Privatni album
ZALJUBLJENIK U AMERIČKE SPORTOVE

DINO RAĐA PO PETI PUT IDE NA SPEKTAKULARNI SUPER BOWL Brady je napravio više i od jednog Michaela Jordana, a Belichick jako drži do hrvatskih korijena

Piše: Frane VulasObjavljeno: 01. veljača 2019. 12:07

U noći s nedjelje na ponedjeljak po hrvatskom vremenu u 53. izdanju Super Bowla sastat će se New England Patriotsi i Los Angeles Ramsi.

U SAD-u je to najvažniji dan u godini, tog dana sve drugo koliko god bilo važno postaje sporedno. A sve je veći broj zaljubljenika u američki nogomet i u Hrvatskoj koji će koji će noć provesti uz tv ekrane te u ponedjeljak biti pospani na poslu, predavanju, u školi... Vjerojatno najpoznatiji fan američkog nogometa u Hrvatskoj je Dino Rađa. Proslavljeni splitski košarkaš i ove će godine biti na Super Bowlu, uz svoje Patriotse.

- Ovo mi je peti odlazak na Super Bowl – priča za Slobodnu Dalmaciju Rađa koji će se krajem tjedna uputiti prema Atlanti.

Odakle ta ljubav prema američkom nogometu?

- Ja sam zaljubljenik u sve sportove, a pogotovo američke. Najpošteniji su po salary cupu, izboru igrača u sustavu drafta što i slabijim momčadima daje priliku da dođu na vrh, suđenju jer se već dugo koristi i video tehnologija... I kod nas sve više srećem ljude koji su fanovi američkog nogometa – kaže nam Rađa.

- To je muška igra. Nema mista pič...., kalkulacijama. To je rovovska borba za svaki centimetar terena. Totalno je sve nepredvidljivo, sve se u trenutku okrene naopako. Tko ne zna pravila, teško je malo sve to pohvatat, ali kada znaš, onda je to ludilo.

Još dok si igrao u NBA ligi za Boston Celticse zavolio si Patriotse (nap.a. klubu je sjedište u Foxboroughu na širem području Bostona)?

- Navijam za sve klubove iz Bostona. Kad si sportaš, kada kod njih ostaviš nekakvog traga, Amerikanci se postavljaju ka da si dio njihove obitelji. Od slanja biltena, do toga da me zovu kada im nešto triba ili da se mogu javit kada meni tribaju recimo ulaznice. Otiša sam iz Bostona prije 22 godine i dalje je to tako.

- Osjećaš se počašćen kada dođeš u Boston i stariji ljudi ti kažu: “Ja sam te gleda.”. A mlađi ti kažu: “Otac mi je priča o tebi!”. To je potpuno drugačiji mentalitet nego kod nas. Kod nas si zvijezda tek kad umreš. Za života te uglavnom samo podcjenjuju, u stilu: “Šta ćeš ti, šta ti znaš, šta ti pričaš?”.

Tvoj prijatelj iz Zagreba Josip Krznarić i ti već ste nerazdvojni tandem u odlascima na Super Bowl?

- Opet idemo nas dvojica.

Kako procjenjuješ izglede u nedjelju?

- Nikad se ne zna kako može susret otić, jedan detalj sve može prelomit, ali da se ne nadam tituli ne bi ni iša tamo.

Quarterback Tom Brady za kojeg si rekao da je najveći svih vremena je i s 41. godinom na leđima odveo Patriotse do Super Bowla?

- To je sportaš, takav se rodiš, ili jesi ili nisi. Nema tu nikakve nauke.

U tandemu s trenerom Billom Belichickom ovo mu je čak deveti Super Bowl, pet puta su slavili. A bio je tek 199. pick drafta te davne 2000. godine.

- Sve je izborio radom. Nije mu niko ništa poklonija. To je sport koji je surov. To što je Brady napravija neće nikad niko ponovit. S obzirom na brutalnost sporta kojim se bavi, mislim da je Brady napravija više i od jednog Michaela Jordana. Brady i Belichick su napravili nešto što se više nikada neće ponovit.

- U ovoj eri salary cupa, draftova kojima se stvara ekipa, Brady je jedini koji je priživija od početka, nadživija pet momčadi Patriotsa. S pet različitih momčadi Patriotsa su Brady i Belichick bili prvaci.

A Belichicka koji je porijeklom Hrvat i privatno poznaješ? Bio je prije nekoliko godina i tvoj gost u Splitu, poklonio si mu i hrvatsku zastavu.

- Super je osoba. Posvećen je trenerskom poslu, malo priča i puno radi. Sve mu je priprema. Ne cijeni igrače po tome tko se kako zove, nego kako ko igra. Jako drži do svojih hrvatskih korijena, stalno to napominje, a isprid kuće stalno ima hrvatsku zastavu.

Linker
19. travanj 2024 19:07