Boris Kovacev / CROPIX
MEMORIJALNA UTRKA

BRATHWAITE UZEO POVIJEST OPORAVLJENIKU ŠUBENKOVU 'Znam da su u Zagrebu pobjeđivala velika imena i zato sam posebno zadovoljan zbog pobjede'

Na zlatnoj listi Hanžekovićeva memorijala kao pobjednici su još uvijek rekordni Marc Crear sa 12.98 iz 1999. godine, pa Jason Richardson, Allen Johnson, Duane Ross, Lary Wade, David Oliver, Xiang Liu, Reinaldo Nehemiah...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. rujan 2019. 13:06

Nije lako pobjeđivati u Zagrebu. Sergej Šubenkov ponajbolji preponaš današnjice trebao je ući u utorak navečer u povijest atletskog mitinga u Zagrebu, upisati svoju četvrtu pobjedu i tako postati jedini takav u utrci po kojoj se zagrebački miting prepoznaje. No, Shane Brathwaite s Barbadosa je mislio drugačije i sa skromnih 13.44 uspio uzeti povijest Rusu koji jednostavno nije pogodio utrku.

Šubenkov nije u utorak preskočio Slovenca Stanka Lorgera koji je bio najbolji 1960., 1961. i 1962. godine. Tri puta uzastopce pobjeđivao je i Amerikanac Charles Foster: 1978. - 1980.. Slovak Igor Kovač u memorijalnoj je utrci pobijedio 1993., 1994. i 1995., a olimpijski i svjetski prvak te svjetski rekorder, Kubanac Dayron Robles, u Zagrebu je, pak, slavio 2007., 2008. i 2011. godine, a Šubenkov je uspio 2014., 2015. i 2017. Dakle, i dalje imamo petoricu sa po tri pobjede, ali će samo Šubenkov vjerojatno, bude li zdrav, pokušati ponovo neke druge godine u Zagrebu.

Znam da je posebno

A nemojte zaboraviti da su na zlatnoj listi Hanžekovićeva memorijala kao pobjednici još uvijek rekordni Marc Crear sa 12.98 iz 1999. godine, pa Jason Richardson, Allen Johnson, Duane Ross, Lary Wade, David Oliver, Xiang Liu, Reinaldo Nehemiah... Toliko o vrijednosti pobjednika.

Pobjednik memorijalne utrke Borisa Hanžekovića Shene Brathwaite sa 13.31 je došao u Zagreb i ispostavilo se da je bilo dosta, makar su ove sezone bolji od njega bili i Alkana i Šubenkov i Bennett. No, tako je to kada pogodiš utrku, nekad ni vrijeme ne mora biti presudno. Tih 13.31 njegov je najbolji rezultat uopće, ali pobjeda iz Zagreba sa 13.44 nije ništa manje vrijedna.

- Došao sam se natjecati, istrčati svoju najbolju utrku ove sezone. Nisam razmišljao da bih mogao pobijediti. Uspio sam, zadovoljan sam. Znam da sam mnoge iznenadio. Bio sam ovdje lani, nisam uspio, ove godine sam to popravio i nadam se da ću se vratiti i dogodine. Dobro se sjećam ovdje, lijepo mi je u Zagrebu.

Ponašao se kao naviknut na pobjede.

- Znam da su ovdje pobjeđivala velika imena i zato sam posebno zadovoljan da sam uspio ovdje pobijediti.

Što kažu planovi za dalje.

- Plan je sada otići doma, trenirati, pa onda na SP u Dohu i trčati što bolje, popraviti svoj najbolji rezultat - zaključio je Brathwaite kojem je prijelazni pehar predala ispred obitelji Hanžeković, predsjednica Uprave Sportskih novosti Ana Hanžeković.

Sergej Šubenkov na kraju nije bio razočaran.

- Dugo sam bio ozlijeđen, realno vraćam se. Lani sam došao, pa nisam mogao nastupiti. Sada sam nastupio koliko sam mogao i ništa idem dalje, nastojim se vratiti. Kada i kako pokazat će vrijeme - rekao je Šubenkov u čiji povratak u Zagreb ne sumnjamo.

Linker
20. travanj 2024 03:19