REUTERS
VELIKO SLAVLJE FERRARIJA

VIDEO: NOVA SEZONA FORMULE 1 POČELA LUDOM UTRKOM U AUSTRALIJI Vettel iskoristio kaos na stazi, 'prevario' Hamiltona i ušao u povijest!

Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 25. ožujak 2018. 12:10

Uz malo sreće i dobru strategiju Sebastian Vettel došao je do pobjede na VN Australije, prvoj ovosezonskoj utrci svjetskog prvenstva Formule 1. Neočekivan, ali zaslužen trijumf Nijemca u Ferrariju kojem su se na pobjedničkom postolju pridružili Lewis Hamilton (Mercedes) i momčadski kolega Kimi Raikkonen.

Ključni trenutak utrke zbio se u 26. krugu kada je Vettel pod režimom virtualnog sigurnosnog automobila (kojeg je izazvalo izlijetanje Romaina Grosjeana), obavio munjevitu izmjenu guma i na stazu se vratio ispred Hamiltona koji je startni set guma zamijenio sedam krugova ranije.

– Jesam li ja negdje pogriješio ili je nešto pošlo po zlu - upitao je putem radija začuđeni aktualni prvak svoje šefove na zidu Mercedesa kada je ponovno ispred sebe vidio Ferrarijev bolid, ali dobio je samo riječi ohrabrenja.

Utrka je u 30. krugu utrka nastavljena i Hamilton je krenuo u lov na prvu poziciju. No, unatoč bolidu koji je barem pola sekunde brži po krugu, na stazi gdje se teško pretječe, Britanac u preostalih 28 krugova nije imao puno prigoda za napad i na koncu se morao zadovoljiti drugim mjestom. Nakon utrke nije krio razočarenje ishodom, no, stoički je priznao poraz. - Moram čestitati Sebastianu i Ferrariju, bolje su odradili utrku od nas. Sada moramo shvatiti gdje smo pogriješili u strategiji, komentirao je Lewis nakon proglašenja na podiju.

Aktualni prvak od prvog treninga diktirao je tempo i s lakoćom u kvalifikacijama izborio prvu startnu poziciju (73. u karijeri). Odlično je odradio start nakon čega se činilo da je pred Hamiltonom lagana šetnja Albert Parkom do novog trijumfa. Uljuljan u svoju nadmoć, u prvim krugovima utrke nije ni pokušao krenuti u bijeg ili izgraditi značajniju prednost u odnosu na Raikkonena koji je uzaludno pokušao s druge startne pozicije iznenaditi ga na startu.

U taboru Ferrarija za Raikkonena su izabrali konzervativnu strategiju (istu je imao i Hamilton), dok su za Vettela krenuli u eksperiment koji na prvu nije djelovao posve logičan. Nijemac se na kvalifikacijskim gumama nije najbolje snalazio i počeo je gubiti kontakt s vodećim dvojcem, ali ostavši duže na stazi dočekao je virtualni sigurnosni automobil i prigodu koju je objeručke zgrabio, a potom savršenom vožnjom odolio svim pokušajima Hamiltona.

- Imali smo malo sreće, ali znali smo je iskoristiti. Nadao sam se da ću početi bolje utrku, ali nisam imao dobar osjećaj s gumama i puno bolje mi je odgovarao drugi set. Bolid je odlično funkcionirao i ova pobjeda najbolja je motivacija za posao koji nas očekuje u nadolazećim tjednima - izjavio je nakon utrke Vettel, koji je drugim uzastopnim slavljem u Australiji došao do 48. pobjede u karijeri. Istodobno bio je to 200. nastup u Formuli 1 od kojih je polovicu završio na pobjedničkom postolje čime je ušao u ekskluzivni klub u kojem su Schumacher (155 podija), Hamilton (118) i Prost (106).

Dodatni razlog za slavlje u momčadi iz Maranella bilo je treće mjesto Raikkonena. Finac je u završnici utrke uspješno odolio napadima Daniela Ricciarda (Red Bull) koji je startao s osmog mjesta.

Linker
27. travanj 2024 01:04