Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
OKRUGLI STOL

FOTO: OPATIJSKA INICIJATIVA PREDLAŽE NOVE MODELE FINANCIRANJA HRVATSKOG SPORTA 'Mi ne tražimo ništa posebno nego ono što nam pripada'

Piše: HinaObjavljeno: 14. prosinac 2017. 18:24

Tijekom gotovo trosatnog sastanka predstavnika hrvatskih sportskih saveza momčadskih sportova u četvrtak u Opatiji dogovoreno je da njihova komisija razmotri alternativne modele financiranja vrhunskog momčadskog sporta u zemlji te utvrđene prijedloge, u projektu nazvanom Opatijska inicijativa, predstavi državnim tijelima.

Komisija bi tu zadaću trebala obaviti za tri tjedna, a ti alternativni modeli ne bi zadirali u Državni proračun niti u postojeće modele financiranja sporta, kazao je u zajedničkoj izjavi za medije nakon sastanka zatvorenog za javnost direktor HNK Rijeke Vlado Čohar.

Predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković, inicijator definiranja novih modela financiranja momčadskog sporta, kazao je da se na sastanaku pokazalo veliko zajedništvo među predstavnicima svih sportova. Ocijenio je da su predloženi modeli, o kojima nisu željeli konkretnije govoriti, vrlo realni i ostvarivi, "ako budemo svi shvatili što hoćemo i ako budemo mnogo objašnjavali".

"Mnogi su shvatili da mi želimo da nam nešto država daje, ali mi ne tražimo ništa posebno nego ono što nam pripada", kazao je Mišković.

Posebni izaslanik predsjednice RH Tomislav Madžar kazao je da dugo trajanje sastanka pokazuje koliko je sport vrijedan za Hrvatsku te se i do sada pokazao kao najbolji ambasador Hrvatske u svijetu.

"Ovakva inicijativa doprinijet će da se o sportu i sportašima govori na afirmativan način, što oni i zaslužuju", kazao je Madžar.

Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Predrag Sloboda kazao je da su se predstavnici pet vrhunskih sportova, nogometa, rukometa, košarke, odbojke i vaterpola, dogovorili o pozitivnoj incijativi kako bi se pomoglo klubovima i reprezentacijama najtrofejnijih sportova.

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac kazao je da bi se, ako inicijativa uspije, u budućnosti opet moglo očekivati da imamo europske klupske prvake.

Opatijska inicijativa se temelji na prijedlogu Damira Miškovića iznijetog na konferenciji za medije prije desetak dana o financiranju hrvatskog momčadskog sporta prihodima od TV prava, boravišne pristojbe, sportskih kladionica, gradskih poreza i dodatnih olakšica za sport.

Linker
14. travanj 2024 22:13