Josip Brekalo
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
KROS SN-A

BIVŠI DINAMOVAC BIO JE NEUHVATLJIV KAO I DANAS NA TERENIMA BUNDESLIGE 'Čovjek me doslovno zaustavio pred samim ciljem da bi spriječio moju pobjedu'

JOSIP BREKALO Mlada nogometna zvijezda (19) u osnovnoj je školi dvaput pobijedio na Krosu SN, a u 8. razredu izgubio na uistinu nesvakidašnji način
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. travanj 2018. 16:19

Josip Brekalo (19) mlada je nogometna zvijezda, igra u Wolfsburgu, u Bundesligi. Jedan je od ključnih igrača, standardni dio udarnog rostera, a ista priča vrijedi i za U-21 reprezentaciju Hrvatske. S tim bivšim dinamovcem izbornik Nenad Gračan juriša prema Europskom prvenstvu.

No, ovo nije nogometna priča. Ovo je priča o atletici, o trčanju, drugoj velikoj sportskoj ljubavi ovog vrhunskog nogometaša. Brekalo je bio višestruki pobjednik krosa Sportskih novosti. S velikim veseljem se prisjetio tih dana...

- Prvi Kros Sportskih novosti trčao sam u četvrtom razredu osnovne škole, mislim da je to bilo 2009. Pohađao sam OŠ Marija Jurić Zagorka. Znam da je natjecanje startalo s petim razredima pa sam trčao sa starijima. Tada sam osvojio peto mjesto. Mislim da se natjecalo 400 trkača.

MAINZ, GERMANY - FEBRUARY 23: Josip Brekalo of Wolfsburg celebrates the first goal for his team with Yunus Malli of Wolfsburg and Daniel Didavi of Wolfsburg during the Bundesliga match between 1. FSV Mainz 05 and VfL Wolfsburg at Opel Arena on February 23, 2018 in Mainz, Germany. (Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images)
Alexander Scheuber/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Josip Brekalo

Prva pobjeda 2010.

A onda mu je krenulo. Kad je trčao sa svojim godištem, teško ga je netko mogao pratiti.

- Bio sam najbolji u petom i šestom razredu!

Nakon toga se dogodila pomalo nevjerojatna priča, jedina takva u povijesti Krosa Sportskih novosti.

- U osmom razredu završio sam na drugom mjestu. Ali to je bila klasična prijevara. Što se dogodilo? Bio sam prvi, vodio sam do ulaska u cilj, nitko me ne bi mogao sustići, no, u tom je trenutku pred mene je iskočio neki čovjek i zaustavio me! Točno je izašao pred mene kako bi spriječio moju pobjedu. Zastao sam, gledao što se događa. Zaobišao sam ga, ali u tom trenutku me pretrčao jedan trkač i prvi ušao u cilj.

Na kraju nije saznao tko je to točno bio, ali je dobio neke informacije...

- Bio je otac ili trener tog momka koji me pobijedio! Nismo se na kraju žalili, ali to mi je ostalo u sjećanju kao nevjerojatna priča s krosa. Bio je to moj posljednji Kros SN, u srednjoj školi nisam se natjecao jer se moja škola nije bila prijavila.

STUTTGART, GERMANY - FEBRUARY 06:  Josip Brekalo of Stuttgart runs with the ball during the Second Bundesliga match between VfB Stuttgart and Fortuna Duesseldorf at Mercedes-Benz Arena on February 6, 2017 in Stuttgart, Germany.  (Photo by Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images)
Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

Trenirao atletiku

Josip nije trčao samo na našem krosu, imao je on lijepu karijeru kao mlađahni atletičar. Kao i u nogometu, poigravao se s protivnicima. Da su se karte drukčije posložile, možda bi danas trčao na 800 metara s Pierreom Ambroiseom Bosseom ili na 1500 metara s Kenijcem Manangoiem... Tko zna, možda bi pobijedio Moa Faraha na 5.000 metara, kao što je to u Londonu na SP-u napravio Etiopljanin Muktar Edris. No, nogomet mu je ipak draži. Nije pogriješio. Danas je cijenjeni nogometaš koji vrijedi milijune eura.

- Trčao sam za Zagreb Uliks, Slavko Petrović bio mi je trener. On je iz mog kvarta, prepoznao me kad sam imao osam godina. Nakon škole sam ostajao na treningu atletike. Trener me slao na razna natjecanja, a osim u trčanju, osvajao sam i natjecanja u višeboju. Bio sam dobar u svim disciplinama. Najviše sam ipak trčao krosove.

Priča da mu je trčanje jako pomoglo u nogometnoj karijeri...

- Trčanjem sam razvijao kapacitete, svakako mi je bilo od velike koristi. A Kros Sportskih novosti uvijek je bio kruna, pobijediti na njemu za mene je bila stvar prestiža, kad tu pobijediš, znaš da si najbolji jer su dolazili mladi atletičari iz cijele Hrvatske.

Dva puta i prvak Hrvatske

Znao je Josip kao klinac odraditi trening u Dinamu, a nakon toga otići na trening atletike.

- Baš sam bio zaigrano dijete, uvijek sam ostajao nakon škole igrati nogomet, ali i trčati. Zato me trener Petrović uveo u atletiku i slao na razna natjecanja. Dva puta sam bio i prvak Hrvatske, jednom proglašen za najboljeg kadeta nakon što sam pobijedi na krosu na 1.500 metara. Čak sam jednom s trenerom Petrovićem otišao na pripreme, ali ljubav prema nogometu je pobijedila - zaključio je Brekalo.

Kad smo već kod njegova bivšeg trenera Petrovića, sjećamo se nekih njegovih rečenica kad je Josip u pitanju. Rekao je prije nekoliko godina:

- Bila je utrka na 800 metara, Josip je bio godinu dana mlađi od ostalih, pa sam mu kazao da pazi kako će tempirati snagu. On mi je samo rekao, “treneru, ne brinite, ja ću pobijediti”. I pobijedio je...

Bio je neuhvatljiv kao i danas na terenima Bundeslige.

Linker
19. travanj 2024 22:18