Alexander Hassenstein / Getty Images
HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL

ČAK TRI OD SEDAM NAJBOLJIH BACAČA KUGLE OVE SEZONE DOLAZI U HRVATSKU METROPOLU Mihaljević na fontanama protiv svjetskih prvaka

Startna lista bacanja kugle, koje se održava dan prije ostatka programa, ponovno je impresivna.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. kolovoz 2019. 11:44

Aktualni svjetski prvak Tom Walsh (27) na subotnjem je mitingu Dijamantne lige u Parizu poslao najbolju moguću pozivnicu gledateljima da 2. rujna dođu na zagrebačke fontane, gdje se, sada već tradicionalno, dan prije ostatka programa Hanžekovićeva memorijala, održava natjecanje u bacanju kugle.

Sedmorica preko 22 m

Walsh je u francuskoj prijestolnici sa 22,44 m srušio rekord mitinga, bacio svoj najbolji rezultat sezone i došao na treće mjesto ovogodišnje svjetske ljestvice.

U takvoj će formi sjajni Novozelanđanin, redoviti gost Zagreba, biti favorit na natjecanju koje petu godinu zaredom nosi naziv Memorijal Ivana Ivančića. Ali, daleko od toga da ima otvoren put do pobjede jer je startna lista uobičajeno impresivna. Muška kugla nikad u povijesti nije bila jača, čak su sedmorica aletičara bacala preko 22 metra, a trojica od njih dolaze u Zagreb.

Uz Walsha, ime s najvećom reputacijom je njegov prethodnik na svjetskom tronu i aktualni olimpijski i svjetski doprvak, Amerikanac Joe Kovacs (30). Njegov je osobni rekord 22,57 m, a ove je sezone na “trialsima”, američkom izbornom natjecanju za Svjetsko prvenstvo, bacio 22,31 m. U subotu je u Parizu završio iza Walsha sa 22,11.

Još jedan Amerikanac koji baca preko 22 metra i stiže u Zagreb je 26-godišnji Darrell Hill. Najbolji hitac u karijeri upisao je prije dvije godine u Bruxellesu (22,44), a ove je sezone na “trialsima” u Des Moinesu lansirao kuglu do 22,11 m.

Do fontana vrijedi doći i zbog 22-godišnjeg Poljaka Konrada Bukowieckog, mladića koji je osvojio sve što je mogao kao junior, a kao senior iza sebe ima europsko dvoransko zlato 2017. i lanjsko srebro na otvorenom. Osobni rekord popravlja iz godine u godinu, a ove je sezone došao koračić do 22 metra (21,97). Možda baš u Zagrebu padne i ta granica.

Deveti ove sezone

I, naravno, šećer na kraju. I Hrvatska će imati jakog aduta pored fontana. Filip Mihaljević (25) je ove godine, uz novog trenera Edisa Elkasevića, napravio ogroman korak naprijed, osobni i hrvatski rekord je doveo do 21,84 što ga drži na devetom mjestu ovosezonske svjetske ljestvice. U premijernom nastupu u Dijamantnoj ligi ove je subote u Parizu bio šesti s vrlo dobrih 21,22.

Linker
25. travanj 2024 04:00