Reuters

DODIJELA SPORTSKOG OSCARA

FOTO: SVEČANOST U MONTE CARLU! ĐOKOVIĆ ODNIO TITULU NAJBOLJEG SPORTAŠA SVIJETA, HRVATSKI MAESTRO ODMAH DO NJEGA Emocije svladale zanosnu Lindsey Vonn

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 18.02.2019. u 21:23

 • U monegaškom Sporting Clubu, na glamuroznoj gala-večeri, dodijeljene su nagrade Laureus za 2018. Radi se o prestižnom sportskom priznanju (dodjeljuje se od 2000.), koje se kolokvijalno naziva i – ''sportski oskar''.

  Najboljim sportašima na svijetu u 2018. proglašeni su američka gimnastičarka Simone Biles i srpski tenisač Novak Đoković (ovo mu je četvrti Laureus). U konkurenciji za sportaša godine bio je i najbolji nogometaš svijeta u 2018, Luka Modrić.

  U konkurenciji za momčad godine očekivano je pobijedila francuska nogometna reprezentacija. U ime svjetskih prvaka nagradu je preuzeo izbornik ''tricolora'' Didier Deschamps.

  Nagradu za sportski duh dobila je nedavno umirovljena američka skijašica Linsday Vonn, koja je u jednom trenutku i zaplakala.

  Sportsko otkriće godine japanska je tenisačica Naomi Osaka, prva azijska sportašica koja je WTA Touru dosegla – broj 1.

  Nagradu Laureus za izvanredno sportsko postignuće dobio je Eliud Kipchoge. Na Belinskom maratonu ovaj je 34-godišnji Kenijac srušio svjetski rekord za (nestvarnih) 78 sekundi!

  Najboljom sportašicom za osobe s invaliditetom proglašena je češka skijašica Henrieta Farkašova. Na paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu, osvojila je četiri zlatne i jednu srebrnu medalju. Ova 32-godišnja slabovidna sportašica ima sveukupno (s triju Zimskih olimpijskih igara) – 9 zlatnih medalja, dva srebra i jednu broncu!

  Najsportskiji trenutak u 2018. (za ovu nagradu glasuju navijači) bilo je uspinjanje i osvajanje Mount Everesta, 69-godišnjeg Kineza po imenu Xia Boyu. Bio mu je to peti pokušaj u osvajanju najvišeg svjetskog vrha. Xia Boyu se popeo na Mount Everest bez obje noge (uz pomoć proteza) budući da ih je izgubio u prethodnim pokušajima!

  U kategoriji ''povratnik godine'' pobijedio je golfer Tiger Woods, dvostruki osvajač Laureusa (sportaš godine 2000. i 2001.).

  Laureus za životno djelo dobio je francuski trener Arsen Wenger, nekadašnji dugogodišnji menedžer londonskog Arsenala. 

  DOBITNICI "LAUREUSA":

  Sportaš godine: Novak Đoković (Srb)

  Sportašica godine: Simone Biles (USA)

  Momčad godine: francuska nogometna reprezentacija

  Najbolji sportaš s invaliditetom: Henrieta Farkašova (Svk)

  Nagrada za životno djelo: Arsene Wenger (Fra)

  Povratnik godine: Tiger Woods (USA)

  Iskorak godine: Naomi Osaka (Jpn)

  Osobit doseg: Eliud Kipchoge (Ken)

  Trenutak godine: Xia Boyu (Chn)

  Sport za društvenu dobrobit: Yuwa

  Najbolji sportaš u akcijskim sportovima: Chloe Kim (USA)

  Posebna nagrada Sportski duh: Lindsey Vonn (USA)

   

  Iz drugih medija