CROPIX
NIJE MOGLO BOLJE

GODINA IZ SNOVA ZA HRVATSKU ATLETIKU Neporažena Sandra Perković, senzacionalna Sara Kolak i veliki povratak Blanke Vlašić

Piše: HinaObjavljeno: 28. prosinac 2016. 12:36

Godina na izmaku bila je najuspješnija u povijesti hrvatske atletike. Osim dva olimpijska zlata Sandre Perković i Sare Kolak te bronce Blanke Vlašić, hrvatske atletičarke i atletičari osvajali su odličja i na još dva velika natjecanja u 2016. godini, na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu te Europskom prvenstvu u Amsterdamu.

Bila je to godina Sandre Perković, godina iz snova, koju je završila bez ijednog poraza. U srpnju je u Amsterdamu postala je prva bacačica diska s četiri uzastopna naslova europske prvakinje. Disk je poletio do 69,97 metara čime je najbliže konkurentice ostavila više od četiri metra iza sebe. Trijumfirala je na svih sedam natjecanja Dijamantne lige postavivši rekorde mitinga u Šangaju (70,88 m) i Londonu (69,94 m) te je tako po peti put zaredom osvojila naslov najbolje diskašice.

Zagreb, 080915.
Stadion SRC Mladost.
Iaaf world challenge Zagreb, 65. Memorijal Borisa Hanzekovica. Bacanje kugle.
Na fotografiji: Sandra Perkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Ludbrežanka Sara Kolak upravo je na EP-u u Amsterdamu najavila da na olimpijskom debiju u Rio de Janeiru neće biti samo prolaznica koja će se diviti konkurenticama. Sarino koplje poletjelo je do 63,50 metara na daljinu novog hrvatskog rekorda. Prebacile su je samo Bjeloruskinja Tatjana Haladovič i Njemica Linda Stahl u zadnjoj seriji pa je 21-godišnja hrvatska senzacija u Ludbreg donijela broncu, prvu medalju s velikih natjecanja.

Bacač kugle Stipe Žunić nije u Amsterdamu prebacio 20 metara pa nije uspio obraniti broncu s EP-a u Zuerichu 2014. Njegovih 19,95 m bilo je dovoljno za deveto mjesto u finalu. Broncu iz Zuericha branila je i Ana Šimić, ali je s preskočenih 189 cm u kvalifikacijama ostala bez nastupa u finalu.

Celje, Slovenija, 010916.
AD Kladivar.
Trening zlatne hrvatske olimpijke, bacacice koplja,  Sare Kolak.
Na fotografiji: Sara Kolak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Sara Kolak

Skakač motkom Ivan Horvat preskočio je 5,30 m i osvojio sedmo mjesto u finalu, a vrijedan je rezultat ostvario i Mateo Ružić koji je u utrci na 400 m dogurao do polufinala.

Hrvatska atletika bez odličja nije ostala ni na Svjetskom dvoranskom prvenstvu koje je u ožujku održano u američkom gradu Portlandu, iako su tamo otputovali samo bacač kugle Filip Mihaljević i preponašica Andrea Ivančević. Mihaljević je hicem od 20,87 metara postavio novi osobni rekord, što mu je donijelo brončano odličje. Blizu pobjedničkom postolju bila je i Andrea Ivančević. U finalu na 60 m prepone ostala je prva do medaljašica, osvojivši četvrto mjesto s rezultatom 7.95 sekundi. U kvalifikacijama je Andrea bila brža te sa 7.91 sekundi postavila novi državni rekord.

Linker
26. travanj 2024 23:34