Lora Ontl
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
SN KROS

ČETVEROSTRUKA POBJEDNICA KROSA SPORTSKIH NOVOSTI NAJAVILA NOVI POHOD 'Osvojila sam Kutinu i Zagreb, sada idem u osvajanje Amerike'

LORA ONTL Četverostruka pobjednica Krosa Sportskih novosti trebala bi i ove godine trčati na Bundeku (21. travnja), ali već gleda i prema novom izazovu koji je čeka najesen
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. travanj 2018. 15:02

Marino Bloudek u posljednjih je pet godina postao zaštitini znak Krosa Sportskih novosti u muškoj konkurenciji, a kad su u pitanju djevojke, nema sumnje kome pripada taj status. Lora Ontl je, baš kao i Bloudek, četiri puta slavila na Bundeku i ove bi godine trebala loviti petu krunu. Kažemo trebala jer...

- Već dugo mučim muku s ozljedom koljena i nastup na Krosu nije siguran. Ali sad se stanje stabiliziralo, vraćam se u trening i trebala bih 21. travnja trčati na Bundeku - kaže 18-godišnja atletičarka Dinamo-Zrinjevca.

Lora se još uvijek dobro sjeća prvog nastupa na Krosu SN-a.

- Prvi nastup i prva pobjeda bili su u sedmom razredu. Bila je to slatka pobjeda, priželjkivala sam je jer sam znala da sam dosta jaka, ali nisam bila sigurna. Sve mi je to bio velik doživljaj, prvo davanje izjava i sve ostalo. U osmom razredu, nažalost, nisam mogla nastupiti jer se poklopilo da je isti dan bilo školsko državno natjecanje.

Bundek je odlična staza

Prve je godine trčala kao učenica Mato Lovrak iz Kutine, a posljednje tri kao zagrebačka gimnazijalka.

- Nekako su mi puno draži ti nastupi pod zagrebačkim bojama. Ne podcjenjujem Kutinu, ali drugačije je kad sazrijete, a u III. gimnaziji imala sam i puno veću potporu, posebice ravnatelja, koji mi je dosta pomogao, tu su i treneri...

Nastupi na Krosu SN svakako su joj pomogli u odluci da se još više posveti atletici.

- Definitivno su mi ti nastupi bili motiv da ostanem u atletici. Moj prvi trener dosta nas je pripremao za Kros. Uvijek imam veliku tremu prije nastupa, to je poseban događaj, svake godine u to vrijeme vlada uzbuđenje.

O stazi na Bundeku ima samo riječi hvale.

- Odlična je! Krosevi u Hrvatskoj znaju biti zeznuti, evo, baš smo prije dva tjedna trčali u Koprivnici, sve je bilo blatno, staza je bila grozna, dok je na Bundeku odlična. No nije staza toliko bitna na Krosu SN-a koliko cjelokupna atmosfera. Sve je opušteno, ne gleda se na sat odmah nakon starta, nego svatko trči koliko može.

Ima Lora i nekoliko savjeta za djecu koja će tek ove godine otkriti čari Krosa SN-a.

- Dajte sve od sebe i nemojte se zaletavati na startu jer će vam staza biti preduga. I trčite sa srcem.

Ozljeda koju je spomenula na početku malo joj je pokvarila zimske pripreme.

- Trenirala sam uz određene pauze. Sad idem drugi put na terapije, koje mi stvarno pomažu, fizioterapeuti me uče dosta novih stvari. Mislila sam da sam iskusna atletičarka, da su mi noge dovoljno jake, da ne moram ništa raditi i tek kad sam upoznala te dečke, kad su mi pojasnili koliko ima rupa na kojima možemo poraditi, shvatila sam koliko još imam prostora za napredak i da nisam dosegnula svoj maksimum.

Ozljeda nije poljuljala njezine ambicije za ovu sezonu. Prije dvije godine osvojila je broncu na 2.000 metara sa zaprekama na EP-u za mlađe juniore, lani je srušila hrvatski juniorski rekord na 3.000 zapreke (10:26.13), a ove je godine čeka juniorsko SP u Tampereu.

- Već imam normu za Finsku, ali je moram i potvrditi. To će možda biti mali problem zbog ozljede, ali volim izazove. Definitivno mi je cilj pobijediti sebe, to je zasad sve od očekivanja od SP-a.

A nakon SP-a joj slijedi još jedan velik korak u karijeri i životu.

- Odlazim studirati u Ameriku. Idem u Ohio. Sve je riješeno, još je ostalo izvaditi vizu, kupiti kartu i to je to. Jako sam uzbuđena. Istina, uvijek tu postoji doza straha i nesigurnosti, ali kao što sam rekla, volim izazove.

Možda dođem iz SAD-a

Zanimljivo, spomenuti Marino Bloudek, europski juniorski prvak na 800 metara, kao i Marija Tolj, nedavna osvajačica U-23 zlata u bacanju diska na Europskom bacačkom kupu, odbili su mogućnost odlaska u SAD.

- Savjetovala sam se s dosta ljudi. Sve je to izgradnja iskustva, dok ne probam, ne znam hoće li biti dobro ili ne. Vidite, Marija i Marino izvrsni su atletičari i oni ovdje imaju sigurnu budućnost. Osim toga, vezani su dosta za ovo podneblje. Ja sam ptica selica, prvo sam osvojila Kutinu, pa Zagreb, sada idem u osvajanje Amerike - smije se Lora.

No odlazak u SAD znači da je nećemo gledati na Krosu SN-a.

- Da, razmišljala sam o tome. Mislila sam dogovoriti s trenerima da me puste da kao studentica iz Amerike dođem na Kros, to bi bio šou. I da povedem još cura pa da osvojimo ekipno natjecanje, bile bismo atrakcija - našalila se Lora za kraj.

Linker
12. travanj 2024 15:37