Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POTVRĐENO

FRANKU GRGIĆU POTVRĐEN STATUS EVIDENTNOG KANDIDATA ZA OI U TOKIJU 16-godišnjem splitskom plivaču dogodila se prava rijetkost

Piše: HinaObjavljeno: 27. ožujak 2019. 17:44

Mladom 16-godišnjem splitskom plivaču Franku Grgiću, prvom Hrvatu koji je dionicu od 1500 metara isplivao ispod 15 minuta (14:56.55) i time ostvario A olimpijsku normu, na današnjoj sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) potvrđen je status evidentnog kandidata za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, počevši od 1. travnja.

Rijetkost je da sportaš ili sportašica iz programa I prijeđe izravno u Olimpijski program, a upravo se to dogodilo s Frankom Grgićem, koji je dosad bio korisnik HOO-ova programa I. Grgiću će se pridružiti i sugrađanin Marin Mogić koji će dobiti potvrdu olimpijskog statusa na travanjskoj sjednici Vijeća HOO-a, također s uvrštenjem od 1. travnja.

Točku o izmjenama i dopunama razvojnih programa HOO-a masovnošću su obilježili predstavnici i predstavnice karatea. U razvojni program I sa 1. ožujka 2019. godine uvršteni su: Dino Odobašić (judo) te Ema Štivić, Ema Sgardelli, Ema Juričić, Iris Kovač, Luka Stefano Ciprić i Dario Gluhinić (svi karate). U razvojni program I/2, koji skrbi o sportašicama mlađih dobnih uzrasta u ekipnim sportovima, ušlo je 16 članica mlađekadetske rukometne reprezentacije.

Uz jedriličarku Palmu Čargo, od 1. ožujka ove godine u razvojni program II/1 uvršteno je četvero karataš(ic)a: Leon Tomljanović, Tea Ostojić, Luka Koščević i Lea Vukoja. Sa 1.ožujka novi članovi razvojnog programa III su jedriličari Nenad Bugarin (klasa Finn) i Enrico Marotti (daska) te Karlo Martić i Lucija Lesjak, oboje iz karatea.

Sa 28. veljače muška košarkaška reprezentacija više nije među potencijalnim olimpijskim momčadima.

Zbog nedostatka kriterijskog rezultata u program sufinanciranja rada trenera (mlađih dobnih kategorija) nije uvršten Luka Trumbić iz Hrvatskog planinarskog saveza.

Prihvaćen je zahtjev Hrvatskog atletskog saveza za prenamjenom financijskih sredstava iz redovnog programa za 2019. godinu, a radi se o povećanju postotka za stručni rad, koji bi sada iznosio 30 posto sredstava za pripreme i natjecanja i dosegnuo bi oko milijun kuna.

Članovi Vijeća HOO-a prihvatili su prijedlog o uvođenju novog godišnjeg priznanja - Nagrade HOO-a za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Nagrada nosi ime Milana Neralića, prvog Hrvata koji je osvojio olimpijsku medalju, brončano odličje u mačevanju na drugim Igrama modernog olimpizma u Parizu 1900. godine.

Slijedom zamolbe Hrvatskog plivačkog saveza iz veljače ove godine, Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje i potporu za primitak u hrvatsko državljanstvo plivačice Amine Kajtaz (rođ. 31. prosinca 1996. u Mostaru).

Pozitivno mišljenje za organizaciju velikih međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj od HOO-a su dobili: Hrvatski športsko-ribolovni savez za srpanjsko klupsko SP u Međimurju, Hrvatski streljački savez za prosinačko finale Svjetskog kupa u samostrelu (Zagreb) i Hrvatski taekwondo savez za seniorsko EP u Zagrebu u travnju 2020. godine.

HOO će biti pokrovitelj ovogodišnjeg dječjeg atletskog natjecanja "Erste plava liga - brže više jače", kao i konferencije "Čimbenici uspješnosti sportske rekreacije", kojoj je u studenom domaćin Čakovec. U nomenklaturu sportova HOO-a uvršten je novi sport - padel.

Za uvod u 24. sjednicu Vijeća HOO-a dopredsjednici Morani Paliković Gruden uručeno je cvijeće i upućene čestitke kao prošlotjednoj europskoj dobitnici MOO-ova trofeja "Žene i sport".

Linker
20. travanj 2024 06:15