Ronald Gorsic / CROPIX
REDATELJ JAKOV SEDLAR

FOTO: ODRŽANA PREMIJERA FILMA 'HRVATSKE SPORTSKE LEGENDE - 120 GODINA HRVATSKOG SPORTA' Čitav niz uglednika pohrlio u Branimir Centar

Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 07. lipanj 2019. 00:01

U četvrtak navečer je u prepunoj kino dvorani CineStar Branimir Centra u Zagrebu, održana premijera filma Hrvatske sportske legende - 120 godina hrvatskog sporta.

Redatelj filma je Jakov Sedlar, scenarist Nino Škrabe, a producent Antun Kikaš. Film je svojevrsni presjek i prikaz najvećih uspjeha hrvatskog sporta, od Olimpijskih igara u Parizu 1900. do osvajanja teniskog Davis Cupa prošle godine. Film započinje prikazanom velike proslave srebra Vatrenih po povratku sa SP-a u Rusiji, a posebno je istaknuta uloga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kao velikog ljubitelja sporta, kao i uloga hrvatskih sportaša u Domovinskom ratu, te također hrvatske sportska dijaspore.

U filmu govore, među ostalima Luka Modrić, Mario Mandžukić, Goran Ivanišević, Zlatko Dalić, Ćiro Blažević, Sandra Perković, Ivano Balić, Davor Šuker..., a tekst književnika Nine Škrabe interpretira legendarni komentator Mićo Dušanović. Medijski pokrovitelj filma su Sportska novosti, a premijeru su svojom nazočnošću između ostalog uveličali Dubravko Šimenc, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, košarkaški trener Željko Pavličević, Sandra Perković, glavni urednik SN Mario Zorko i drugi.

​Dubravko Šimenc istaknuo je da je Hrvatska zemlja sportskih prvaka, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša posebno se zahvalio ekipi koja je realizirala film, a producent Antun Kikaš u posebno emotivnom govoru istaknuo je da je Hrvatska samo jedna i zlata vrijedna.

​Nakon premijere filma u Zagrebu, u petak slijedi premijera u Osijeku u kinu Urania, a potom i prikazivanje filma po svijetu od Europe, Amerike i Kanade do Australije.

Linker
20. travanj 2024 13:57