REUTERS
OLIMPIJSKE IGRE

FOTO: RUSI NA TRONU NAKON NEVJEROJATNE DRAME U FINALU Nijemci bili na pragu senzacije, ali onda se ukazao Gusev! Rusima zlato nakon produžetaka

Piše: HinaObjavljeno: 25. veljača 2018. 15:01

Ruski hokejaši osvojili su zlatno odličje na ZOI u Pjongčangu nakon što su u dramatičnom finalu slavili protiv Njemačke u produžetku s 4-3 (1-0, 0-1, 2-2-1-0).

Pogodak koji je Rusima donio zlato postigao je Kiril Kaprizov u 10. minuti produžetka, u trenutku kada su Nijemci imali igrača manje. Iako se smatralo da su Rusi ogromni favoriti finala, Nijemci su još jednom ugodno iznenadili i dokazali da su zasluženo bili u svom prvom olimpijskom finalu.

Poveli su Rusi preko Vjačeslava Vojnova doslovce u zadnjoj sekundi prve trećine. Nijemci su izjednačili preko Felixa Schutza (29:32) u drugoj, a u trećoj se odvijala prava drama. Nikita Gusev (53:21) dovodi opet Ruse u vodstvo, ali Nijemci rade veliki preokret i dolaze u vodstvo od 3-2. Prvo je pogodio Dominik Kahun (53:31), a potom Jonas Mueller (56:44) i Nijemci su bili na pragu najveće senzacije u poviejsi hokeja na ledu. Do zlata ih je dijelilo samo 56 sekundi, no nade u naslov razbio im je junak dvoboja Nikita Gusev koji je izjednačio na 3-3 i odveo utakmicu u produžetak.

Gusev je nakon 9:40 minuta dodatnog vremena asistirao Kaprizovu za gol, koji je Rusima donio prvo olimpijsko zlato nakon 1992. godine i ukupno deveto. Za "Olimpijske sportaše iz Rusije", koji su kažnjeni zbog dopinga i na ovim Igrama nastupaju bez nacionalnih obilježja i himne, ovo je drugo zlato u Južnoj Koreji nakon klizačice Aline Zagitove.

Broncu su na ovom uzbudljivom i izjednačenom olimpijskom turniru, na kojem nisu nastupili hokejaši iz NHL lige, osvojili hokejaši Kanade.

Linker
16. travanj 2024 19:41