STEPHEN DAVISON

ISLE OF MAN

NA ZEMLJI NE POSTOJI NIŠTA SLIČNO Najsmrtonosnija utrka svijeta ima novi rekord

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 12.06.2016. u 13:24

 • Iako je magla koja je dolazila s Irskoga mora stvarala probleme i uzrokovala vremenske odgode starta utrka posljednjeg dana, jučer je okončano dvotjedno ludilo na Isle od Manu. Riječ je o jednoj od najspektakularnijih, a svakako najsmrtonosnijoj motociklističkoj utrci na svijetu (točnije, festivalu utrka jer objedinjuje pet utrka u različitim klasama) i utrci uz koju s valjanim razlogom stoji opis “na Zemlji ne postoji ništa slično”.


  Na žalost, o tome dovoljno govori i pogled na “crnu listu”, koja je ispunjena imenima vozača, koji su izgubili život na Isle of Manu, a ona se dopunila s još dva imena tijekom proteklih nekoliko dana i stigla do brojke od čak 250 poginulih.


  Dwight Beare (27), vozač prikoličara, te Paul Shoesmith (50), motociklist, stradali su na stazi zloglasnoj po tome što doslovce na svakom zavoju viri smrtna opasnost. Ni jedna druga utrka nije toliko izazovna i ni jedna se ne odvija na stazi s bezbroj nepregledenih zavoja, uobičajenih rupa u asfaltu, šahtovima, uzvisinama te kamenim zidovima, kućnim ogradama i banderama tik do trkaće putanje.
  Vještina, koncentracija, hrabrost ili, ako hoćete, poštena doza ludosti treba da biste sjeli na motocikl i sa 200-300 km/h projurili cestom, makar znate da vam svaki krivi centimetar može značiti - smrt.

   

  Preopasno za MotoGP

  Staza je, zapravo, pogrešan opis onoga na čemu se odvija utrka Isle of Man jer to su obične uske, seoske ceste na istoimenom otoku smještenom između Velike Britanije i Irske. Površina Isle of Mana je 572 kvadratna kilometra - usporedbe radi, naš najveći otok Cres je 405 km² - pa se s velikom vjerojatnošću može reći da u svijetu sporta ne postoji manji prostor na kojem je poginulo toliko natjecatelja.


  To, međutim, kroz sve godine - a voze se tamo utrke još od 1907. godine - nije sprečavalo da se one ukinu ili zabrane, nego dapače, mit o Isle of Manu svake je godine sve više rastao. Vozila se, doduše, tamo od 1946. do 1976. i utrka SP-a (današnji MotoGP), ali upravo zbog neadekvatne staze te prevelikog rizika za život sudionika napustili su otok.


  Međutim, utrka je opstala i poslije toga jer očito suočavanje s opasnošću i kockanje sa sudbinom daje dodatnu draž i čar Isle of Manu, ne samo natjecateljima, već i gledateljima, koji u desecima tisuća dolaze gledati one najodvažnije.

   

  Popis ga nije ustrašio

  Oni koji su proteklih dana boravili na irskom otoku, mogli su pak svjedočiti i rušenju rekorda staze dugačke inače čak 60 kilometara. Irac Michael Dunlop uspio je granicu spustiti ispod 17 minuta, na 16:58.254 vozeći u prosjeku brzinom od 215 km/h.


  Popis onih 250 koji nikad svoj krug nisu završili, očito ga nije ustrašio...
   

   

   

  BROJKE

  250
  poginulih dosad na utrci
  2
  poginula ove godine
  60
  km dužina staze
  16:58.254
  novi rekord staze
  215 km/h
  je prosječno vozio Irac Michael
  Dunlop, koji je srušio rekord

  Iz drugih medija