isti dan kada se održava toliko drugih velikih događaja. VN Velike Britanije je poseban događaj i zaslužuje svu pažnju koju može dobiti. Puno će ljudi mijenjati programe tijekom dana. Svi mi želimo učiniti naciju ponosnom i ja želim doprinijeti tome, kazao je Hamilton.

Za nedjeljnu utrku organizatori su rasprodali nešto više od 140.000 ulaznica, što utrku Formule 1 čini najmasovnijim sportskim događajem u Velikoj Britaniji. Njega su prepoznali i vlasnici Formule 1 koji su sa Silverstoneom produžili ugovor do 2024. godine nakon dvije godine natezanja. Organizatori utrke su htjeli jamstva od strane konzorcija Liberty Media ukoliko u budućnosti budu htjeli organizirati drugu utrku na tlu Velike Britanije.

U tom smislu naglasnije se spominjao London kao poprište ulične utrke, a u organizaciji Silverstonea pojavila se bojazan kako bi im ta utrka mogla stvoriti financijske probleme. Ipak, organizatori utrke i vlasnici F1 pronašli su zajednički jezik i tako u istoj sezoni do 2024. godine za sebe vezali dvije najstarije utrke, onu u Silverstoneu i Monzi.

Iako su Hamilton i Mercedes veliki favoriti na nedjeljnoj utrci, notu zanimljivosti Silverstoneu daje VN Austrije od prije dva tjedna na kojoj su Srebrne strijele podbacile. Hamilton je bio peti, a Bottas treći, dok je prvu pobjedu sezone uzeo Max Verstappen.

- Ovaj vikend ćemo svi biti blizu. Ferrari je bio brz u Silverstoneu prošle sezone, a Red Bull ima novi motor i očekujem od njih da budu bolji nego 2018. Neće nam biti lako na utrci - priznao je svjetski prvak, koji u borbi za pojedinačni naslov ima 31 bod prednosti u odnosu na momčadskog kolegu Valtterija Bottasa.

Bottas i Hamilton uz šest tisućinki razlike ulaze u utrku

Valtteri Bottas ostvario je četvrti pole position sezone sa samo šest tisućinki prednosti ispred momčadskog kolege Lewisa Hamiltona. U nedjeljnu utrku vozači Mercedesa krenut će iz prvog reda 64. put, a u leđa će im gledati Ferrarijev Charles Leclerc.

REZULTATI:

1. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 1:25.093

2. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) +0.006

3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) +0.079

4. Max Verstappen (Niz/Red Bull Honda) +0.183

5. Pierre Gasly (Fra/Red Bull Honda) +0.497

6. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) +0.694

7. Daniel Ricciardo (Aus/Renault) +1.089

8. Lando Norris (VB/McLaren Renault) +1.131

9. Alexander Albon (Taj/Toro Rosso Honda) +1.252

10. Nico Hülkenberg (Njem/Renault) +1.293...

Linker
24. travanj 2024 15:32