Mark Metcalfe/Getty Images, sn ilustracija
ČUDESNI TINEJDŽER

DEČKO S TRI DRŽAVLJANSTVA ZBOG KOJEG SU DVIJE SPORTSKE VELESILE KRENULE U OTVORENI RAT 'Želim biti onaj kojeg će se svi sjećati. Želim biti najbolji'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. srpanj 2019. 17:31

Stručnjaci kažu da je njegov potencijal “izvan ovoga svijeta”, njegovi se vršnjaci ne mogu načuditi koliko ih ostavlja iza sebe, a dvije su sportske velesile krenule u otvoreni rat zbog njega. Svijet atletike već dugo nije bio toliko opčinjen nekim talentom, kao što je to posljednjih nekoliko mjeseci slučaj s nevjerojatnim 17-godišnjakom Sashom Zhoyom.

Čudesni tinejdžer rođen je i živi u Australiji, majka Catherine, bivša skijašica, dolazi iz Francuske, a otac Yonah, glazbenik i učitelj marimbe, iz Zimbabvea. Sasha ima državljanstvo sve tri države, a s obzirom na rezultate koje postiže, nije čudno da su Australija i Francuska ušle u žestoku borbu za njega i nude mu sve i svašta. Zimbabve je u toj priči bez ikakve šanse, afrička država jednostavno ne može staviti na stol uvjete kakve mogu Australci i Francuzi.

Ne postoji plafon

Tko je, dakle, Sasha Zhoya? Pozornost je na sebe skrenuo početkom travnja, kada je, prije 17. rođendana, na australskom prvenstvu kao od šale rušio rekorde i ostavljao konkurenciju bez izgleda. Najprije je pobijedio na 110 metara prepone, i s 13.05 srušio nacionalni U-18 rekord, te za osam stotinki popravio najbolji svjetski rezultat u povijesti za 16-godišnjake. Dan kasnije osvojio je naslov prvaka na 200 metara, i to u starijoj, U-20 konkurenciji, a šlag na tortu došao je u skoku s motkom. Preskočio je 5,56 i srušio svjetski U-18 rekord.

SYDNEY, AUSTRALIA - APRIL 05: Sasha Zhoya of Western Australia reacts after winning the U18 Mens 110m final during the Australian Track and Field Championships at Sydney Olympic Park Athletic Centre on April 05, 2019 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)
Mark Metcalfe/Getty Images / Getty Images

Luda priča nastavak je dobila prošli tjedan, kada se Zhoya ukazao na novom nacionalnom prvenstvu, ovaj put francuskom. I ponovno postao hit. Na 110 m prepone istrčao je nevjerojatnih 12.87 i za devet stotinki popravio svjetski U-18 rekord. Naravno, treba naglasiti da je u ovom uzrastu visina prepona 91,4 cm (seniorske su 106,7 cm), tako da je nemoguće ovaj rezultat uspoređivati sa seniorima, ali nema sumnje da se radi o iznimnom dosegu.

Francuzi su prije prvenstva ugostili Zhoyu u svome elitnom institutu za treninge pored Pariza (INSEP) i osigurali mu da trenira prepone s bivšim svjetskim prvakom Ladjijem Doucoureom, kojeg je ekspresno uspio impresionirati.

- Ima tako dobre noge, može napraviti što god poželi.

Tisućama kilometara dalje podjednako je oduševljen srebrni australski olimpijac John Steffensen.

- Nema toga što Sasha ne može postići, za njega ne postoji plafon. Njegov je potencijal izvan ovoga svijeta. Ono što je posebno kod njega je strast koju pokazuje kad nastupa. Ima svoj stil, a svaki sport voli mladog, uspješnog, marketinški isplativog natjecatelja - ističe Steffensen.

SYDNEY, AUSTRALIA - APRIL 05: Sasha Zhoya of Western Australia wins the U18 Mens 110m final during the Australian Track and Field Championships at Sydney Olympic Park Athletic Centre on April 05, 2019 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)
Mark Metcalfe/Getty Images / Getty Images

Uzor mi je Mayweather

A što kaže Sasha? Kuca li mu srce više za Australiju ili Francusku?

- Smatram se Australcem, tu sam rođen, tu sam odrastao, tu su mi svi prijatelji. Srce me vuče Australiji, ali vidjet ćemo što će biti. Obje mi zemlje nude nevjerojatne stvari, i do kraja godine moram odlučiti što ću.

Tako je govorio prije tri mjeseca, ali nakon treninga u INSEP-u stvari su se malo promijenile.

- Rekao bih da sam trenutno 50-50. Na preponama mi trebaju treninzi na višoj razini, a Francuska mi to nudi. Ovdje sam na prvom treningu naučio stvari koje prije nisam znao. Razina je ovdje viša, u Australiji me na treninzima nitko ne gura naprijed.

S obzirom na svestranost, logičnim se nameće pitanje hoće li se Zhoya okušati u desetoboju, ali on to odlučno odbacuje. Kao što odbacuje i usporedbe s atletskom ikonom Usainom Boltom koje mu nameću australski mediji.

- Ne želim biti Boltova sjena. Želim biti svoj. Imam Boltov poster u sobi, ali on mi nije najveći uzor. To je boksač Floyd Mayweather zato što je u karijeri imao 50 pobjeda i nijedan poraz.

Ipak, kad je u pitanju show, nema ništa protiv da bude kao Bolt.

- Želim biti tip kojeg ljudi dolaze gledati, koji ih zabavlja i koji radi spektakularne stvari. Želim biti sportaš kojeg će se svi sjećati. Želim biti najbolji.

Zasad je još uvijek samo čudesno talentirani klinac, ali kako je krenuo...

Linker
19. travanj 2024 14:35