Mateja Jeger
 privatna arhiva
'NISAM SE OSJEĆALA UGROŽENO'

DVIJE HRVATICE U SREDIŠTU TOTALNOG KAOSA NA DRUGOM KRAJU SVIJETA 'Nikad nisam doživjela ovako nešto! Po ulicama se moglo vidjeti da je bilo akcije'

Piše: Siniša BožićObjavljeno: 17. lipanj 2019. 00:44

Hong Kong je ovih dana dospio na naslovnice svjetskih medija. Stotine tisuća ljudi su izašle na ulicu kako bi prosvjedovali to jest spriječili donošenje zakona o izručenju, prema kojemu se osumnjičenicima može suditi u Kini. To je najveći prosvjed u posljednjih petnaest godina u Hong Kongu, a dio svega su i dvije Hrvatice. Riječ je o stolnotenisačici Mateji Jeger i izbornici Tian Yuan, koje su u Hong Kongu pripremaju za Europske igre.

- Nastupala sam na Hong Kong Openu, pa smo ostali ovdje kako bi se u njihovom centru pripremali za Europske igre. Što se tiče prosvjeda oni su na drugoj strani grada, mi to pratimo preko televizije - bile su prve izjave Jeger, koja je prošetala dijelom grada gdje su prosvjednici.

- Tian i ja smo se našli s Kineskinjom koja je svojedobno igrala u Mladosti pa nam je pokazala tu ulicu koju je policija blokirala. Ono što sam čula je da su prosvjednici mirni, ali samo dok policija ne krene na njih. Kacige, zaštitne naočale, maske, sve je to dostupno za ljude, a postoji punktovi gdje se može uzeti voda, hrana, osiguran je čak i besplatan wi-fi. Mogu reći da je to dosta dobro organizirano ha, ha. Dio njih tu spava preko noći, kada nije burno, ali se po ulicama vidjelo da je bilo “akcije”. Nikad to nisam doživjela.

privatna arhiva
Mateja Jeger

Život teče normalno

Imale su i jednu zanimljivu situaciju.

- Prolazile smo preko jednog uzvišenja, tu su uglavnom bili svi koji su htjeli to snimati, dok su ispod stajali prosvjednici. U jednom trenutku netko od prosvjednika je zafućkao i svi su se razbježali na sve strane. U sljedećoj sceni svi su se našli na tom uzvišenju oko nas. Malo smo se prepale od te gužve i uputile se dalje ha, ha... No, stvarno nismo imale nikakvo negativno iskustvo ili da nas je netko i krivo pogledao. Je, na ulazima u metro ili luku ima dosta policije, ali nas nisu provjeravali. Tu gdje smo mi kao da se ništa ne događa, život se normalno odvija.

Jesu se doma zabrinuli?

- Neee, samo su pitali što se dešava. Više su me frendice zafrkavale jesam li se izvukla. Možda bi me bilo strah da smo smješteni u hotelu gdje smo bili kad se igrao turnir, koji je praktički u centru, ali ovdje je sve super. Kako dani prolaze situacija se smiruje, barem se meni tako čini.

Povratak pa u Minsk

Oduševljena je njihovim centrom.

- Ma sve je super, i smještaj i hrana. Čak je i bolje nego za vrijeme turnira. Treniram s njihovom B reprezentacijom, jer su A reprezentativke na turniru u Japanu. Djevojke su baš simpatične. Malo sam umorna, kraj je sezone, iza mene je dosta putovanja, ali treba se što bolje spremiti za Europske igre. Vraćamo se u ponedjeljak, a već u utorak letimo za Minsk - zaključila je Jeger, napomenuvši da je oduševljena ljepotama Hong Konga.

Linker
23. travanj 2024 14:59