Screenshot: Instagram
'NE POSTOJI FIZIČKA BARIJERA'

NAKON 42 GODINE ČEKANJA, 'ČUDO' BI SE NAPOKON MOGLO DOGODITI OVE GODINE Prekrasna Kolumbijka postaje prva žena u Formuli 1!?

TATIANA CALDERON Nova testna vozačica Alfa Romeo Saubera nada se prilici za nastup u najelitnijem automobilističkom natjecanju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. ožujak 2018. 13:30

Formula 1 već 42 godine čeka ženu koja će startati u jednoj utrci Svjetskog prvenstva. I ne čudi, stoga, da svaka vozačica koje se popne visoko u hijerarhiji neke momčadi izaziva veliku pozornost. Posljednjih je dana tako u prvi plan izbila Kolumbijka Tatiana Calderon koja je promovirana u testnu vozačicu Alfa Romeo Saubera za predstojeću sezonu.

Od kartinga do F1

Kao i većina vozača koji završe u Formuli 1, i Calderon je karijeru započela u kartingu. Od 2010. je nastupala u seriji Star Mazda, potom je slijedila europska Formula 3, pa Formula Renault, GP 3 i još niz automobilističkih natjecanja koja su je prošle godine dovela do Saubera u kojem je postala razvojna vozačica. U samo godinu dana napredovala je do statusa testne vozačice što znači da bi mogla pokazati svoje vještine i u nekoj od utrka ako Marcus Ericsson ili Charles Leclerc ne budu mogli nastupiti.

Naravno, daleko je takvo što od realizacije jer bilo je i prijašnjih godina testnih vozačica koje nikad nisu dobile priliku u samoj utrci, a ne treba zaboraviti da Sauber ima i Antonija Giovinazzija koji također čeka u redu ako Ericsson ili Leclerc ispadnu iz pogona. No, već od same mogućnosti da u okruženju u kojem vladaju muškarci napokon vidimo jednu ženu za volanom svjetskim medijima “rastu zazubice”.

- Ova suradnja će se temeljiti na iskustvu koje sam stekla kao razvojna vozačica tijekom prošle godine i radujem se što nastavljamo zajedno. Lani sam značajno proširila i razvila svoje vozačke vještine i uvjerena sam da će tako biti i ove godine. Zahvaljujem Alfa Romeo Sauberu na ovoj čudesnoj prilici i radujem se sezoni. Dat ću sve što mogu da pokažem svoje sposobnosti, i u seriji GP 3 i u Formuli 1 - poručila je presretna 24-godišnja Kolumbijka.

U povijesti Formule 1 šest je vozačica nastupilo tijekom Grand Prix vikenda, ali samo su dvije startale u utrci. Prva je bila Maria Teresa De Filippis - Talijanka je ušla u povijest na Velikoj nagradi Belgije, 1958. godine. Njezina sunarodnjakinja Lella Lombardi posljednja je koja je jurila F1 stazama, nastupila je u 12 utrka, a jedina je koja je uspjela biti “u bodovima”. Točnije, osvojila je - pola boda. Završila je na šestom mjestu na Velikoj nagradi Španjolske 1975, ali kako je utrka prekinuta prije nego što su odrađene tri četvrtine, bodovi su prepolovljeni.

U 2012. su testne vozačice postale Maria de Villota za Marussiju i Susie Wolff za Williams. Ova potonja je 2014. postala prva žena nakon 22 godine koja je odradila službeni trening tijekom Grand Prix vikenda, dok je priča o De Villoti, na žalost, završila tragično. Tijekom jednog je testiranja doživjela stravičnu nesreću u kojoj je ostala bez oka, a 2013. je pronađena mrtva u hotelskoj sobi u Sevilli. Iako su prve informacije govorile da se radi o prirodnoj smrti, obdukcija je pokazala da je preminula od posljedica neuroloških ozljeda, koje je pretrpjela u spomenutoj nesreći godinu dana ranije.

Nasljednica Lelle Lombardi

Veliku je pozornost izazvala i Carmen Jorda, španjolska vozačica i model, koje je 2015. postala razvojna vozačica Lotusa. Nije se dugo zadržala u toj ulozi, ali je uzburkala vodu izjavom da žene nikada neće biti na istoj razini kao muškarci te da im je Formula 1 fizički preteška. Na tu se izjavu ovih dana osvrnula i Tatiana Calderon koja se ni najmanje ne slaže s Jordom.

- Mislim da ne postoji nikakva fizička barijera. Naravno da su žene i muškarci različiti, jasno je da mi žene imamo slabije mišiće, ali sve se to može nadoknaditi treninzima - poručila je Calderon španjolskoj kolegici.

Hoće li Kolumbijka postati prva vozačica u utrci Formule 1 nakon 42 godine? Dalek je put do toga, ali Calderon je vrlo samouvjerena i ne bi bilo iznenađenje da upravo ona bude nasljednica Lelle Lombardi.

Linker
20. travanj 2024 03:11