Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
HRVAT NA ŠESTOM MJESTU

FOTO: 234 KILOMETRA JEDNE OD NAJLJEPŠIH DIONICA UTRKE TOUR OF CROATIA Slavlje Rumunja, dionicu obilježio neobičan događaj tijekom spuštanja s Velebita

Piše: HinaObjavljeno: 18. travanj 2018. 20:13

Rumunj Eduard Michael Grosu (Nippo Vini Fantini) pobjednik je druge etape četvrtog izdanja biciklističke utrke "Tour of Croatia" vožene od Karlovca do Zadra u dužini od 234.5 kilometara, a tim je uspjehom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Grosu, koji je u prvoj etapi u utorak zauzeo treće mjesto, idealno je tempirao svoj završni sprint u staroj jezgri Zadra i ciljem prošao ispred Talijana Giacoma Nizzola (Trek) i Riccarda Minalija (Astana).

Drugu etapu obilježio je neobičan događaj kada je utrka bila neutralizirana tijekom spuštanja s Velebita prema Zadru zbog jakog vjetra. Naime, nakon što su se uspeli na brdski cilj i prošli kroz tunel s dalmatinske strane Velebita vozači su zaustavljeni jer je postojala opasnost da ih jaka bura otpuše s ceste. Utrka je bila neutralizirana 30-ak kilometara da bi bila nastavljena kada su vozači stigli u Posedarje, otprilike 35 kilometara prije cilja.

U trenutku neutralizacije, Nizozemac Peter Koning (Aqua Blue Sport) imao je otprilike dvije minute prednosti u odnosu na peloton, a pred sobom je imao 35 kilometara s vjetrom u leđa tijekom kojih je tu prednost trebao braniti. Ipak, skupina se prema cilju kretala mnogo brže od Koninga i dostigla ga je 15-ak kilometara prije cilja.

Kada se ušlo u sam grad, iz glavne skupine izdvojio se Slovenac Matej Mohorič (Bahrain) koji je uspio ostvariti oko 10 sekundi prednosti u odnosu na peloton, no nije uspio ostati na čelu do kraja iako su mu u prilog išla dva masovna pada u glavnoj skupini. U prvom od ta dva pada nastradao je i pobjednik prve etape, Talijan Niccolo Bonifazio (Bahrain). Upravo zbog tog pada Bonifazio je izgubio i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

U drugoj etapi zapažen plasman ostvario je i hrvatski vozač Josip Rumac (Meridiana Kamen) zauzevši šesto mjesto s četiri sekunde zaostatka za Grosuom.

Nakon dvije etape u ukupnom redoslijedu Grosu ima osam sekundi bolje vrijeme od drugog Nizzola, a 10 od trećeg Minalija. Rumac je deveti sa 18 sekundi iza vodećeg Rumunja.

U četvrtak će se voziti treća etapa od Trogira do najvišeg vrha Biokova, Svetog Jure u dužini od 134 kilometra.

Linker
19. travanj 2024 09:17