ZADOVOLJNI SUDIONICI I ORGANIZATORI

FOTO: DRUGO IZDANJE INTERNATIONAL REGATTE CROATIA ISPUNILO OČEKIVANJA Odsad regata postaje sestrinska regata tradicionalne St. Maarten na Karibima

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. kolovoz 2018. 20:31

Krajem srpnja, točnije u subotu 28.7.2018, sudionici regate iz Slovenije, Rusije, Italije, St. Maartena i Hrvatske okupili su se na drugom izdanju International Regatte Croatia Powered by Heineken u Splitskoj marini Nava. Imena na startnoj listi obećavala su jako interesantnu regatu. Uz dva TP52 (domaći Polet Furioso i slovenski Generali Assilina III) tu je bila i jedrilica Crazy (Akilaria 40), a pobjedu od prošle godine došao je obraniti i domaći Toto (Farr40).

Na startnoj listi pojavila se je i jedina ženska posada iz Frapa Women sailing team sa jedrilicom XP 43. U ORC grupi natjecalo se je 6 posada: jedna iz Italije, dvije iz Slovenije i tri posade iz Hrvatske. Najzanimljivija grupa bila je grupa 3 u kojoj su se nalazili talijanski X-35, Seascape 27, Melges 24 i Sun Fast 3200.

Večernji domjenak započeo je uz zvuke karipske glazbe i hladno Heineken pivo. Glavni dio večere bio je namijenjen službenoj izmjeni zastava St. Maarten Yacht Club i kluba organizator Jk Kon-Tiki Sailing Croatia. Predstavnik kluba s Kariba gdje se regata održava već 37 godina, g. Ben Jelic pozdravio je sve učesnike regate i naglasio kako njihov klub podržava organizaciju iste regate u Hrvatskoj te nudi organizatoru svu potrebnu potporu i time obznanio, da je International Regatta Croatia by Heineken službeno sestrinska regata St. Maarten Heineken regate. Uz ugodnu atmosferu i delicije iz Piazza cateringa jedriličari su se družili do kasno u noć.

Prvi regatni dan Split-Bol

Organizator je pretpostavio, da i ovaj put neće biti sreće sa startom ispred Splita, pa se flota pomakla na rezervni start ispred uvale Livka. Krenulo se oko 13 sati po laganom maestralu, da bi prvi brod TP52 Generali Assilina III nakon dva i pol sata jedrenja završio ispred Zlatnog rata na Bolu s najvećom brzinom od 20 čvorova, a samo nekoliko minuta kasnije završio je i drugi TP52 Polet Furioso, ovoj brzoj dvojici najbliže se približio Toto ali je na žalost prerano startao i ovaj rezultat mu je upisan kao OCS. Slovenski Shark je nizvjetar porazio talijansku X-icu a Melges Seascape-a. Svi sudionici su uživali u jedrenju niz vjetar i uspješno završili regatu. Nakon vezivanja u Bolu sudionici su prebačeni na Zlatni rat, gdje je u klubu Auro beach bar-u održan After sailling party uz podjelu nagrada najbržim brodovima po grupama. Nakon kratkog predaha i večere, spektakl se preselio u klub 585, gdje se zabava nastavila do ranih jutarnjih sati.

Drugi regatni dan Bol-Maslinica

Kako se na toj regati ne ide rano na počinak, tako se i rano ne starta. Prognoza nije obećavala puno no ispostavilo se, da je ipak probio maestral od oko 16 čvorova, uvjeti više nego odlični za prvu etapu Bol-Livka. Između dva TP-a borba je započela od samog starta. Slovenski Generali je zaradio protest od talijanskog X-Reala i tako mu je uspio Polet pobjeći ali Slovenska posada se nije predala te dostigla svog suparnika. No Polet je dobrom taktikom i brzim jedrenjem ušao u cilj samo minutu i pol prije Generalija. Toto kao treći brod vrača Akilariji poraz od jučer a Talijani u vjetar poraze Sharka kao i Seascape 27 –Melgesa i s time regata postaje sve interesantnija prije posljednjeg plova. U uvali Livka čekalo se otprilike sat vremena kako bi svi uspješno završili prvu etapu.

U međuvremenu je maestral dobro razbuktao more što je napravilo dosta poteškoća manjim brodovima a većim totalnu poslasticu. Ispod Šolte se vodila bitka za ukupnu pobjedu na regati između dva TP-a koji su pripremili pravi međusobni “match race”, vodstvo se nekoliko puta mijenjalo, da bi na otok Stipanska kod Maslinice prvi došao Splitski Polet a Generali samo nekoliko dužina iza njega. Oba dva su odmah digli genakere i već se činilo da pobjeda opet ostaje u Splitu no uslijed puknutog genakera Polet predaje regatu u ruke slovenske ekipe Generali sa skiperom Samo Žvanom. Toto završava kao treći i žali svoj OCS iz prve utrke jer bi time mogao postići vjerojatno prvo mjesto u ORC-u i u skupini. Crazy dolazi kao četvrti brod i osvaja grupu. Talijanski X-Real izvrsnim jedrenjem dolazi do pobjede u klasi ORC a Robert Matulja osvaja diviziju Scania.

Poprilično izmoreni jedriličari su se vezali u marini Martinis Marchi, gdje je uslijedio After sailling party uz promociju One Key gin-a. Grupa JamIT! na noge je digla cijelu Maslinicu i službeni završetak regate je mogao početi. Uz prelazni kristalni pehar (težak čak 14 kg) pobjednik regate Samo Žvan na jedrilici Generali Assilina III, na poklon je dobio i sat sponzora Sten Time. Zabava se nastavila i svi učesnici regate a i većina ostalih gostiju marine, dobro su se proveli na plesnom podiju.

Uz pozitivne dojmove svih učesnika regata je završila u jako ugodnom raspoloženju uz zamolbu organizatoru da dogodine produži regatu za jedan dan, na što organizator sa zadovoljstvom pristaje i za sljedeće 3. izdanje obećava još više jedrenja i zabave.

Linker
25. travanj 2024 13:49