MORH/M. Čobanović
SPOJ SPORTA I VOJSKE

FOTO: IVICA KOSTELIĆ S HRVATSKIM VOJNIM KOMANDOSIMA KRENUO U AVANTURU ŽIVOTA 'Nikad nisam učinio ništa slično, a ovo mi je oduvijek bila velika želja'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 27. siječanj 2018. 12:48

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Oružanih snaga RH s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem krenuli su u subotu u osmodnevnu ekspediciju hodnje po Velebitu, objavilo je Ministarstvo obrane.

- Spoj sportskog i vojnog iskustva bit će ključ za uspješnost ekspedicije, kao sportaš vjerujem da mogu pružiti dosta znanja pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, a s obzirom na to kako je riječ o najelitnijoj postrojbi Hrvatske vojske, siguran sam kako ću i ja od njih puno naučiti, ovaj spoj iskustva zaista je dobitna kombinacija, rekao je Ivica Kostelić uoči početka osmodnevne ekspedicije te je priznao kako unatoč bogatom sportskom iskustvu, nikada nije sudjelovao u sličnoj ekspediciji.

- Spreman sam i pripremljen, nema straha jer su oko mene vrhunski specijalci pa vjerujem da će ovo biti jedno bogato iskustvo kako za mene, tako i za njih. Suradnja sportaša i vojnika nešto je što svakako podržavam i vjerujem da ćemo i budućnosti surađivati na ovaj način, ispričao je Kostelić i dodaje kako mu je ekspedicija na Velebit oduvijek bila velika želja.

Pogledajte galeriju fotografija s početka ekspedicije!

Instruktor obuke iz specijalne postrojbe Oružanih snaga RH naglašava kako su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga na ekspediciji opremljeni hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pištoljem HS 2000, a težina cijele opreme kreće se između 25 i 30 kilograma.

- Za potrebe hodnje prolazili smo pripreme na Bjelolasici i Platku. Riječ je o 12 pripadnika specijalnih snaga dubinskih izvidnika, svi oni završili su komando obuku i to je zaista najeltinije što Hrvatska vojska ima, kazao je instruktor obuke.

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalijavjeruje kako će ovo biti još jedna uspješna ekspedicija.

- Pred njima je teška ruta i riječ je o vrhunskim profesionalcima. Moram priznati kako smo očekivali snijeg, ali vrijeme nije bilo na našoj strani. Međutim, oni su vrhunski obučeni i izdržljivi pa sam siguran kako će im ova hodnja biti još jedna korisna i vrhunska vježba, rekao je brigadni general Turalija.

Planirana ruta kretanja je: Vratnik – Oltari – Zavižan – Skorpovac – Baške Oštarije – Šugarska Duliba – Stapina – Veliko Rujno. Predviđeno vrijeme hodnje sudionika do prve radne točke "Oltari“ je četiri do pet sati.

Linker
27. travanj 2024 03:35