Ronald Goršić / CROPIX
DRUGO KOLO U BUDIMPEŠTI

ESTONKE NISU TAKO 'ZELENE' KAKVIMA SE NA EP-U ŽELE PRIKAZATI Na svoju prvu euro smotru došle su preko favoriziranih Čehinja

U drugom susretu skupine C Hrvatska danas (18.00) igra protiv Estonije.
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 24. kolovoz 2019. 12:12

Estonija je potencijalna plutajuća mina na ovom Europskom prvenstvu, reprezentacija kojoj je ovo prvo Europsko prvenstvo na koje su se uspjele plasirati. Možda i ne bi da nije došlo do proširenja sustava, sa 16 na 24 ekipe, doduše, i a četiri domaćina koji su automatski unutra, za razliku od dosadašnjih prvenstava kada su organizatori bile dvije zemlje u paru.

Bilo kako bilo, Estonija je tu, i to ne bilo kako, Estonke su bile prve u svojoj skupini sa 12 bodova, pobijedivši u četiri susreta, od šest, a u jednoj utakmici, protiv susjeda Finkinja, izgubile 2:3, i to u 1. kolu. Finkinje su na kraju kao drugoplasirane u toj skupini otišle na EP sa 11 bodova, a ispale su favorizirane Čehinje s istim brojem bodova, ali slabijim količnikom!

Čehinje kao opomena

A te su iste Čehinje pobijedile Hrvatsku u Varaždinu na Final Fouru Zlatne Europske lige sa 3:1. I još k tome, pobijedile su nas Čehinje i u Peruu na kvalifikacijama za Ligu nacija 2020., također sa 3:1. A Estonke su, recimo, izgubile od njih 3:0 u Češkoj, ali su ih u Estoniji pobijedile 3:2. I to je bio ključni trenutak u toj skupini, tu su Čehinje izgubile nastup na Europskom prvenstvu.

Sve su to podaci koji i te kako upućuju na oprez. Također, Estonke, iako široj publici u Europi nepoznate igračice, ipak nisu baš tako ‘zelene’ kakvima se na ovom EP-u silno žele prikazati, što je njihova igra ‘pile naopako’. Naime, osam estonskih reprezentativki igra u inozemstvu, izvan Estonije, u Francuskoj i Belgiji ponajviše. Zanimljivo, čak tri igračice su iz istog kluba u Francuskoj, iz Nancyja, i to kapetanica Monnakmae, organizatorica igre, pucačica-primačica Ennok i srednja blokerica Kullerkann. Rekli bi, osovina, osovina koje se očito dobro poznaje.

A tu su i dvije igračice koje zajedno igraju u Belgiji, u Sedisolu, tehničarka Bahmatsev i pucačica-primačica Pajula. I još jedan par koji igra zajedno, u francuskom Florangeu, pucačica-primačica Milen i korektorica Moor. Očito su dobro ukomponirane, no pitanje je ipak krajnje kvalitete cijelog ansambla. No, da se protiv takve ekipe ne smiju naše ni na koji način opustiti - vjerojatno i ne treba posebno naglašavati.

Ništa nije izgubljeno

Niti jedna naša igračica nema iskustva s Estonkama.

- Ne znam niti jednu, niti se sjećam da sam igrala protiv ijedne od njih. Čak se nismo niti pripremale za njih, idemo susret po susret, dakle, tek sada, nakon odigranog susreta s Azerbajdžanom se okrećemo Estonkama - rekla je libero Rene Sain, dodajući i ovo:

- Žao mi je poraza od Azerbajdžana, mislim da nismo loše igrale, ali na kraju kao da nismo imale sreće. Šteta, jer na momente je to jako dobro izgledalo. Ali, ništa nije izgubljeno, idemo dalje, susret po susret, po pobjedu protiv Estonije najprije.

REZULTATI:

SKUPINA A: Srbija - Finska 3:0, Francuska - Bugarska 3:2, Turska - Grčka 3:0
SKUPINA B: Belgija - Ukrajina 3:0, Italija - Portugal 3:0, Poljska - Slovenija 3:0
SKUPINA C: Azerbajdžan - Hrvatska 3:2, Nizozemska - Rumunjska 3:0, Mađarska - Estonija 3:0
SKUPINA D: Švicarska - Njemačka 0:3, Bjelorusija - Rusija 0:3, Slovačka - Španjolska 3:0

Linker
20. travanj 2024 03:40